I dag risikerer Northland å gå konkurs

Det kriserammede gruveselskapet varsler uttalelse i løpet av dagen. Aksjen er suspendert.

TRENGER PENGER: Northland har stanset driften som følge av at selskapets likvider er frosset.
Publisert: Publisert:

- Vi kommer til å gå ut med informasjon så fort vi vet noe. Det arbeides for fullt, og det kommer sannsynligvis noe i løpet av dagen, kanskje også tidlig på dagen, sier kommunikasjonssjef Niclas Dahlström i Northland Resources til E24.

Fredag ble det kjent at det Oslo Børs-noterte selskapet har frosset all aktivitet som følge av at kreditorene, ved Norsk Tillitsmann, tok over selskapets likvider.

Les også: Northland stanser alle operasjoner

Selskapsledelsen har jobbet på spreng gjennom helgen med å få på plass en løsning som sikrer videre drift. Om dette arbeidet har båret frukter, er foreløpig uklart.

- Jeg gir ingen kommentar nå. Du får ringe tilbake senere i dag, sier finansdirektør Eva Kaijser.

Mandag er Northland-aksjen suspendert på Oslo Børs inntil det kommer en videre avklaring av situasjonen.

- Vet ikke hva som skjer

Usikkerheten preger også de ansatte ved gruven. Søndag samlet de seg til krisemøte, ifølge Norrländska Socialdemokraten.

- Det er ikke så kult å sitte ved frokostbordet og lese at virksomheten er stengt, sier fagforeningsleder Tomas Nilsson i IF Metall.

De ansatte kan mandag gjøre lite annet enn å vente. Alle innkjøp er frosset, ingen kredittkort kan brukes og ingen maskiner kan kjøres.

Nå håper de at et annet selskap, fortrinnsvis konkurrenten LKAB, skal redde arbeidsplassene.

- Vi har diskutert ut i fra situasjonen. Men vi vet ikke hva som skjer nå, sier Nilsson.

Mangler betalingsevne

Northland har forsøk å få på plass finansiering på både kort og lang sikt etter å ha meldt om et kapitalbehov på nesten to milliarder kroner den 7. mai. Men selv etter å ha forlenget budfristen to ganger, lyktes det ikke selskapet å få på plass den nye finansieringen.

Fredag morgen at selskapet ikke lykkes med å få på plass et nytt lån på 362 millioner dollar.

Etter det mislykkede låneforsøket, varslet selskapet at det ville sikre videre drift gjennom et brolån på mer beskjedne 35 millioner dollar.

Les også: Northland fikk ikke inn pengene

Dette var ikke nok for å berolige de andre långiverne, som gjennom Norsk Tillitsmann - som overvåker obligasjonslån i Norge - tok over selskapets likvider fredag.

- Som en konsekvens av dette mangler Northland evnen til å gjøre noen betalinger. Styret har derfor i dag besluttet å stanse alle bestillinger og mottak av varer og tjenester, skrev selskapet i en børsmelding.

Det uventede kapitalbehovet skyldes større investerings- og driftskostnader enn ventet ved malmgruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige, og i tillegg er prisen på jernmalm lavere enn budsjettert. I februar måtte selskapet søke om konkursbeskyttelse.

Les også: Northland styreleder går på dagen

Les også: Vil hente milliarder for å redde Northland

Les også: Northland i gang med å betale milliardlånet

Publisert:
Gå til e24.no