Åpner bedragerisak mot Elon Musk

Tesla-aksjen falt tungt torsdag kveld norsk tid, etter at amerikanske finansmyndigheter åpner sak mot Tesla-sjef Elon Musk. Han mener selv anklagene er «uberettiget.»

TESLA-SJEF: Amerikanske myndigheter åpner sak mot Elon Musk.
Publisert:

Tesla-aksjen faller over 11 prosent i etterhandelen etter melding om at det amerikanske børs- og finanstilsynet SEC åpner bedragerisak mot Elon Musk.

Det skjer etter at Tesla-sjefen 7. august varslet via Twitter at han ville ta elbilselskapet av børs. Han skrev senere at han hadde finansieringen til dette på plass.

Twitringen førte til et hopp i aksjekursenpå 11 prosentt. Da det senere viste seg at oppkjøpet av aksjer ikke ble noe av, falt aksjekursen kraftig tilbake igjen.

New York Times skriver at SEC i sanksjonssaken uttaler at de ønsker å forby Musk fra å lede børsnoterte selskaper i fremtiden, og at de vil saksøke ham for å få «ennå ikke-fatslagte pengemesisge bøter».

Et slik vedtak vil i så fall hindre Musk i å lede nettopp Tesla.

Bilselskapets styre sendte i natt ut en melding hvor de uttrykker sin fulle tillit til Musk som selskapets leder, skriver Bloomberg.

Les også: (+) Derfor kollapset Elon Musks plan om å ta Tesla av børs

I en uttalelse til CNBC sier Musk at SECs anklager om bedrageri er «uberettiget».

– Denne uberettigede avgjørelsen av SEC gjør meg svært trist og skuffet, sier Tesla-sjefen.

– Mine beslutnigner har alltid basert på sannhet, åpenhet og det beste for investorer. Integritet er den viktigste verdien i mitt liv, og fakta vil vise at jeg aldri gått i mot dette, fortsetter Musk.

Vurderte salg

Det var 7. august varslet Musk at han vurderte å få kjøpt Tesla ut av børsen for 420 dollar per aksje, noe som ville verdsatt hele selskapet til langt mer enn i markedet.

«Ifølge Musk kalkulerte han seg frem til 420 dollar per aksje basert på 20 prosent over den dagens sluttkurs, fordi han tenkte 20 prosent var en «standard» for å ta selskaper av børs,» skriver SEC i dokumentene sendt domstolen på Manhattan, ifølge CNBC.

«Fabrikkerte et tilbud»

Videre skriver SEC at Musk skal ha sagt at han fant ut at regnestykket førte til en pris på 419 dollar per aksje, så han rundet det opp til 420.

Årsaken til dette skal være fordi han nylig hadde lært tallets betydning i marihuana-kulturen, «noe han trodde hans kjæreste hadde funnet morsomt, noe som ikke var en veldig god grunn til å velge en pris.»

«Four-twenty» er slang for å røyke marihuana - og henspiller ifølge Urban dictionary på tidspunktet 04.20 på natten. Musk er sammen med den kanadiske musikeren Grimes.

Les også

Musk gir opp å ta Tesla av børs

SEC mener Musk har fabrikkert tilbudet, og oppretter sak på bakgrunn av tweeten, skriver Bloomberg.

– Musk hadde ikke engang diskutert eller fått bekreftet viktige avtalevilkår, som pris og potensiell finansiering, skriver SEC.

«Er dette ekte?»

De skriver også at Musk «visste eller uten å tenke» at hans uttalelse var falsk eller villedende.

Ifølge Bloomberg skal Teslas investorkontakt ha tekstet Musk bare 12 minutter etter hans tweet og spurt om «er dette ekte?».

20 minutter etter det igjen skal selskapets kommunikajsonsavdeling ha kontaktet Musk og spurt «Elon, jeg er sikker på at du har tenkt gjennom en bredere kommunikasjon om dette rasjonalet til både ansatte og potensielle investorer. Skal vi lage et utkast til blogginnlegg eller et internt mailinnlegg for deg?»

Musk utdypet imidlertid uttalelsen sin først den 13. august, seks dager etter den originale tweeten.

Les også

Tidligere GM-topp: Tesla er på vei mot kirkegården

Les også

Analytiker gir opp Tesla etter «uberegnelig» Elon Musk

Les også

Kraftig comeback for Tesla-aksjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om