Yara-styreleder:
- Et samlet styre er skuffet over beslutningen

Må gjenoppta jakten på ny toppsjef i Yara.

SKUFFET OVER BRANDTZÆG: Styreleder i Yara, Leif Teksum, må nå lete seg om etter en annen sjef til Yara.
Publisert:

Det var torsdag kveld Svein Richard Brandtzæg varslet Yara om at han ikke vil bli ny toppsjef i Yara og forblir i Hydro.

Det bekrefter Yara overfor E24.

- Ja, et samlet styre er skuffet over beslutningen, sier styreleder Leif Teksum i en e-post til E24 videreformidlet av Yaras kommunikasjonsavdeling.

Brandtzæg var ment å overta sjefsstolen fra Jørgen Ole Haslestad 1. februar.

Les også

Brandtzæg blir i Hydro

- Jørgen Ole Haslestad fortsetter som konsernssjef inntil videre. Prosessen med å finne hans etterfølgere vil gjenopptas nå.

Teksum ønsker ikke å gå inn på bakgrunnen for at Brandtzæg trakk seg og henviser til Hydro og Brandtzæg selv.

- Veldig fornøyd

I Hydro er tonen en ganske annen, Brandtzæg er en veteran i selskapet, og har vært ansatt i Hydro siden 1985 og har vært konsernsjef siden 2009.

- Vi er veldig fornøyde med at Brandtzæg har bestemt seg for å fortsette som konsernsjef i Hydro, sier styreleder i Hydro, Dag Mejdell.

- Jeg har konkludert med at de mest spennende og givende utfordringene finnes nettopp her i Hydro. Hydros kommersielle og operasjonelle posisjon, sammen med den beste arbeidsstokken i aluminiumindustrien, gir grunnlag for en framtid som jeg ønsker å være en del av, er Brandtzægs foreløpige kommentar til valget sitt.

- Vanskelig beslutning

Det var i juli Brandtzæg varslet styret i Hydro om at han ville trekke seg for å bli konsernsjef i Yara.

- Det var en vanskelig avgjørelse, men jeg følte at tiden var riktig for meg å gå videre til nye utfordringer, sier Hydros konsernsjef, sa Hydro-sjefen den gang.

Hva som er årsaken til at Brandtzæg nå snur kan man foreløpig bare spekulere i.

Denne uken ble det klart at Yara og amerikanske CF Industries er i samtaler om en mulig fusjon. Om det blir en fusjon kan det imidlertid åpne for usikkerhet om hvem som blir satt til å lede selskapet - og om det i det hele tatt blir en nordmann.

Det er ikke usannsynlig at Yaras største eier - Nærings- og fiskeridepartementet - kommer til å jobbe for at hovedkontoret skal forbli i Norge. Da kan det være greit å ha noe å «gi» i forhandlingene.

Brandtzæg er født i 1957 og er utdannet økonom fra Handelshøyskolen BI og har en doktorgrad fra NTNU.

Les også:

Yara om mulig fusjon: - Vil kunne representere en betydelig verdi- Et solid og fornuftig kjøp

Publisert: