XXL klager på været: Slik er Steenbuchs perfekte vinter

Det hjalp ikke å skylde på vinteren når børsen åpnet, men XXL-sjefen sier selskapet ikke vil bli mindre vær-avhengige fremover.

SKUFFET: XXL-topp Fredrik Steenbuch presenterte i dag det analytikerne mener er skuffende resultater for første kvartal 2018.
Publisert: Publisert:

– En perfekt vinter er at januar og februar har snø, påsken er i mars og når folk kommer ned fra fjellet, er snøen helt borte og da kjøper de sykler, sier XXL-sjef Fredrik Steenbuch som vedgår at realiteten er langt unna hva han ser på som en perfekt vintersesong.

Nok et kvartal får været skylden for skuffende resultater, i fjor var vinteren for kort – i år var den for lang.

– Folk synes sikkert det er komisk at vi snakker om været, men det er det eneste vi snakker om på kontoret. Vi bor på Yr-appen, sier Steenbuch og legger til:

– Det er den mest brukte appen på telefonen min.

Aksjen raser

Men markedet likte ikke Steenbuchs forklaring på resultater under forventningene, og aksjen var ned over 15 prosent fra start. Onsdag rundt klokken 11.30 er aksjen ned 13,49 prosent.

Les på E24+

Børskommentar: Var vinterens mannefall i XXL-ledelsen det første faresignalet?

I årets første kvartal endte XXLs driftsresultat før avskrivning og andre poster (EBITDA) på 51 millioner kroner, opp fra 34 millioner kroner i første kvartal i fjor. Omsetningen i første kvartal endte på 2,07 milliarder kroner, opp fra 1,71 milliarder i kroner i fjorårets første kvartal.

Både topp- og bunnlinje var godt under hva analytikerne ventet.

– Det ser ut til at markedet ikke tror på deg?

– Du, jeg følger ikke med på børsen hver dag. Da hadde jeg blitt totalt gal. Jeg har et langsiktig forhold til aksjekursen. Jeg synes Yr er mer spennende.

Les også

XXL skuffer analytikerne – skylder på lang vinter

– Kunne det vært mulig å ekspandert inn i markeder som ikke er like væravhengige?

– Ta Danmark da: De sykler hele året og er store på ballsport, men markedet er langt mindre. Så det er ikke like spennende som når man har fire sesonger. Det er i slike markeder vi kommer til å fortsette ekspansjonen vår.

Løste nettsjef-floken på 24 timer

E24s kommentator Johann D. Sundberg spør i dagens kommentar om det var vinterens mannefall, og ikke den sene våren som gjør at markedet selger unna XXL-aksjer.

Selskapet har de siste månedene meldt om at både finans-, innkjøps- og nettdirektørene forlater selskapet.

Nå er én av de tre erstattet. XXL ansatt Karoline Gjerde som ny nettsjef etter Tommi Jylhä-Vuorio.

– Bare 24 timer etter at Tommi sluttet, hadde vi løst den kabalen. Og vi ble enige om at vi skulle annonsere det i dag, sier XXL-direktøren og fortsetter:

– Hun er superflink, og vi er veldig glade for å ha henne på plass, selv om det er trist å miste Tommi.

Han sier en ny finansdirektør er like rundt hjørnet.

– Vi er i siste runde når det kommer til rekruttering av ny finansdirektør, og en ny person vil bli annonsert veldig snart, sier Steenbuch.

XXL har tidligere sagt at det ikke er like prekært å erstatte innkjøpssjef Lars Rugaas fordi selskapet har flere flinke folk på oppkjøp i ledergruppen.

Nytt land i løpet av to år

Nytt fra første kvartal er at selskapet nedjusterer hvor mange butikker de skal ha i det østerrikske markedet – fra totalt opp til 20 butikker til 15 butikker.

Steenbuch forklarte at økt nettsatsing er årsaken.

XXL uttaler at Tyskland og Sveits er de to mest sannsynlige nye markedene og satse på.

– I løpet av et par år så bør vi har åpnet et nytt land.

– Har Østerrike vært en målestokk for videre ekspansjon i området?

– Ikke nå lenger, vi vet at det vi gjør fungerer og vet at vi kan innta Tyskland. Danmark har vist oss at en dedikert nettsatsing er mulig, og det kan være at vi gjør noe lignende i Tyskland også.

Det er definitivt butikkekspansjonen som driver XXLs vekst, hvor nye butikker sto for 63 prosent av veksten i første kvartal, ifølge kvartalsrapporten.

Publisert:

Her kan du lese mer om