Klokken tikker for Olympic Shipping: Må bli enige med kreditorene denne uken

Offshorerederiet Olympic Shipping må bli enige med kreditorene om en plan innen uken er over.

OLYMPIC-REMØY: Mens broren Åge er sjef i Rem Offshore, som ble raidet av Aker og Solstad Offshore, har Stig Remøy (avbildet) foreløpig full kontroll i Olympic Shipping. Der er han både styreleder, konsernsjef og største eier. Ifølge opplysninger fra Brønnøysundregistrene eier Remøy 90,1 prosent av Olympic Holding, som har kontroll over Olympic-systemet. Arkivfoto.
Publisert: Publisert:

Fredag denne uken går avtalen Olympic Shipping har gjort med sine kreditorer ut. Avtalen som ble inngått i juli har gjort det mulig for offshorerederiet på Sunnmøre å slippe å betale avdrag på gjelden, slik at de kun har måttet betale renter.

Det skriver Sunnmørsposten.

– Hvis de ikke har en avtale på plass innen da, må de begynne å betale avdrag igjen. Jeg vil derfor tro at de har noe på plass i løpet av kort tid, sier analytiker Kristoffer B. Pedersen i Nordea Markets til avisen.

Regnskapene til Olympic viser at rederiet ikke har mange månedene på seg for å finne en løsning. Hvis ikke blir kassen tømt fort.

Avisen poengterer at det kan være flere skjær i sjøen enn bare å komme frem til en løsning for Olympic Shipping, og viser til Akers raid av Rem Offshore i sommer. Da kjøpte Aker seg inn i obligasjonsgjelden til Rem Offshore, og stemte ned refinansieringsforslaget til Rem.

Dermed klarte de til slutt å tvinge Rem Offshore til å fusjonere med Solstad Offshore, som Aker gikk inn i et par måneder tidligere.

Tviler på at Aker kjøpte Olympic-gjeld

Den manglende transparensen i obligasjonsmarkedet gjør det vanskelig å vite om Aker, Solstad eller andre aktører på Kjell Inge Røkkes team har kjøpt seg opp i Olympic Shippings gjeld, eller gjort andre strategiske grep som kan sikre dem et pressmiddel overfor Olympic.

Ifølge Sunnmørsposten har 115 millioner av Olympics obligasjonsgjeld byttet hender det siste året, men Nordea-analytiker Kristoffer Pedersen tviler på at det er Aker som står bak:

– Det er lite sannsynlig at Aker var på banen allerede da (...) Fordi transaksjonen skjedde høsten 2015, er det mest naturlig å tro at de ble kjøpt av et obligasjonsfond, sier han til avisen.

Sunnmørsposten skriver at de ikke har lykkes i å komme i kontakt med Stig Remøy.

Les også

Solstad «sukrer pillen» for å blidgjøre REMs storaksjonær

Kassen tømmes fort

For Olympic Shipping er det ikke mer enn tiden og veien hvis selskapet skal sikre sin egen overlevelse. Selskapet som Stig Remøy startet på 90-tallet med Bjørn Kvalsund har i dag 26 skip og rundt 1.000 ansatte, men sliter med det knalltøffe offshoremarkedet og høy gjeld.

Ifølge kvartalsregnskapet for andre kvartal brant rederiet gjennom 44,9 millioner kroner i de tre månedene og satt igjen med bankinnskudd ved utgangen av juni på snaut 203,9 millioner. 67,9 millioner gikk med til å betjene langsiktig gjeld.

I første kvartal brant rederiet gjennom 25,9 millioner. 123 millioner gikk med til å betale renter og avdrag på gjeld.

Selskapet har to obligasjonslån som ifølge opplysninger fra Oslo Børs har henholdsvis 300 millioner utestående med forfall i september 2017 og 500 millioner utestående med forfall i juni 2019. I regnskapet til Olympic ble obligasjonsgjelden bokført til 670 millioner ved utgangen av juni.

