Kjos avviser at flyordre er et press mot USA: – Det er det absolutt ikke

Bjørn Kjos har signert Europas største Dreamliner-ordre. Han avviser at ordren er en måte å øke presset på amerikanske myndigheter til å gi han flytillatelsen han ønsker seg.

FLYKAMERATENE: Konsernsjef Bjørn Kjos (t.v.) og finansdirektør Frode Foss i Norwegian presenterte torsdag et nytt flykjøp og milliardresultat.
Publisert:

Akkurat da analytikerne og journalistene som hadde møtt opp på Norwegians kvartalspresentasjon torsdag trodde det var tid for spørsmål-og-svar-delen, klinket Bjørn Kjos til på fjernkontrollen.

Over skjermen rullet plutselig nyheten om at Norwegian-sjefen nå har bestilt 19 langdistansefly til, med en opsjon på ytterligere 10 fly. Flyene det er snakk om er Boeings Dreamliner 787-9, den mellomstore versjonen av det superavanserte flyet.

Nyheten kom etter at Norwegian la frem et resultat før skatt på 1,1 milliard i tredje kvartal, over det dobbelte av samme periode i fjor.

Markedet vendte imidlertid tommelen ned, og sendte aksjen ned åtte prosent. DNB Markets påpeker at driftsresultatet (EBITDA) var seks prosent under forventning:

– Hovedårsaken til lavere resultat enn ventet ser ut til å være enhetskostnader på NOK 0.41 mot vårt estimat på NOK 0.38, skriver DNB Markets, som hadde ventet en EBITDA hele ni prosent høyere enn selskapet leverte.

– De har ikke lov til å nekte oss denne tillatelsen

Norwegian går fortsatt og venter på søknaden sin om trafikkrettigheter til USA for sitt irske langdistanseselskap Norwegian Air International. Det er dette selskapet som i fremtiden skal drive langdistanserutene til selskapet.

Så langt har imidlertid ikke amerikanske myndigheter konkludert om de vil gi Norwegian en lisens til USA for det selskapet eller ikke. I mellomtiden har Norwegian måtte bruke lisensen de har for sitt norske selskap for å fly til USA.

Bjørn Kjos avviser at dagens flyordre er en måte å legge press på amerikanske myndigheter:

– Det er det absolutt ikke. Dette er business as usual, sier Kjos til E24 og fortsetter:

– De har ikke lov til å nekte oss denne tillatelsen, så den vil komme før eller siden.

– Så det er du sikker på?

Ja, det er jeg sikker på.

For ett år siden snakket Kjos om at søknaden trolig ikke ville bli behandlet før etter det amerikanske kongressvalget. Søknaden er svært politisk betent, og USA er delt i to.

Mens mange politikere og amerikanske flyselskaper frykter konkurransen fra Norwegian og anklager dem for å bruke asiatisk personell på ruter mellom USA og Europa, stiller andre politikere, flyprodusenten Boeing og en samlet amerikansk reiselivsbransje seg bak Norwegian.

– Har du fått noen signaler fra amerikanske myndigheter om når dere vil få svar?

– Om jeg hadde fått noen signaler, kunne jeg ikke snakket om det. Men vi tror vi får tillatelsen, både for Irland og England, sier Kjos.

Han sier at han fint kan drive de 19 nye flyene med dagens system, hvis tillatelsen fra USA skulle la vente på seg til etter 2017:

– Vi kan fortsette til tidenes morgen. Skal vi fly til USA, så er jo Norge en del av Open Skies, så det påvirkes ikke. Men skal vi fly til Sør-Afrika, for eksempel, må man ha engelsk lisens. Til USA går det fint, men vi vil jo gjerne bruke de samme flyene, sier Kjos.

Europas største ordre

Norwegian startet med den minste versjonen, 787-8, men har senere fått smaken for den større versjonen. Den har i Norwegians konfigurasjon plass til 53 flere passasjerer, har lenger rekkevidde og bruker rundt 10 prosent mindre drivstoff per passasjerer enn den mindre modellen.

