Økonom om Northland:- De har mange år med hardt arbeid foran seg

Langt fra alle problemene er løst for Northland Resources, mener svensk økonom.

TRENGER PENGER: Northland Resources venter positiv kontantstrøm, men skal hente ytterligere arbeidskapital.
Publisert: Publisert:

Northland Resources stiger mest av alle på Oslo Børs torsdag.

Gruveselskapet slapp tidligere i dag tall for det tredje kvartalet, og samtidig tegnet fungerende konsernsjef Peter Arnlöf et lysere bilde av fremtiden.

- Vårt ambisiøse mål er å for første gang oppnå positiv kontantstrøm i desember. Det vil være et stort vendepunkt i selskapets historie, skrev Arnlöf i en kommentar.

Avanza-økonom Claes Hemberg har tidligere vært svært kritisk til kommunikasjonen som har kommet fra Northland-ledelsen, og han er fortsatt ikke overbevist om at Northland er noe å satse sparepengene på.

- Privatpersoner må fortsatt være forsiktige. Selskapet har mange år med hardt arbeid foran seg, sier han til E24.

Varsler kurspress

Da Northland havnet i søkelyset etter å ha meldt om en massiv kostnadssprekk i januar i år, var aksjen populær blant småsparere. Blant disse var tusenvis av Avanzas kunder, som Hemberg mener har blitt lurt av selskapsledelsen.

Hemberg minner om at dagens ledelse har konkludert med at gruveselskapet trenger ytterligere arbeidskapital og buffere for å takle forstyrrelser i produksjonen.

Dermed har det blitt besluttet å hente ytterligere finansiering på inntil 150 millioner dollar.

- Det er kjempemorsomt om Northland klarer å tjene penger, men først skal de hente nesten en milliard kroner. Det finnes også obligasjonseiere som skal endre sine obligasjoner til aksjer, så antallet aksjer kommer til å øke, og det vil legge press på kursen, påpeker Hemberg.

- Så selv om det kommer positive signaler fra selskapet, er det mye som gjenstår, og det er vanskelig å si at alle problemene er over.

Ifølge den svenske økonomen er det fortsatt 12.000 aksjeeiere i Northland Resources, og mange av dem sitter på små poster.

- Gitt selskapets historikk, anser du kommunikasjonen som kommer fra ledelsen som pålitelig?

- Det er et meget bra spørsmål, og et viktig spørsmål, sier Hemberg.

Han understreker at det har vært store utskiftninger i selskapets ledelse, men at det tar mange år å bygge tillitt. Samtidig tror han at det er mange aksjeeiere som ikke fullt ut forstår utfordringene Northland står overfor.

- Det er 12.000 eiere og vanskelig å forklare. Men det betyr ikke at de bare kan gi opp, sier Hemberg.

Driftsunderskudd

Dagens kvartalspresentasjon viste et driftsunderskudd på 33,7 millioner dollar i årets tredje kvartal.

Det er en forverring fra et driftsunderskudd på 10,1 millioner dollar i samme periode året tidligere, men en bedring fra årets andre kvartal. Hittil i år har selskapet hatt et driftsunderskudd på 112 millioner dollar.

Northlands resultat før skatt endte på 387,2 millioner dollar, opp fra 3,7 millioner dollar, men mye av dette skyldes inntekter på 397 millioner dollar fra selskapets omfattende restrukturering tidligere i år.

Selskapet håper å oppnå en totalproduksjon på 1 million tonn jernmalmkonsentrat i år, mens det har som målsetning å nå 2,5 millioner tonn i 2014.

Det forventes imidlertid ingen lønnsomhet i selskapet før om ett år, når den andre produksjonslinjen ved gruven i Kaunisvaara er i drift.

Northland-aksjen steg 33,98 prosent til 2,76 kroner per stykk på Oslo Børs etter at tallene ble sluppet.

Publisert: