Giske og prisfall får skylden for Rec-ras
Rec setter ny bunnrekord på Oslo Børs.
Solcelleselskapet Renewable Energy Corporation (Rec) stuper videre på Oslo Børs mandag.
I 16.50-tiden er aksjen ned hele 12,89 prosent til 4,56 kroner, hvilket er tidenes laveste kursnotering.
Til sammenligning var kursen godt over 220 kroner da forventningene var på det aller høyeste høsten 2007.
Analytiker Andre Adolfsen i Nordea Markets viser til prisfall på silisium, som er et av produktene Rec selger, i 3. kvartal som en viktig forklaring.
- Etterspørselen har ikke tatt seg opp, selv om prisene har gått ned. Det betyr at prisene ytterligere ned for å få i gang etterspørselen, sier Adolfsen til E24.
Kan falle 30 %
Han mener at silisiumprisene kan falle med opp mot 30 prosent i 2012 sammenlignet med dagens nivå. Det innebærer priser på rundt 35 dollar per kilo.
AksjeLongname: Renewable Energy CorporationTicker: RECMarked: OSEOrganiasonsnummber: 977258561TSID: Trade time: 2011-10-03 17:02:48Last: 4.564Close: 5.235Periode: 7days
Recs produksjon av silisium blir delvis solgt og delvis brukt som innsatsfaktor i andre avdelinger i Rec. De produksjonsenhetene som Rec vurderer å legge ned i Norge bruker silisium, slik at Rec blir mer avhengig av silisiumprisene i tiden som kommer.
Les også: Rec vurderer å legge ned i Norge
I tillegg bidrar lav lånevilje blant europeiske banker til at nye solenergiprosjekter har problemer med å få finansiering, noe som bremser etterspørselen etter Recs produkter.
Avhengig av silisium
Analytiker Henrik Seland i Agilis Securities gir også fallende silisiumpriser hovedskylden for fallet .Prisene har allerede falt med åtte prosent, ifølger Seland.
«REC er helt avhengig av overskudd for silisium divisjonen for å dekke opp for tapene i andre divisjoner. Med dagens priser, med retning mot silisium USD 40/kg, ser regnestykket vesentlig dårligere ut,» skriver Seland i en e-post til E24.
- Inaktiv Giske
Men Seland mener at også næringsminister Trond Giskes opptreden under en pressekonferanse hos Recs hovedeier Orkla kan ha bidratt. Orkla eier oppunder 40 prosent av Rec.
Les også: Giske om Rec: - Lite staten kan bidra med
Les også: Giske: - Bedre med en god enn en norsk Rec-eier
«Grunnlaget for dagens fall for REC kan (også) relateres til Giskes manglende ønske om å investere i norske arbeidsplasser,» skriver Seland.
På pressekonferansen sa han at staten ikke hadde noe å bidra med hverken for å opprettholde norske arbeidsplasser i Rec, eller det norske eierskapet.
- Oppsiktsvekkende
Seland mener Giske så absolutt burde grave i statens lommer for å bistå Rec.
«Det er oppsiktsvekkende at en sosialist som Giske ikke har en mer offensiv holdning for norske arbeidsplasser, og at han ikke ser mulighetene for norsk produksjon og konkurransedyktighet i et internasjonalt marked,» skriver Seland.
Han tar seg også bryet med å ramse opp noen mulige metoder for statlig støtte til Rec.
«Det finnes mange måter å bidra til produksjonen uten at Staten trenger å ta en direkte eierandel. For eksempel subsidier, langsiktige rentefrie lån, eller støttegarantier. Sikkert en del små investorer som blir skuffet, og som bidrar til dagens fall, avslutter Seland.