Casher inn i årets børsrakett

Den Monaco-baserte investoren Alexander Hansson mener tiden er inne for å sikre gevinst i hydrogenselskapet Nel.

TREKKER I BREMSEN: Investor Alexander Hansson har tjent gode penger på sine investeringer i hydrogen. Nå har han tatt gevinst.
Publisert:

Med en foreløpig årsavkastning på over 345 prosent og få handelsdager igjen i 2015, ligger hydrogenselskapet Nel an til å bli årets beste investering på Oslo Børs.

Investorer som posisjonerte seg før raketten alvor lettet i siste halvdel av november kan dermed smile ekstra bredt i julen. En av disse er Alexander Hansson, sønn av tankreder Herbjørn Hansson, som kjøpte på høstparten. På det meste kontrollerte han 17,5 millioner aksjer i selskapet.

Nå har han valgt å ta gevinst.

– Jeg tror på det langsiktige caset, men alt er en funksjon av pris og disiplin. Jeg har valgt å ta ned risikoen etter en eventyrlig kursutvikling, sier Hansson til E24.

Han forteller at hans investeringsprinsipp handler om å kjøpe aksjer som er i ferd med å bli populære, og å selge disse ved anledning. Derfor har han utnyttet volumet etter den kraftige kursbevegelsen – i dette tilfellet med stort hell:

Hansson anslår at han har tjent nærmere 40 millioner kroner på Nel i 2015.

Les også

Nå kommer hydrogenstasjonene

Spetalen-baby

Det var en gruppe investorer med Øystein Stray Spetalen i spissen som tok Nel på børs gjennom oppkjøp. I god Spetalen-stil ble det Notodden-baserte selskapet Nel Hydrogen slukt av det børsnoterte farmasiselskapet Diagenic høsten 2014.

Nel Hydrogen hadde da gått konkurs året før. Diagenic hadde et tresifret antall millioner i fremførbart underskudd.

– Det foreslåtte oppkjøpet innebærer en endring i den strategiske retningen for Diagenic, med nye forretningsområder, skrev selskapet i en kommentar.

Kort tid senere skiftet selskapet navn til Nel ASA, og snøballen begynte å rulle. Gjennom det inneværende året har selskapet både kjøpt virksomhet, signert avtaler i flere land og hentet ytterligere egenkapital.

Les også

Spetalen satser 300 mill. på at hydrogenbil-markedet skal ta av

Vil kjøpe ved korreksjon

Den betydelige kursoppgangen den siste tiden gjør det mer utfordrende å «prise hjem» Nel. Bare den siste måneden har aksjen gått 147 prosent, hvilket reiser spørsmålet om en mulig korreksjon.

Dersom kursen skulle falle, er imidlertid Hansson klar til å kjøpe seg inn igjen. Han åpner også for å revurdere verdsettelsen dersom det skulle komme flere store kontrakter fra selskapet.

I fremtiden tror han at kampen om fremtidens teknologi innen bilsektoren vil stå mellom hydrogen og elektrisitet.

– Toyota, som en av verdens største bilprodusenter, satser stort på hydrogen. Selv om utbredelsen er i startfasen, kommer det til å bli investert mye penger i sektoren, og der er Nel godt posisjonert. Selskapet har signert flere pilotkontrakter, og en viktig trigger neste år er utvidede bestillinger, sier han.

Les også

Musk fortviler over dansk forlik - Spetalen jubler

Grønn trend

Han mener også at Nel får god drahjelp fra den grønne trenden som gjør seg gjeldende både her hjemme og globalt.

Spesielt klimatoppmøtet i Paris i midten av desember ga fornybar-investeringer vind i seilene.

– Jeg mener man må være blind for å ikke se det massive holdningsskiftet som nå foregår i verden. Uansett om du tror på menneskeskapte klimaforandringer eller ikke, er det åpenbart at flere enn tidligere velger miljøbevisst. Som investor er det en trend man kan ri på, gjennom for eksempel Nel, sier Hansson.

Les også

Solbergs advarsel: Lite rom for nye storsatsinger

Les også

Oljefondet vil investere i vindmøller

Les også

Krav om norsk oljestopp møtt med kald skulder: – Vi kommer til å fortsette med olje og gass

Publisert:

Her kan du lese mer om