Tror bankuro i Europa kan gi kjøpsmuligheter i Norge

Mens stemningen er elendig i den europeiske banksektoren, ser Stig Myrseth i Dovre Forvaltning mulighetene for et bankrally neste år. Han henter nå DNB inn i sin portefølje.

SOLID: Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning mener at soliditeten til DNB allerede er historisk høy. Nå ser han fristende muligheter for økt utbytte.

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Investeringsdirektørens resonnement går ut på at bankene i etterkant av finanskrisen har vært gjennom en periode der soliditet har stått i fokus. Som en følge av dette har bankene vært tvunget til å bremse utlånsveksten og utbyttebetalingene.

«Fra neste år kan imidlertid de regulatoriske vindene løye», skriver Myrseth i en oppdatering, og viser til at lekkasjer rundt bankregelverket Basel 4 peker mot at det ikke blir noen ytterligere, allmenn skjerpelse av kravene til bankenes kapitaldekning.

Dette kan igjen trigge et element investorer verden over er svært glade i, og som har vært mangelvare de siste årene, nemlig høyere utbytter.

– Argumentet gjelder egentlig hele den europeiske banksektoren, der alle har måttet holde igjen på utbyttene for å bygge kapital. Dette har de lykkes med i ulik grad – italienske banker er svake og det samme er Deutsche Bank – men mange andre banker i Europa har nådd kapitaldekningsmålene og er ferdige med å spare, sier Myrseth til E24.

KJØPER DNB: Stig Myrseth, investeringsdirektør i og grunnlegger av Dovre Forvaltning.

Foto: Gediminas Zilinskas

Han henter nå inn DNB-aksjen i sin portefølje, basert på en mulig økning i bankens utdelingsprosent fra 20–30 til over 50. Dette vil kunne øke den estimerte direkteavkastningen fra 4,6 prosent til nærmere 10 i løpet av tre år.

Mulige kjøpsanledninger

Den siste tiden har stemningen i den europeiske banksektoren ikke vært den beste.

Etter at det ble kjent at amerikanske myndigheter krever Deutsche Bank for så mye som 14 milliarder dollar i finanskriseoppgjør, har det blitt spekulert i om den tyske storaktøren må hente kapital. I helgen uttalte også Tysklands forbundskansler Angela Merkel at politikerne ikke står klare med noen finansiell redningspakke.

Dette har sendt kursen til det laveste nivået på flere tiår.

Myrseth ser mulighetene for at negativt sentiment drevet av hendelser i Deutsche eller søreuropeiske banker kan tynge kursene her hjemme, men er ikke bekymret.

– Det vil kunne smitte, men jeg vil anta at sånn smitte kan representere gode kjøpsanledninger. For det er ingen grunn til å frykte økte tap for norske banker på grunn av Deutsche eller italienske banker, sier han.

Han påpeker at det viktigste for norske banker er at norsk økonomi går bra.

– Om man tror norsk økonomi skal tryne bør man ikke eie norske banker, men prognosene viser at veksten er oppadgående. Da kan en kombinasjon av bedring i norsk økonomi og at bankene er ferdige med å bygge kapital være positiv.

Edruelige norske banker

Når det gjelder kjøp av norske eller øvrige europeiske bankaksjer mener Myrseth at mer eller mindre særnorske fenomener – mulige tap i oljesektoren og boligmarkedet – peker mot sistnevnte.

Mulighetene for tap på utlån til oljesektoren har siden oljeprisfallet tynget flere av de norske finansaksjene og til tider medført en rabatt i prisingen forhold til europeiske konkurrenter.

Myrseth er imidlertid ikke veldig redd for oljerelaterte tap.

– Jeg tror bankene har vært ganske edruelige på utlånssiden. Dersom man ser på restruktureringene som har vært innen for eksempel supply har bankene i liten grad vært tapsutsatte, sier han.

I den pågående bølgen av restruktureringer hos leverandører til oljeindustrien har man, som Myrseth nevner, i flere tilfeller sett at de sikrede kreditorene har måttet gi betalingsutsettelser eller lettelser på betingelser. De har imidlertid stått langt frem i køen og unngått store tap.

– Dette har nok sammenheng med at bankene etter finanskrisen har vært under press for å bygge egenkapital, og dermed vært litt kresne på hvem de låner til. Dette har medført at de har vært ganske edruelige, hvilket kan være en positiv effekt av at myndighetene har hatt bremsene på. Dersom dette ikke hadde vært tilfellet, hadde nok tapene vært større i banksektoren i etterkant av oljeprisfallet, sier investeringsdirektøren.

Les også

Sur stemning i banksektoren bidro til børsfall i Oslo

Les også

Deutsche Bank faller som en stein

Les også

Derfor blir storbanken saksøkt av USA

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bank
  2. DNB
  3. Deutsche Bank

Flere artikler

  1. – Deutsche Bank vil bli en langvarig verkebyll

  2. Mener tiden er inne for å satse på «oljebanken»

  3. Slik kan Deutsche Bank-krisen skape uro også i Norge

  4. Krone-svekkelsen fortsetter: – Det er børspositivt

  5. Uenige om nordiske banker er blitt for dyre