Telenors marginer vokste: Leverte 11,3 milliarder i justert resultat

Telenor var bare noen millioner unna å sitte igjen med fem milliarder kroner på bunnlinjen i første kvartal. Selskapet skrur nå opp prognosen for årets resultatvekst.

Telenors konsernsjef Sigve Brekke legger frem tirsdag frem resultatene for første kvartal. Her er han avbildet med finansdirektør Jørgen A. Rostrup (sittende til høyre) i fjor høst.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Telenor hadde en nedgang i omsetningen fra 27,60 til 27,11 milliarder kroner i første kvartal, men leverer bedre resultater, viser selskapets kvartalsrapport.

Fra første kvartal i fjor til samme periode i år økte justert driftsresultat (EBITDA før engangsposter) fra 10,50 til 11,31 milliarder kroner, mens resultat etter skatt økte fra 4,17 til 4,99 milliarder kroner.

Analytikerne hadde til sammenligning ventet en omsetning på 27,77 milliarder, et justert resultat på 10,88 milliarder og resultat etter skatt på 3,51 milliarder, ifølge konsensustall fra SME Direkt / TDN.

Selv om Telenors omsetning falt med 1,5 prosent justert for salg og oppkjøp (organisk) peker konsernsjef Sigve Brekke på at abonnements- og trafikkinntektene økte med 1,0 prosent og at Telenor fikk 1,7 millioner nye kunder totalt.

Resultatene får også god drahjelp av at driftskostnadene til Telenor var 800 millioner kroner lavere nå enn ett år tidligere. Brutto driftsmargin (EBITDA) økte med tre prosentpoeng til 41,7 prosent.

– Jeg er fornøyd med starten på året, og hvordan vi fortsetter å vokse og fornye oss (...) Vårt digitale transformasjonsarbeid og fokus på effektivitetsforbedringer fortsetter å gi sterke resultater, skriver Brekke i kvartalsrapporten.

Resultatene i Skandinavia var robuste, samtidig som vi fortsetter å se bedring i de modne markedene i Asia. Etter en treg start på året i Bangladesh og Pakistan så vi at veksten tok seg opp i løpet av kvartalet, og vi forventer at inntektsveksten forbedres i disse markedene fremover, fortsetter han.

For abonnenter: Se analytikernes sjekkliste for Telenor-tallene

Endrer prognosen for 2018

Kvartalsrapporten fra Telenor slippes fire dager etter at konkurrenten Telia slapp sine tall, der de også annonserte et tilbakekjøp av aksjer tilsvarende 13,9 milliarder norske kroner over tre år.

Telenors aksjonærer har også en del å se frem til. I januar foreslo Telenor å øke utbyttet til aksjonærene til 8,10 kroner. I mars annonserte Telenor salget av virksomheten i Øst-Europa for 26,5 milliarder kroner. Av det vil selskapet bruke 6,6 milliarder på et ekstraordinært utbyttet (4,4 kroner per aksje) og 12,2 milliarder på det ordinære utbyttet for 2017 (8,1) i år, til sammen 18,8 milliarder.

Telegiganten kommer ikke med noen nye meldinger om utbytte eller tilbakekjøp av aksjer, endrer nå på sin egen resultatprognose for 2018:

 • De forventer fortsatt en organisk vekst i trafikk- og abonnementsinntekter på 1–2 prosent, men veksten i organisk brutto driftsresultat (EBITDA) er nå ventet å stige 2–3 prosent, ikke 1–3 prosent som ble anslått i januar.
 • Samtidig nedjusteres investeringsbudsjettet fra 18–19 til 17–18 milliarder.

Kuttet i investeringsbudsjettet kommer som følge av at virksomheten i Øst-Europa selges, og Telenor-sjef Sigve Brekke skriver videre at salget gjør at de nå kan fokusere fullt på Asia og Skandinavia.

– Vi styrket også vår digitale posisjon ved å inngå et strategisk samarbeid for å videreutvikle våre finansielle tjenester i Pakistan. I går nådde vi en viktig milepæl i Thailand med signeringen av 2,3 GHz spektrumavtalen, skriver Brekke.

Enda bedre marginer i Norge

Selv om de fleste av Telenors drøye 170 millioner kunder befinner seg utenlands, er hjemmemarkedet i Norge svært viktig. I første kvartal leverte den norske virksomheten nesten en fjerdedel av brutto driftsresultat.

Telenor Norge mistet i første kvartal 17.000 kunder (mest kontantkortkunder), men leverte samtidig en bedring i inntjening per mobilkunde fra 305 til 317 kroner per måned i snitt.

Selv om Telenor har mistet store leieinntekter fra bedriftsoperatøren Phonero etter at de ble kjøpt av Telia i fjor, og at nedgangen i fasttelefoninntektene fortsetter å falle, klarer Telenor å kompensere slik at samlede inntekter øker.

De totale mobilinntektene økte fra 3,51 til 3,64 milliarder kroner, mens samlet omsetning økte fra 6,24 til 6,32 milliarder kroner. Brutto driftsresultat før engangsposter økte fra 2,58 til 2,77 milliarder kroner.

Bruttomarginen (EBITDA) økte i perioden fra 41,3 til 43,8 prosent.

Telenor koblet opp 8.000 flere kunder til fiber og endte med 634.000 bredbåndskunder totalt.

Les også

Telenor fyller krigskassen etter milliardsalget

Les også

– Jeg skulle gjerne sett en annen inntektsutvikling

Les også

Lavere kostnader og mer utbytte

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Telekom
 3. Sigve Brekke

Flere artikler

 1. Flere kunder, men lavere inntekter

 2. Telenor tror ikke lenger på inntektsvekst i 2019

 3. Annenhver nye kunde var i Myanmar

 4. Annonsørinnhold

 5. Varsler utbyttedryss på 12,4 milliarder

 6. Telenor rammet av store kundetap i Asia: Men Myanmar vokser fortsatt