Norwegian har 8 fly av 787-8-varianten i flåten og har 11 av den større 787–9 i bestilling. Nå legger de altså inn en ordre på 19 til, med opsjon på ytterligere 10.

– Ifølge Boeing er dette den største Dreamliner-ordren gjort av noe europeisk selskap, sa Kjos fornøyd.

Flyene skal leveres fra 2017 allerede, og innen 2020 vil Norwegian ha 38 Dreamlinere. Med opsjonen vil flåten være på hele 48 fly.

– Da er vi oppe i en flåte vi er fornøyd med, sa Kjos, og la til at Norwegian både trenger høyere frekvenser på langdistanserutene de har, i tillegg til at det er deler av verden de ikke har begynt på en gang.

Mens mange av de nye kortdistanseflyene (Boeing 737) som Norwegian får levert fra fabrikken går til å erstatte de eldste flyene i flåten, blir situasjonen annerledes for langdistanseflyene.

– Dreamliner-flyene er bygget i karbon og kompositt og har en lengre levetid, så vi ser på denne ordren som en flåtevekst, sier finansdirektør Frode Foss til E24.

Han sier at Norwegian anser levetiden på kortdistanseflyene til å ligge på rundt 7–8 år før de enten selger dem eller leaser dem ut til andre.

Dermed skal fly som blir levert i år og neste år ofte brukt til å erstatte fly som kom inn rundt 2008–2009. Neste år skal Norwegian for eksempel motta 21 kortdistansefly og 4 787–9. Av de 21 vil bare kortdistanseflåten øke med ett 737-fly, fordi resten brukes til å erstatte eldre fly eller leases ut.

Med Dreamliner legger man dem derimot bare på toppen av dagens flåte, slik at Norwegian kan øke kapasiteten markant i årene fremover.

Snuser på børs

Norwegian vil ikke gå ut med hva de skal betale Boeing for de 19 nye Dreamliner-flyene, men det er klart at det er Norwegians irske, og heleide, leasingselskap Arctic Aviation Assets (AAA) som skal eie flyene. Selskapet eier i dag store deler av flåten deres.

Bjørn Kjos uttalte for kort tid siden til Finansavisen at man vurderer en børsnotering. Dette bekreftes nok en gang av ledelsen torsdag.

– Skal de nye Dreamliner-flyene finansieres med en børsnotering?

– En børsnotering (av AAA, journ.anm.) vil kunne være en god kilde til kapital, sier finansdirektør Frode Foss til E24.

– Vi har sagt at det er fornuftig å spinne av AAA, men spørsmålet er hvor mye vi skal eie, sier Bjørn Kjos til E24.

Kjos sier at de vurderer hvor det kan være mest attraktivt å børsnotere et slikt leasingselskap. Han utelukker ikke Oslo Børs, men hinter om USA.

– Nesten uten unntak befinner leasingselskapene seg i Irland. Der er det enkelt å få finansiering, og der har man avtaleverket på plass, som Cape Town-konvensjonen, sier han og fortsetter:

– Men selv om de holder til i Irland er mange på børs i New York, og der får man tilgang på de amerikanske investorene. Så dette er noe vi må vurdere.

Kjos hinter om at det fort går ett år eller to før en børsnotering kan bli aktuelt. Han mener de må få på plass flere eksterne flyselskaper som leasingkunder i AAA før de blir uavhengige og store nok til en børsnotering. AAA har nylig inngått en avtale med et flyselskap som skal lease 12 av Norwegians 100 nye Airbus A320neo kortdistansefly.

– Jeg vil gjerne ha flere tredjepartskunder før vi går videre i denne prosessen, sier han og legger til at det er markedet som bestemmer.

Les også

Norwegians billigflyvninger blir likevel ikke så billige: – For oss er friheten viktig

Les også

September bød på sterk passasjervekst for Norwegian

Les også

Norwegian pekes ut som flyversting i Sverige

Publisert:

Her kan du lese mer om