Analytiker: Slik bør du satse i siste del av Aksje-NM

Tirsdag neste uke kåres vinneren av Aksje-NM 2017. Har du litt å ta igjen på teten, er det spesielt tre ting det kan være nyttig å vite.

AKSJESPILL: I Aksje-NM spiller deltakerne med fiktive penger, men til reelle kurser på Oslo Børs.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

I siste periode av Aksje-NM er det spesielt tre ting som kan være nyttig for deltakerne å være obs på, mener finansanalytiker Thomas Nygaard.

For det første viser flere studier at mesteparten av avkastningen i aksjene gjennomsnittlig skjer i dagene rundt månedsskiftet, forteller han.

– Det er stor konsensus om at dette er en effekt som gjelder for flere markeder verden rundt, og selv om vi snakker om en gjennomsnittlig effekt basert på funn over lang tid, kan det være nyttig for Aksje-NM-deltakere å kjenne til dette, sier Nygaard.

– Jeg vil derfor anbefale alle å være med helt til slutt, i hvert fall for dem som ikke ligger helt på topp. For dem som leder kan det være taktiske grunner til å ta det med ro og ikke ta så stor risiko, sier han.

PEAD + volatilitet

I tillegg er det mange spennende selskap – og Aksje-NM-favoritter – som fortsatt har til gode å legge frem tall. Å se på PEAD-effekten (se faktaboks) i kombinasjon med volatilitet kan være en god strategi for deltakere som har litt å ta igjen og trenger å satse, mener Nygaard.

– De mest volatile aksjene som i tillegg legger frem tall kan få store bevegelser disse dagene, sier han.

Nygaard er tidligere analysesjef i Christiania Securities og TrendTech og leder av det nyoppstartede selskapet NorQuant. Han har rangert alle aksjene notert på Oslo Børs etter hvor godt de scorer på fire kvantitative effekter: Momentum, seasonality, reversal effect og volatilitet (se faktaboks). Oversikten viser hvor godt hver enkelt aksje scorer på de ulike faktorene, men i tillegg kommer PEAD-effekten, som først kan vurderes etter at selskapene har lagt frem tall. Får aksjen en positiv sluttkurs samme dag som tallfremleggelse og i tillegg scorer godt på flere av faktorene i oversikten, øker sannsynligheten for at aksjen vil gjøre det bra i tiden fremover, ifølge Nygaards beregninger. Se hele oversikten her, og se utdrag fra oversikten i faktaboksen under.

Interessert i aksjehandel? Diskuter aksjer, markedet og Aksje-NM her!

Disse slipper tall

Ifølge rangeringen kan man for eksempel se at I.M. Skaugen scorer svært høyt på volatilitet. Andre aksjer som scorer høyt på denne faktoren er Havila Shipping, Seadrill, Sevan Drilling og Badger Explorer. Flere av disse legger frem tall nå siste periode av Aksje-NM.

– For å regne ut volatilitet har jeg sett på standardavvik på kursen siste måned. Nyere forskning viser at dersom du ser på de siste par månedene, gir det en god indikasjon på hvor volatil aksjen vil være neste måned. Hvis en aksje for eksempel har vært urolig den siste måneden, kan du forvente at den også vil være det fremover, forklarer Nygaard.

GIR AKSJE-NM-RÅD: Finansanalytiker Thomas Nygaard.

Foto:

Han påpeker at volatilitet kan brukes på forskjellige måter. Aksjer med lav volatilitet gjør det for eksempel som regel bedre over tid, så dersom man har en langsiktig tilnærming kan man se etter de som scorer lavt. I Aksje-NM ønsker imidlertid mange å ta høy risiko, og de mest volatile aksjene er derfor de mest populære blant deltakerne.

– Aksjemarkedet liker ikke usikkerhet

Norgessjef Anders Skar i Nordnet sier det er riktig at en aksje som er volatil i dag har større sannsynlighet for å være volatil i morgen.

– Volatilitet er et tegn på usikkerhet rundt selskapets fremtidige utvikling, og dette er naturligvis ikke noe som endrer seg fra dag til dag og måned til måned, sier han, og legger til:

– Generelt er det sånn at aksjemarkedet ikke liker usikkerhet, og i perioder med høy volatilitet ser vi ofte at markedet faller.

Skar har også hørt om månedsskifte-effekten tidligere, og tror den kan henge sammen med og forklares med at fond og pensjonskasser ofte gjør endringer, og/eller blir tilført kapital som skal investeres rundt månedsskifte.

Han ville imidlertid vært forsiktig med å sette opp en investeringsstratgi basert på å kjøpe rundt et månedsskifte.

NORDNET-SJEF: Daglig leder Anders Skar for Nordnet i Norge.

Foto: Trond Solberg VG

– Det vil alltid være mulig å finne sesongmessige svingninger og statistiske hendelser, men det er ingen garanti for at det vil være sånn i fremtiden, sier han.

Aksjer med god mars-historikk

Et tredje poeng for Aksje-NM-deltakere nå kan være å se mot aksjer som ser bra ut for mars, mener Nygaard.

– Investorer begynner allerede å posisjonere seg for det, så du vil kunne få en effekt på en slik tilnærming, sier han.

I Nygaards rangering ser man også at det er lagt til år for hver enkelt aksje. Dette viser hvor lang historikk aksjen, noe som legger grunnlaget for seasonality-faktoren.

– Vi har tatt med alle aksjer, selv de med kort historikk. Bruker man seasonality må man imidlertid ta de med kort historikk med en klype salt. De som har tre til fem år og mer med historikk veier tyngre, sier han.

Les også

Aksjeskolen: Derfor bør du lære deg stop-loss

Les også

Slik var første periode av Aksje-NM: Børsfall og et flertall av deltagerne i minus

Les også

Visste du det? Sjansen for å ta gevinst i aksjemarkedet øker utover uken

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Siste innspurt i Aksje-NM 2017: Dette bør du vite før konkurransens siste dag

  2. Aker BP og Link har sluppet tall: Analytiker mener Aksje-NM-deltakere bør følge med på disse selskapene

  3. Statoil i Aksje-NM – ja eller nei?

  4. Annonsørinnhold

  5. Analytiker: Slik navigerer du best i rapporteringsjungelen

  6. Slik skal de vinne Aksje-NM