Marine Harvest byr på Cermaq

John Fredriksens oppdrettskjempe sukrer tilbudet, men møter en stengt dør.

MØTTE STENGT DØR: Marine Harvest har ikke oppnådd enighet med eierne i Cermaq, og har avsluttet forhandlingene. Fredag morgen la selskapet frem et bud til alle aksjonærene i det halvstatlige selskapet.
Publisert:

John Fredriksens Marine Harvest drømmer om å skape en verdensledende sjømatgigant, og har derfor jaktet etter den halvstatlige konkurrenten Cermaq denne våren.

Etter å ha forhandlet med de styret i konkurrenten i flere dager, uten et positivt resultat, varsler Marine Harvest at det nå byr på hele selskapet.

Fredriksen & co er villig til å betale 107 kroner per Cermaq-aksje, hvilket er tre kroner over det selskapet indikerte som bud tidligere denne måneden.

Brøt samtalene
Det går imidlertid tydelig frem at det har vært vanskelige forhandlinger mellom partene.

- Jeg har opplevd en god kommunikasjon med styret i Cermaq, men det har vært en uoverstigelig avstand, sier styreleder i Marine Harvest, Ole-Eirik Lerøy, til E24.

Marine Harvest sier at de har vært villige til å øke verdien av det opprinnelige forslaget med over 8 kroner, og i tillegg har de vært villige til å øke andelen av oppgjøret betalt i aksjer.

- Det var likevel ikke mulig å få tilslutning til et slikt tilbud hos Cermaqs styre, konkluderes det.

Marine Harvest sier videre at de ut fra dette ikke ser noen grunn til å fortsette forhandlingene.

- Vi vil i tråd med tidligere meldinger likevel fremsette et frivillig tilbud på alle utestående aksjer i Cermaq; med oppgjør i både aksjer og kontanter.

Tilbudet er fastsatt til 8,6 aksjer i Marine Harvest samt 53,25 kroner i kontanter per aksje i Cermaq.

Basert på sluttkursen til Marine Harvest på 6,25 kroner den 30. mai, representerer tilbudet en verdi på 107 kroner per aksje i Cermaq.

  • Tilbudet vil ha forbehold om tilslutning fra minst 50 prosent av aksjekapitalen i selskapet, inkludert Marine Harvests egne aksjer i Cermaq.
  • Styret i Marine Harvest vil kunne velge å redusere denne akseptgraden til 33,4 prosent i tilbudsperioden.


Giske har vært negativ
Staten, med næringsminister Trond Giske i førersetet, er største eier i Cermaq med rundt 44 prosent av aksjene. Til E24 uttalte Giske i forrige uke at han ikke vil si noe mer om frieriet fra John Fredriksen før Cermaq-styret har tenkt seg om.

Tidligere har Nærings- og handelsdepartementet sagt klart i fra om at budet på 104 kroner aksjen er alt for lavt. Statens rådgivere, Fondsfinans, mener Cermaq er verdt 118 kroner per aksje.

- Jeg tror Marine Harvest bruker mye av tiden på å forsøke å bli enige med staten. Giske sier at han vil ha 118 kroner per aksje, mens Marine Harvest prøver seg på 104 kroner per aksje. Så får vi se hvor mye de må opp, sa analytiker Anders Minde Gjendemsjø i Norne Securties til E24 tidligere denne uken.

LES OGSÅ: - En ganske klar seier til Fredriksen

- Minister på valg tar hensyn

Men utfordringene hos Giske er ikke bare prisen, mente analytikeren.

- Det er valgår, og spørsmålet er hva som skjer om en Ap-dominert regjering selger fiskeoppdrett til John Fredriksen. De er jo ikke akkurat verdens beste venner.

Han påpekte at Fredriksen & Co også klarte å blokkere Cermaqs planlagte oppkjøp av den peruanske fiskemelprodusenten Copeinca på generalforsamlingen i forrige uke - ett oppkjøp som regjeringen hadde gitt sin støtte til.

- For Giske handler det også om en story før valget. Dersom det blir fremstilt som om at Fredriksen har presset dem, tar en minister på valg hensyn til det, fortsetter han.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om