Børsrekyl i Asia

Risikoviljen er tilbake i det asiatiske markedet tirsdag morgen, etter fire handelsdager med bratte fall.

Foto: Shizuo Kambayashi AP
  • Sophie Lorch-Falch
  • André Haugen
Publisert:,

Den japanske Nikkei-indeksen falt fra 22.292 poeng til 21.390 poeng etter USAs president Donald Trump varslet tunge tollavgifter på metall torsdag.

Tirsdag morgen klatrer indeksen og henter inn deler av fallet. I 06.30-tiden er Nikkei opp 1,8 prosent til 21.418 poeng.

I Kina er utviklingen noe mer dempet. Fastlandsbørsene Shanghai og Shenzhen stiger henholdsvis 0,58 prosent og 0,88 prosent. Tirsdag er dag to av den kinesiske Folkekongressen.

Kospi i Seoul er opp 1,42 prosent, STI-indeksen i Singapore stiger 1,29 prosent og ASX 200 i Sydney er opp 1,14 prosent.

Kan droppe planene

Oppturen i verdensmarkedene ble innledet av Europa mandag, og utover kvelden steg de amerikanske indeksene på indikasjoner om at tollregimet blir mindre rigid enn antatt.

Trump har fått kraftig motbør fra flere hold for tollplanene, og rådgivere nær Trump har modifisert torsdagens uttalelser noe, blant annet med signaler om at enkelte selskap kan få unntak. I republikansk leir har toneangivende stemmer som leder i Representantenes hus, Paul Ryan, tatt avstand fra planene.

Verdensmarkedene frykter realisering av metalltollen vil innlede en handelskrig med EU og Kina, med stadige mottiltak som vil øke prisene for forbrukere og gi høyere innkjøpskostnader for bedrifter. Dersom prisene stiger kraftig, er markedet bekymret for at Den amerikanske sentralbanken vil bli tvunget til sende opp styringsrenten raskere enn ventet.

Trump antydet mandag at tollplanene kan endres dersom USA får i havn en tilfredsstillende revidering av den nordamerikanske frihandelsavtalen Nafta.

Les også

Merkel og Macron advarer Trump mot handelskrig

Oljeprisopptur

Prisene for industrielle metaller er blitt mindre berørt av Trump-uttalelsene, og prisutviklingen er blandet tirsdag. Aluminiumsprisene på tremånederskontrakt er ned 0,16 prosent, sinkprisen er ned 1,76 prosent, mens kobber er opp 0,22 prosent.

Etter en markant oppgang mandag ettermiddag, fortsetter den positive utviklingen for oljeprisen tirsdag morgen.

Et fat nordsjøolje omsettes for 65,64 dollar, opp 0,13 prosent eller 8 cent.

Les også

Rådgiver med avsløring: Enkeltselskap kan få unntak fra Trumps metall-toll

Les også

USAs største selskaper er imot Trumps handelspolitikk

Les også

– Større sjanse for konflikt enn under Den kalde krigen

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked
  2. Donald Trump

Flere artikler

  1. Kommentar: Viser tegn til at oppturen er over

  2. – De proteksjonistiske kreftene er styrket

  3. USAs største selskaper er imot Trumps handelspolitikk

  4. Annonsørinnhold

  5. Frykt for handelskrig ga tungt fall på Oslo Børs

  6. Markedet frykter at Trump-tollen er starten på noe grisete