Sanksjonene mot Russland: Rubelen mot verste uke siden 1999

Den siste runden med sanksjoner mot Russland gir utslag i alt fra aksjemarkedet til de globale prisene på aluminium.

KURSKOLLAPS: Rusal er blant selskapene som har blitt hardest rammet av den siste runden med sanksjoner mot Russland.
Publisert: Publisert:

Den siste runden med amerikanske sanksjoner rettet mot Russland har gått hardt utover verdien til rubelen.

Både mandag og tirsdag falt rubelen med over fire prosent mot dollaren, og nedgangen fortsetter onsdag, da en dollar kostet 64,5 rubler i tidlig handel.

Sanksjonene ble kunngjort før helgen, og siden den gang har den russiske valutaen falt med rundt ti prosent, ifølge Financial Times.

NEDTUR: Grafen viser utviklingen i russiske rubler mot dollaren de siste fem dagene.

Rubelen er dermed på vei mot den verste uken siden 1999, skriver FT.

Fallet er også verre enn i 2014, da kollaps i oljeprisen og annekteringen av Krimhalvøyen rammet valutaen.

Økt spenning

De nye sanksjonene ble innført som et resultat av økt spenning mellom USA og Russland.

Det amerikanske handelsdepartementet har vist til blant annet Russlands militære inngripen i Ukraina og Syria, angivelig cyberkriminalitet og innblanding i det amerikanske valget.

Forholdet ble også ytterligere forsuret etter forgiftningen av den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal i Storbritannia.

Les også

Russland lover å slå hardt tilbake etter USA-sanksjoner

De nye sanksjonene er rettet mot syv russiske oligarker, 12 selskaper de eier eller kontrollerer og 17 russiske regjeringsrepresentanter.

Sanksjonene gir også betydelige utslag i andre markeder.

Usikkerheten har fått investorene til å dumpe lokale russiske gjeldsbeholdninger, og den tiårige renten har steget til det høyeste siden november.

Børsen i Moskva har falt betraktelig. Den dollardenominerte aksjeindeksen RTS er ned 12 prosent den siste uken, hvilket blant annet får konsekvenser for Oljefondet.

Saken fortsetter under grafen ...

NEDTUR: Grafen viser utviklingen på RTS-indeksen over de siste fem dagene.

Metallprishopp

Innen metall har de globale aluminiumprisene steget tre dager på rad. Oppgangen er den største over en slik periode siden 2009, melder Bloomberg.

Prisene startet å stige etter at metallbørsene i både London og Chicago varslet at de ikke vil akseptere metall fra Rusal, som er ventet å bli omfattet av sanksjonene.

RAMMET AV SANKSJONER: Oligark og Rusal-eier Oleg Deripaska.

– Jeg tror definitivt det er potensial for at prisene kan overstige tidligere høyder. Bare se for deg hvor stramt verdensmarkedet vil bli dersom du mister en tiendedel av det globale tilbudet, selv på kort sikt, sier analytiker Helen Lau hos Argonaut Securities Asia.

Rusal, som er blant verdens største aluminiumprodusenter, har selv varslet at sanksjonene kan medføre at de får problemer med sine gjeldsforpliktelser. Selskapet er eid av Oleg Deripaska, en av oligarkene sanksjonene er rettet mot.

Rusal-aksjen har falt mer enn 50 prosent den siste uken. Til sammenligning har aksjekursen til amerikanske Alcoa steget 20 prosent siden inngangen til måneden.

– Umulig å kvantifisere

Fra analytikerhold vurderes det at effekten på økonomien blir begrenset, men at investorene likevel er bekymret for smitteeffekter.

– Disse effektene er umulige å kvantifisere og analysere skikkelig fordi de potensielt kan føre til et halerisiko-scenario i et ukjent farvann av sanksjoner og trolige gjengjeldelsestiltak, sier INGs sjeføkonom for Russland, Dmitry Polevoy, til FT.

Les også

Bloomberg: Oligark tapte 8,6 milliarder på ett døgn

Andre analytikere tror det kun er et spørsmål om tid før rubelen stiger igjen. Til nyhetsbyrået sier Sebastien Barbe i banken Credit Agricole at de russiske markedene kan komme til hektene igjen allerede denne uken eller neste.

– Nedsalget i markedet er ikke støttet av fundamentale årsaker, det er drevet av sanksjoner, noe som betyr at aktivaprisene vil stabiliseres på et tidspunkt, sier analysesjefen.

Han ser også en stor forskjell fra 2014, da kollapsen i oljeprisen var hovedårsaken til rubelfallet. Nå er derimot oljeprisen på vei oppover og Russland er ute av resesjon.

Les også

Global uro sendte oljeprisen til det høyeste nivået siden 2014

Les også

Oljefondet taper på russisk børsfall

Les også

Russland varsler sanksjons-hevn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om