- Gamle Acta er per definisjon dødt

Ledelsen i Agasti gir opp hele den gamle Acta-virksomheten etter ny slakt fra Finanstilsynet.

SKULLE RYDDE OPP: Jørgen P. Ulvness ble ansatt i Agasti (daværende Acta) for å rydde opp etter skandalene i 2012.
Publisert:

- Dersom Finanstilsynet opprettholder dette vedtaket, er det gamle Acta per definisjon dødt. Det er innhentet av historien, sier adm. direktør Jørgen Pleym Ulvness i Agasiti til E24.

Tirsdag ble det klart at datterselskapet Navigea er varslet om at Finanstilsynet planlegger å trekke tilbake selskapets konsesjon til å drive verdipapirforvaltning.

Les også

Finanstilsynet vil stanse Agasti-selskap


Navigea er virksomheten som er tuftet på det gamle Acta, som de siste årene har ridd seg gjennom en rekke skandaler. Selskapet høstet massiv kritikk for måten det drev salg av finansprodukter til småsparere.

Vet du noe om denne saken? Tips oss!

Det hele kulminerte i 2012 med at Acta Asset Management ble fratatt konsesjonen fra Finanstilsynet. Det var på restene av denne fallitten at Acta - som omtrent samtidig skiftet navn til Agasti - etablerte Navigea.

Dette selskapet skulle drive den game Acta-virksomheten videre.

Men, slik gikk det ikke.

Skulle flytte kunder

Ulvness sier til E24 at det var nettopp overdragelse av virksomhet og flyttingen av kunder fra det gamle Acta - som måtte legges ned som følge av kritikk fra Finanstilsynet - som på ny resulterte i kritikk fra Finanstilsynet.

- Finanstilsynet har hatt fokus og i utgangspunktet kritiske merknader til det som skjedde sommeren 2012 ved overdragelse og innsalg av ny virksomhet over fra gamle Acta til Navigea. Kritikken blir jo ekstra sterk i lys av at det nettopp var dette selskapet som allerede hadde fått kritikk, sier Ulvness.

På spørmål fra E24 om hvordan det var mulig at selskapet klønet til etableringen av det nye selskapet som skulle erstatte det som ble lagt ned etter tilsynsrefesen, blir Ulvness svar skyldig.

- Hva skal jeg si...Dette var forhold før min tid. Det gamle Acta-systemet er hentet inn av fortiden. Det var rådgivere som drev en type salg som ikke var i tråd med konsesjonsvilkårene, sier Ulvness.

I alt 137 ansatte mister jobben, dersom Finanstilsynet opprettholder sitt vedtak.

- Uavhengig av denne situasjonen har ledelse og styret vurdert fremtiden til Navigea, og vi har stilt spørsmålet om det er en virksomhet vi ønsker å drive. Navigea står for 45 prosent av kostnadene i konsernet, men bare 30 prosent av inntektene direkte. Så hvis vi legger ned denne virksomheten vil det like for like øke lønnsomheten i konsernet, sier Ulvness

Han medgir likevel at siden virksomheten går i pluss, blir overskuddet i konsernet mindre med en nedleggelse av Navigea.

Stolte

Da Ulvness i august 2012 ble hentet fra Swedbank First Securities til Agasti (Acta), tok han med seg Tor Arne Olsen som kommunikasjonsdirektør.

Olsen er mangeårig pressetalsmann fra Oslo Børs, hvor han gjennom en årrekke også kommenterte regelbrudd og lovbrudd blant børsnoterte selskap.

Synes han nå det er flaut å være ansatt i et børsnotert selskap som for andre gang på få år mister konsesjonen til å drive med verdipapirer?

- Nei, det vil jeg ikke si. Vi var en gjeng med dyktige folk fra mange andre selskaper som så store muligheter i dette systemet. Ingen av oss begynte her med sikte på at vi nødvendigvis skulle jobbe med den gamle Acta-virksomheten. Vi så muligheter til å bygge opp noe nytt. Det har vi klart, og det er vi stolte over. Vi er langsiktige på konsernets vegne og dette kommer til å bli veldig bra, sier Olsen til E24.

Ulvness istemmer at også han er stolt, kundene er mer og mer fornøyd og konsernet har levert positive resultater for første gang på 5 år. Agasti skal nå bygge videre på de to andre nyetablerte bærebjelkene i konsernet, kapitalmarkedstjenester og forvaltning.

Les også:

Agasti får børsstrykAgasti-investor solgte aksjer for 38 mill.Gikk med overskudd for første gang siden finanskrisenMohn blir største aksjonær i AgastiForlater styre etter uenighetUlvness blir Agasti-sjef

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om