Det norske stat fikk 597 millioner kroner for SAS-aksjene

Den norske stat har nå solgt alle sine aksjer i flyselskapet SAS

Publisert:

Tidlig onsdag meldes i en børsmelding at den norske stat har gjennomført salget av 77,8 millioner aksjer i SAS til en kurs på 17,25 kroner per aksje.

Det gir et bruttoproveny på 597 millioner norske kroner, skriver SAS i meldingen.

Norges eierskap utgjorde totalt 9,88 prosent av aksjene i selskapet. Etter salget eier ikke staten lenger aksjer i selskapet.

– Regjeringen har lenge vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier av SAS. Stortinget har i flere omganger gitt regjeringen fullmakt til å selge seg ut av selskapet. Den fullmakten har vi nå benyttet oss av, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding onsdag.

– SAS har hatt en positiv utvikling i det siste, og jeg har stor tro på at selskapet vil arbeide målrettet for å ytterligere forbedre sin konkurranseposisjon. Vi mener dette er et godt tidspunkt å selge seg ut av selskapet på, sier Røe Isaksen.

Vil ikke påvirke arbeidsplasser

Den norske regjeringen har siden 2014 hatt fullmakt til å selge seg helt ut av flyselskapet, siden det har vært klassifisert som et kategori 1-selskap.

Næringsministeren mener salget ikke vil påvirke norske arbeidsplasser:

– Det er ingen grunn til å tro at endret eierskap vil påvirke arbeidsplasser, rutenett eller andre operasjonelle forhold i selskapet. Dagens struktur er allerede resultatet av kommersielle vurderinger fra selskapet, og ikke av statlig eierskap, sier Røe Isaksen.

Les på E24+

Børskommentar: Røe Isaksen kan ha kastet vår vinnerhånd

Nordea, Pareto og UBS har vært engasjert som tilretteleggere i Transaksjonen. Swedbank og Wiersholm har vært engasjert som henholdsvis uavhengig finansiell rådgiver og juridisk rådgiver for den norske stat.

Danske stat kan ha kjøpt

Det går ikke frem hvem som har kjøpt aksjene. Men ifølge meldingen er kjøperne av aksjene «investorer fra Norge og fra utlandet».

Tirsdag spekulerte ekspertene i om danskene kunne være interessert i Norges andel i SAS.

– Danskene har vært interessert i å få en litt høyere andel i SAS for å sikre at flyplassen i København blir et viktig knutepunkt for selskapets virksomhet, sa flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir til E24

Elnæs tror derfor den danske staten er den mest sannsynlige kjøperen når regjeringen nå legger den norske statens resterende aksjer i SAS ut for salg.

– Danskene vil nok være interessert i å kjøpe hele eller deler av posten, sa han.

Les også

Staten selger seg helt ut av SAS

Les også

Tror danskene kan være interessert i å kjøpe SAS-aksjene

Les også

Sterk vekst i europeiske ruter ga passasjerløft

Publisert:

Her kan du lese mer om