Jentelag i Aksje-NM 2016: – Det smarteste er nok å bare kaste seg ut i det

BI-jentene som deltar i Aksje-NM tror det vil bli flere kvinner i aksjemarkedet fremover.

STUDENTLAG I AKSJE-NM: Ingrid Elen Eskeland, Vilde Lyngstad og Johanna Gatemann deltar på laget Børsgruppen Aktie BI – Jentelag i Aksje-NM i 2016. Laget består av til sammen 15 jenter. Foto: Privat
Publisert:

– Det smarteste er nok å bare kaste seg ut i det, sier BI-student Helene Olsen.

Hun er én av 15 jenter på Aksje-NM-laget Børsgruppen Aktie BI - Jentelag.

– Ingen kan være best på første forsøk, men man blir ikke flink til noe hvis man aldri prøver seg heller. Det hjelper ikke å lese ti bøker om aksjemarkedet hvis man ikke har noe praktisk erfaring, sier hun.

Tror du at du er aksjeekspert? Kan du slå Børsgruppen Aktie BIs Jentelag i Aksje-NM 2016? MELD DEG PÅ KONKURRANSEN HER!

«Leker» seg med aksjer

Bare 20 prosent av aksjeverdien blant den norske befolkningen er i dag eid av kvinner, og ifølge daglig leder Lene Refvik i AksjeNorge er en av grunnen til det at kvinner vegrer seg for å ta risiko.

– Å investere i aksjemarkedet innebærer større risiko enn for eksempel å plassere penger i bank. Men over tid fører det også til større avkastning, noe kvinner i større grad går glipp av, sa hun til E24 tidligere.

Blant BI-studentene på «Jentelaget» er det flere som eier aksjer selv. Andre har lyst til å skaffe seg.

– Som studenter er ikke egenkapitalen på topp, og vi føler litt på at vi må være sikre på at vi klarer oss pengemessig før vi begynner med aksjehandel, sier jentene.

– Jeg eier aksjer, sier Helene Olsen.

– Men jeg har dessverre ikke opparbeidet meg egenkapital nok til å gjøre store investeringer. I første omgang «leker» jeg meg litt med aksjer, selv om det er snakk om såpass små summer at det meste blir spist opp av kurtasjen. Jeg tenker at når jeg en gang har nok penger til å investere mye, er det bra at jeg har prøvd meg med mindre summer først, så jeg har litt erfaring, sier hun.

Les også

Mammablogger vil vinne Aksje-NM

– Litt skummelt for oss jenter

EIER AKSJER: BI-student Helene Olsen.

Hanne Lovise Jore er en av dem som har lyst til å prøve seg på aksjemarkedet.

– Jeg eier ikke aksjer, men tenker kanskje å kjøpe snart. Nå som renten i banken ikke gir så mye, så er jo aksjer en god mulighet for å få litt ekstra penger, sier Jore.

– Jeg tror jeg synes det er gøy med aksjer fordi jeg har lyst til å vise at jeg kan like mye som gutta i Børsgruppen. Og risiko er jo egentlig spennende, jeg må bare være sikker på at jeg klarer meg pengemessig først, legger hun til.

Aktie BI-jentene tror i likhet med Refvik i AksjeNorge at den manglende aksjeinteressen blant kvinner henger sammen med risiko.

Les også

Tusvik og Tønne i Aksje-NM: – Har aldri sett en lykkelig aksjeeier

– Jeg tror at kvinner kanskje føler de trenger mer kunnskap før de kaster seg ut i aksjemarkedet, enn det menn gjør. Aksjemarkedet er allerede veldig mannsdominert, så det blir litt skummelt for oss jenter å bevege oss inn på det området, men vi tror det kommer til å forandre seg fremover i tid, sier Vilde Lyngstad.

– Ja, det har nok en del å si. Samtidig tror vi det har noe med at menn kan ha en tendens til å snakke seg opp, mens kvinner ofte må være helt sikre på at de kan noe før de kaster seg ut i det, sier Helene Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SATSER I AKSJE-NM: Emilie Myrdal (fra venstre), Tonje Volden Medby, Marte Gulbrandsen, Helene Olsen, Charlotte Stray Molde, Vilde Lyngstad, Josefine Røding, Helen Vad Johansen og Kristine Hauglum Holter er ni av 15 jenter på studentlaget Børsgruppen Aktie BI - Jentelag.

– Vanskelig å si hvorfor

På Handelshøgskolen i Bodø (HHB) jobber Børsgruppen med å verve flere medlemmer – jenter så vel som gutter.

– Å drive med aksjer innebærer mye stillesitting foran en PC, og det kan hende jenter finner mer kreative og aktive yrker som interessante. Alle er jo forskjellige, og vi har sett at det er en del interesse blant jenter for aksjer også, sier Anders Fjellvikås, som er styreleder i Børsgruppen HHB.

– Jeg har en god følelse når det gjelder studentene på Handelshøgskolen i Bodø. Det er mangfold her, og vi vektlegger veldig det å være inkluderende og at alle skal få muligheten, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SATSER I AKSJE-NM: Anette Normann (fra venstre), Sondre Fiskerstrand, Anders Bergfjord Fjellvikås, Amund Sandberg og Frederick Hjertø utgjør styret i Børsgruppen ved Handelshøgskolen i Bodø.
Les også

Aksje-NM-deltager Lauga Oskarsdottir forteller: Slik gjorde hun gründer-suksess

– Så er det risikoaspektet også. Det er mer normalt at en mann er villig til å ta mer risiko enn en kvinne, sier styremedlem Frederick Hjertø i Børsgruppen.

– Det er en grunn til at levealderen til menn er lavere enn hos kvinner, skyter Fjellvikås inn.

Også Børsgruppen HHB er meldt på med et lag i Aksje-NM 2016.

Kan du slå studentlagene i Aksje-NM? MELD DEG PÅ HER!

Blant fire mannlige styremedlemmer er Anette Normann eneste kvinne.

– Jeg merker at engasjementet for aksjer blant mine venner er større blant guttene enn blant jentene, sier Normann.

– Jeg synes det er vanskelig å si hvorfor det er sånn.

Da styret skulle settes sammen, var imidlertid ikke kjønn et tema.

– Som student handler det mest om å finne det du interesserer deg for. Og i den sammenheng spiller ikke kjønn noen rolle. Når det for eksempel gjelder sammensetningen av Børsgruppens styre, var det de folkene som styreleder så på som mest egnet som ble valgt – da gikk det på hva som ville bli en god sammensetning av folk, og da var ikke kjønn relevant, sier Hjertø.

– Det er kanskje flere menn som er interessert i aksjer, men det kan snu, avslutter han.

Les også

Tusvik og Tønne i Aksje-NM: – Har aldri sett en lykkelig aksjeeier

Les også

– Ikke olje. Ikke Statoil.

Les også

Aksje-NM-deltager Lauga Oskarsdottir forteller:
Slik gjorde hun gründer-suksess

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om