Her er vinneren og taperen i andre kvartal

DNB-sjef Rune Bjerke kan se tilbake på et solid kvartal, mens Statoil, med Helge Lund i spissen, trekkes frem som taperen i årets andre kvartal.

TOPP OG BUNN: DNB trekkes frem som en av vinnerne i andre kvartalssesongen i år. Statoil kommer betydelig verre ut av kvartalet. Her er DNB-sjef Rune Bjerke (t.v) og Statoil-sjef Helge Lund.
Publisert:

- I Norge leverte DNB solide kvartalstall, og vi har sett den samme trenden i hele Norden – bankene har gjort det bra. Sektoren er også i ferd med å legge bak seg et solid kvartal i USA.

Norges største bank trekkes frem som en av vinnerne i årets rapportering for andre kvartal, når Ole Haugnes, aksjesjef i Handelsbanken Capital Markets oppsummerer rapporteringssesongen.

Den 11. juli skrev E24 at konsernsjef Rune Bjerke la frem tall som viste at DNB tjente 3,8 milliarder kroner på de tre siste månedene.

Selv om resultatet var svakere enn fjoråret, økte blant annet bankens netto renteinntekter med 846 millioner kroner, blant annet som følge av den mye kritiserte renteøkningen tidligere i år.

LES OGSÅ: Utskjelte DNB skriver ut 4.000 nye boliglån i uken

Innfridde ikke lave forventinger

I motsatt ende av skalaen, og i andre kvartals taperhjørne finner vi Norges største selskap, Statoil, ifølge Haugnes.

Konsernsjef Helge Lund la frem de skuffende kvartalstallene den 25. juli.

Aksjen falt to prosent fra start og analytikerne skyldte på et svakt tradingresultat og økte avskrivninger på norsk sokkel for de svake tallene.

LES OGSÅ: Den norske virksomheten ødelegger for Statoil

- Det var allerede lave forventninger til Statoil, men de klarte ikke å innfri, sier Haugnes til E24.

Han oppsummerer resultatene for andre kvartal for selskapene på Oslo Børs som svært blandet.

Capital Markets’ nylig oppdaterte rapporter viser at rundt to tredjedeler av selskapene i Norden nå har lagt frem tall for andre kvartal.

Selv om flere betydelige aktører på Oslo Børs gjenstår, har de fleste tungvekterne avslørt regnskapene for de siste tre månedene.

(Se oversikten over hvilke selskaper som ikke har lagt frem kvartalstall under).

LES OGSÅ: Ti tall som kan riste ferien ut av kroppen

- En fenomenal skuffelse

Om ikke John Fredriksen-selskapene, Olav Thons eiendomsselskap, eller oljekjemper som Aker Solutions overbeviser fremover, vil sammenlagtresultatet etter kvartalet etter alt å dømme bli oppført med rød penn i historiebøkene.

Ifølge Haugnes har selskapene i Norden i gjennomsnitt lagt frem resultater tre prosent under forventningene så langt.

Nordea Markets skrev i forrige uke at det gjennomsnittlige resultatet før skatt for OBX-selskapene på Børsen trekkes ned til 2,2 prosent på grunn av Orklas svake resultat.

- Orkla la frem kvartalstall godt under forventningene, og Orkla Brands var en fenomenal skuffelse. Denne trenden er tydelig i hele kvartalet: analytikerne har vært for optimistiske, mener Haugnes.

LES OGSÅ: Orkla leverer skuffende kvartal

Konsernsjef Åge Korsvold var også tydelig misfornøyd med resultatet.

- Det er hard konkurranse mot multinasjonale selskaper og kjedenes egne merker, uttalte han i forbindelse med rapporteringen.

USA viktigst

Haugnes legger til at Hovedindeksen på Oslo Børs har beveget seg oppover, på tross av mange svake rapporteringer.

- Det vi har sett er at rapportene i liten grad har styrt markedet. Det viktige i sommer har vært ,og er, makronytt – spesielt nyheter om nedtrappingen av stimuleringstiltakene til Federal Reserve, sier han.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no