Aker tar jafs av Solstad Offshore

Den andre redningsplanen på to dager i den pressede norske offshorebransjen er et faktum.

TAR GREP: Solstad Offshore varsler refinansiering.
 • Anders Park Framstad
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Kun timer etter at DOF varslet restrukturering, annonserer også et annet supplyrederi omfattende grep. Denne gangen er det Solstad Offshore som har lagt frem en plan for å styrke selskapets balanse.

Solstad skriver i en børsmelding at planen er utarbeidet med foreløpig støtte fra Aker ASA, bankforbindelsene og obligasjonseierne. Den innebærer at industriselskapet, der profilerte Kjell Inge Røkke er hovedaksjonær, går inn med egenkapital og lån i selskapet, samt endringer på gjeldsprofilen.

«Finansieringsplanen vil gjøre Solstad i stand til å kunne stå imot et utfordrende marked og posisjonere selskapet for å ta del i konsolideringen av det fragmenterte offshoreservicemarkedet», skriver selskapet.

Aker inn på eiersiden

Aker vil, gjennom en rettet emisjon på 250 millioner, bli en betydelig aksjonær i selskapet. For dette får Aker 20.000.000 nye aksjer til tegningskurs på 12,50 per aksje, og vil etter transaksjonen eie 31 prosent av selskapet.

I tillegg vil Aker bidra med ytterligere 250 millioner kroner i form av et subordinert konvertibelt lån, som kan konverteres i aksjer i selskapet.

Alternativt kan Aker helt eller delvis innløse lånet gjennom en overdragelse til et nytt konvertibelt lån, som igjen kan konverteres til aksjer i et datterselskap etablert av Solstad.

«Intensjonen med det nye datterselskapet som etableres av Solstad er at det skal delta i konsolideringen av OSV-markedet», skriver Solstad.

OSV står for «Offshore Supply Vessel».

Nåværende aksjonærer i selskapet blir invitert i en etterfølgende emisjon på opptil 75 millioner. Solstad-familien har i denne forpliktet seg til å delta med sin pro rata andel.

Som et ledd i planen foreslås det også endringer i selskapets sikrede bankgjeld med reduserte avdrag og utsatt forfall, samt et forslag om å skyve på et obligasjonslån på én milliard kroner.

– Stor usikkerhet

Bakgrunnen for de omfattende grepene man nå ser i flere av rederiene som leverer tjenester til oljenæringen er den lave investeringsviljen hos kundene, drevet av lavere oljepriser og sparefokus.

«Bransjen for offshoreserviceskip er inne i en periode preget av stor usikkerhet.
Som følge av vedvarende lave oljepriser er særlig lete- og utbyggingsaktiviteten
i olje- og gass-sektoren vesentlig redusert,» skrev selskapet ved sist rapportering.

Da E24 gikk gjennom gjeldssituasjonen i oljenæringen tidligere i år, var i tillegg flere av offshorerederiene i gjeldstoppen.

Dette har blant annet utløst redningsaksjoner i Havila tidligere i år og altså DOF i går.

For Skudeneshavn-baserte Solstad var gjelden på rundt 11,8 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal.

PS! Avtalen kommer for øvrig kort tid etter at Aker varslet salg av fiskevirksomheten, ved Havfisk og Norway Seafoods, som frigjorde et milliardbeløp for selskapet.

Les også

Slik vil Dof kvitte seg med tre milliarder i gjeld

Les også

Mener dette er bakgrunnen for Fredriksens nye tankprosjekt

Les også

Fra offshore til oppdrett: – Får et ben til å stå på

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Solstad Offshore
 2. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Redningsplan for Farstad Shipping: Røkke og Fredriksen vil lage supply-gigant

 2. – Vi vil bruke de dårlige tidene til å gjøre noe fornuftig - ikke bare overleve

 3. Betalt innhold

  Med Aker på laget vil Solstad bruke nedturen til å vokse

 4. Betalt innhold

  Røkke overtar en knapp tredjedel av Solstad Offshore

 5. Betalt innhold

  Røkke overtar en knapp tredjedel av Solstad Offshore