Avis: Helge Lund aktuell til toppverv i oljegigant

Oljeselskapet BP vurderer å erstatte sin svenske styreleder, og tidligere Statoil-sjef Helge Lund er blant de aktuelle kandidatene, ifølge britiske Sunday Times.

BLIR OMTALT: Oljegiganten BP vurderer å sette i gang en prosess for å erstatte selskapets svenske styreleder Carl-Henric Svanberg, skriver britiske Sunday Times. Tidligere Statoil-sjef Helge Lund (bildet) skal være blant de aktuelle kandidatene
Publisert: Publisert:

Siden 2010 har svenske Carl-Henric Svanberg vært styreleder for oljegiganten BP.

Svanberg er tidligere styreleder i Ericsson, og er også styreleder i Volvo.

Men nå skal det britiske oljeselskapet være nær ved å sette i gang prosessen med å finne 65 år gamle Svanbergs etterfølger, skriver Sunday Times.

Styret i selskapet har ennå ikke tatt noen formell avgjørelse i saken, skriver avisen. Svanberg vil i så fall kunne tre av etter generalforsamlingen i mai.

Blant de aktuelle kandidatene til å ta over er Helge Lund, som var Statoils konsernsjef i mange år frem til han sluttet i 2014 for å bli konsernsjef i BG Group, skriver avisen.

Sunday Times oppgir ikke noen kilde til spekulasjonene om at Helge Lund kan være aktuell.

Lund gikk ut av jobben som konsernsjef i BG Group etter at selskapet ble kjøpt av oljegiganten Shell.

Det var Eldar Sætre som tok over for Helge Lund i Statoil.

Dette er ikke første gang at medier spekulerer i Svanbergs mulige avgang. Investorene skal ha lagt press på BP om å erstatte Svanberg, skrev Sky News i mai.

Svanberg kuttet tidligere år konsernsjef Bob Dudleys lønnspakke etter press fra aksjonærene.

Les mer: Konsernsjef Helge Lund slutter i Statoil

Nevner også HSBC-styreleder

Også styreleder Douglas Flint i storbanken HSBC er blant de mulige nye styrelederne i BP, skriver Sunday Times.

Letingen etter ny styreleder vil bli ledet av BPs Ian Davis, som også er styreleder i Rolls-Royce.

«Carl-Henrik Svanberg har vært styreleder i BP siden 2010 og styremedlem siden 2009. Neste år vil være hans niende generalforsamling», skriver selskapet ifølge avisen.

«Styret er bevisst hvor viktig det er med en ryddig plan for å finne en etterfølger, men ingen prosess er satt i gang», skriver selskapet.

Les mer: Lund mener omtalen av egen lønn er «useriøs»

Krevende tid for BP

BP har foreløpig ikke svart på E24s henvendelser om spekulasjonene.

Carl-Henric Svanberg har ledet BPs styre gjennom en vanskelig periode etter utblåsningen ved Deepwater Horizon i Mexicogolfen i 2010, hvor 11 arbeidere døde.

Ulykken har også ført til at selskapet har brukt nær 500 milliarder kroner på blant annet erstatninger, ifølge Sunday Times.

BPs konsernsjef Tony Hayward gikk av kort tid etter ulykken i 2010, og ble erstattet av Bob Dudley, som fortsatt sitter som konsernsjef.

Les mer: Lund helt i oljetoppen i Europa

Publisert: