Fire investeringer som trosset «brexit»-uroen

Råvarer har vært i vinden i ukene frem mot «brexit»-avgjørelsen.

I VINDEN: I dagens lavrenteklima er det ikke flust med gode alternativer dersom man ønsker å unngå aksjemarkedet før «brexit»-avstemningen, men noen investeringer har likevel kastet av seg.
Publisert: Publisert:

Usikkerheten er betydelig to dager før britene går til stemmeurnene for å avgjøre landets videre skjebne i EU.

Fortsatt er utfallet helt åpent, hvilket den siste tiden har skapt uro blant investorer verden over og gitt store svingninger i markedet.

De siste to ukene har man kunnet observere klare bevegelser mot såkalte «trygge havner», på bekostning av blant annet aksjer.

– Mange av våre kunder har nå trukket seg ut av aksjemarkedet – eller gått «short», sier norgessjef Henrik Sommerfelt i CMC Markets til E24.

CMC følger kundenes disposisjoner fra time til time, og Sommerfelt kan opplyse om at andelen investorer som tror at den tyske DAX-indeksen skal stige er redusert fra omtrent syv av ti til et lite mindretall.

Hvor strømmer så pengene når aksjemarkedet virker for usikkert?

Noen satser på det trygge, og ser mot statspapirer. Problemet her – sett med investorøyne – er avkastningen. Forrige uke brakte med seg flere bunnrekorder for europeiske statsrenter, med negativ rente på både tyske og sveitsiske rentepapirer.

Andre tenker igjen utenfor boksen. Her er fire investeringer som har vært populære etter at «brexit»-frykten grep markedet:

1. Edelmetaller

– Blant våre kunder som har posisjoner knyttet til gullprisen, så mener to av tre at gullprisen skal opp fra nivåene i formiddag, sier Sommerfelt.

Spotprisen på gull har så langt i juni steget rundt fem prosent til 1.273,6 dollar per unse, og nådde fredag det høyeste nivået siden prisene en kort periode brøt 1.300 dollar i mai. Før den tid må man tilbake til nyåret i fjor for å finne tilsvarende nivå.

Saken fortsetter under grafen ...

OPPTUR: Grafen viser spotprisutviklingen på gull de siste 30 dagene.

Gull er en klassisk «trygg havn», og det har vært en effekt av dette i gullprisene. I et klima med svært lave renter og reduserte renteforventninger fra den amerikanske sentralbanken mener også ekspertene at det kan være ytterligere oppside i gullprisene.

Dette har sendt profilerte investorer som George Soros inn i gullet, og her hjemme opplyste Jan Haudemann-Andersen i forrige uke til Finansavisen han igjen ser på mulighetene i edle metaller.

Les også

Soros: Brexit vil sende pundet ned 20 prosent

Råvarestrateg Daniel Hynes i Australia and New Zealand Banking Group tror uro rundt «brexit»-avstemningen – som har beskriver som et «vannskille-øyeblikk» for edelmetallene – kan sende gullprisen over 1.400 dollar.

«Dersom kampanjen for å forlate EU er suksessfull, vil den forventede kollapsen i britiske pund og den påfølgende markedsvolatiliteten sannsynligvis drive investorene til å søke trygge havner», skriver Hynes i et notat.

I likhet med gullprisen har også sølvet løftet seg.

2. Råvareselskaper

En god del av investorer som satt i råvareselskapene gjennom 2015, må ha revet seg i håret i ren frustrasjon. De som kom inn da vi bikket 2016, kan derimot glede seg over meget pen utvikling.

Dersom man ser på vinneraksjene på FTSE 100 i London den siste måneden, toppes listen av råvarehandelsgiganten Glencore. På plassen bak finner man Fresnillo, som sitter på store edelmetallforekomster i Mexico, og i toppen er også gruveselskapet Anglo American og gullutvinneren Randgold Resources.

Saken fortsetter under bildet ...

BØRSVINNERE: Oversikten viser FTSE 100-aksjene som har hatt størst prosentvis oppgang den siste måneden.

Nevnte Soros har for øvrig kjøpt seg inn i Barrick Gold, og også Haudemann-Andersen snuser på gullgruveaksjer.

Driverne for utviklingen er i stor grad lik som dem beskrevet for gullet over. Her hjemme kan det nevntes at det Oslo-noterte selskapet Avocet Mining, som har gullvirksomhet i Vest-Afrika, gjorde et markant kurshopp torsdag i forrige uke.

Aksjen steg da over 30 prosent på én dag. Den har i etterkant falt en del tilbake, men er fortsatt nær det høyeste nivået siden januar 2014.

3. Bitcoins

I hvilken grad bitcoins faktisk er en trygg havn er en diskusjon i seg selv, men faktum virker å være at prisingen av kryptovalutaen har steget en god del på «brexit»-uroen.

Ifølge Bitstamp er prisen på én bitcoin nå 685 dollar, mot 243 dollar for en måned siden. Dette er en oppgang på over 180 prosent.

Strategisjef Peter Rosenstreich i den sveitsiske onlinebanken Swissquote tar i en kommentar hos FXStreet for seg de mulige utslagene i valutamarkedet som en følge av «brexit» (han anbefaler shortsalg av pund/yen og euro/franc og ser salgspress for kronen). Her påpeker han følgende:

« ... frykt for «brexit» har igjen satt bitcoin/kryptovaluta tilbake i søkelyset. Kryptovaluta er i teorien den eneste rene måten å rømme fra manipulering av fiat-penger og å unngå den potensielle uroen skapt av sentralbanker i etterkant av den britiske avstemningen».

Det kan være verdt å notere seg at det angivelig skal være en strukturell, deflatorisk endring i utvinningen av bitcoins innen kort tid. Ifølge Techcrunch innebærer dette en halvering av utbyttet fra «gruvevirksomheten».

4. Kakao

Muligens en litt løs sammenheng, men kakaobønner er én av ikke så mange råvarer som fortsatt handles i pund. Ettersom pundet er ventet å svekke seg betydelig på en eventuell «brexit», vil det gjøre kakaoen billigere i andre valutaer.

Trader Max Goettler, som jobber hos selskapet Cocoanect i Rotterdam, sier til Wall Street Journal at han venter et betydelig rally i den London-handlede kakaokontrakten dersom EU-motstanderne vinner frem.

Kakaofutures i London, som benyttes som «benchmark» for prising av fysisk kakao, er den siste måneden opp 5,8 prosent. Siste pris er 2.248 pund per tonn.

Saken fortsetter under bildet ...

STIGER: Grafen viser prisen på kakaokontrakter de siste 30 dagene.

Aldri helt trygt

Som et lite post scriptum kan det påpekes at investeringene over ikke er noe E24 anbefaler eller ikke anbefaler – det er kun en sammenstilling av effektene man kunne observere da «brexit»-frykten for alvor grep markedene i forrige uke.

Ingen «trygge havner» er helt trygge. Som professor Nouriel Roubini skrev i en kommentar i The Guardian for noen år siden:

«Dersom du bekymrer deg for finansielt Armageddon, er det metaforisk talt på tide å fylle bunkeren med skytevåpen, ammunisjon, hermetikk og gullbarrer».

Publisert:

Her kan du lese mer om