Obligasjonsgjelden blekner imidlertid sammenlignet med den pantsikrede gjelden på rederiets mange offshoreskip.

Den beløper seg til totalt 4,2 milliarder kroner i langsiktig gjeld og 771,6 millioner i kortsiktig gjeld. Totalt er den langsiktige gjelden på 4,9 milliarder og den kortsiktige 1,0 milliard.

Med drøye 200 millioner i kassen tar det ikke mange månedene før kassen er tom gitt renteutgiftene og den negative kontantstrømmen. Løsningen er enten nye lån eller å endre på de eksisterende lånene slik at summen for å betjene dem blir til å leve med, gitt de inntektene konsernet har om dagen.

Takket nei til Røkke-frieri

En løsning konsernsjef og eier Stig Remøy så langt har utelukket, er noe giftermål med Aker-systemet. Han har vært sterkt kritisk til måten Kjell Inge Røkkes Aker har entret markedet for offshorerederier. I juli takket Stig Remøy åpent nei til Aker og Solstad Offshores frieri om en mulig fusjon.

Én av hovedinnvendingene til Stig Remøy er at den maritime klyngen på Sunnmøre kan forvitre hvis Aker og Rogaland-baserte Solstad får overta for mye. I tillegg har han advart mot hvem som har penger til å kjøpe et stort og sammenfusjonert offshorerederi den dagen Aker eventuelt selger seg ut.

Det var i starten av juni i år, bare timer etter at offshorerederiet DOF hadde annonsert sin restrukturering, at Solstad Offshore kunne melde at de hadde en refinansieringsplan på plass med hjelp fra Aker.

I bytte mot 250 millioner kroner i frisk kapital og ytterligere 250 millioner til et konvertibelt lån sikret Aker seg en eierandel på 31 prosent i Solstad.

Allerede i slutten av juli ble det annonsert at Solstad Offshore fusjonerer med Rem Offshore. Rem Offshore styres av Stig Remøys bror, Åge.

Fusjonen ble til mot Rem Offshores vilje, men Kjell Inge Røkke og Aker fikk presset det hele gjennom ved at Aker kjøpte seg inn i Rem Offshores obligasjonslån slik at de fikk hindret Rem Offshores egen refinansieringsplan fra å bli vedtatt.

Dermed var eneste alternativ for Rem å la Akers offshore-aktør Solstad overta selskapet.

Les også

Slik er brikkene i supply-puslespillet

Norske investorer mobiliserer

Akers konsernsjef Øyvind Eriksen har gjentatte ganger uttalt at han mener bransjen har behov for konsolidering og sterkere enheter.

Om de mange norske offshorerederiene som sliter i kjølvannet av oljebremsen klarer seg på sikt uten at Aker eller andre kommer inn er usikkert, men mange frykter at utenlandske aktører skal komme inn å skuffe opp flere av de norske offshorerederiene, slik at Norge risikerer å miste det lokale eierskapet.

Flere norske investorer, i tillegg til Kjell Inge Røkke og Aker, har imidlertid signalisert at de ser etter muligheter til å kjøpe seg opp nå som offshoremarkedet er nede for telling.

Blant dem er John Fredriksen, som allerede sitter som storaksjonær i Deep Sea Supply. Johan H. Andresen har på sin side slått seg sammen med Thomas Wilhelmsen for å jakte oppkjøpsmuligheter, ifølge Finansavisen.

Fra sin base i London har Kristian Siem sammen med det amerikanske hedgefondet Elliot etablert et fond som skal kunne kjøpe seg opp i norske offshorerederier.

Øystein Stray Spetalen har også kommet på banen, dog i en mindre skala. I august skjøt aksjen til Standard Drilling, der Spetalen er storaksjonær, til værs, da de annonserte at de hadde kjøpt seg inn i tre supplyskip (PSV).

Les også

– Større enn vi hadde trodd

Les også

Supply-raider Aker patentkrangler med supply-reder

Les også

Analytiker tror Røkke+Solstad+Rem+Farstad blir sant

Publisert: