Grieg Seafood må skrive ned millionverdier etter laksesyke

Grieg Seafood slaktet mer fisk men tjente mindre penger i andre kvartal.

PRODUKSJONSFALL: Grieg Seafood sliter med algeoppblomstring i Canada og PD-sykdommen i Rogaland. Det har fått selskapet til å beslutte nedskrivninger i millionklassen. Arkivbilde.

Espen Sjølingstad Hoen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Tirsdag offentliggjorde Grieg Seafood sine kvartalstall for andre kvartal.

Der kommer det frem at driftsrsultatet (EBIT) før biomassejusteringer falt fra 133,7 til 123,8 millioner kroner sammenlignet med året før.

Selv om slaktevolumet til selskapet steg fra 14.397 til 18.950 tonn, en økning på 32 prosent for konsernet, så slet de med prisene:

- Prisoppnåelsen i kvartalet er svak og negativt påvirket av slakteprofil med stor andel slakting sent i kvartalet (Norge og Skottland) og stillehavslaks i Canada, skriver selskapet.

Omsetningen endte på 750,5 millioner kroner, en økning fra 627,5 millioner i fjor. Før skatt satt selskapet igjen med 112,4 millioner mot 118,4 millioner i fjor, justert for endringer i biomasse.

Etter skatt endte det med et tap på 0,6 kroner per aksje, mot et positivt resultat på 0,8 kroner aksjen i andre kvartal i fjor.

Sliter med sykdom

I kvartalsrapporten sin varsler Grieg at de kommer til å skrive ned verdier for 24 millioner kroner i andre kvartal.

Årsaken er at selskapet har slitt med spredningen av laksesykdommen PD (sykdom i bukspyttkjertelen) i sommer.

- Produksjonen i sjø har i slutten av perioden og i juli måned vært negativt påvirket av PD. Det har også vært uvanlig høye sjøtemperaturer med negativ påvirkning på tilvekst i sommer, skriver selskapet.

Tilsammen skal fem anlegg i Rogaland ha fått påvist sykdommen, hvorav tre nye ble testet positivt i 3. kvartal. Det er dødeligheten på to av de fem anleggene som fører til nedskrivningen på 24 millioner, ifølge selskapet.

Den syke laksen får også konsekvenser for Grieg Seafoods produksjon i Rogaland fremover.

- Slaktevolumet i 2014 forventes redusert med 4.000 tonn, hvorav i underkant av halvparten er en forskyvning til 2015. Medio august er dødeligheten i Rogaland tilnærmet normalisert.

I Canada sliter Grieg med en algeoppblomstring. Det fører til at Grieg vil skrive ned verdier for 4,5 millioner kroner.

- Dette vil føre til et redusert slaktevolum i 2014 på i overkant av 500 tonn og en noe mindre reduksjon primo 2015. Dette har ingen effekt på det øvrige planlagte slaktevolumet i 2015.

Les også:

Fiskeaksjer gjør helomvending: - Markedet overragerteLakseselskapet som kan tjene på de russiske sanksjoneneTror norsk laks havner i Russland via omveier

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Grieg Seafood

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ny sjef varsler tiltak i Grieg Seafood

 2. Betalt innhold

  Nå gjør Grieg Seafood grep for å bedre svake resultater

 3. Betalt innhold

  Nå får alle de ansatte i Grieg Seafood bonus

 4. Sterke tall fra laksegigantene: Dette er bransjens hodepiner

 5. Betalt innhold

  Beste kvartal noensinne for Grieg Seafood