Oslo Børs starter uken med oppgang:  Tror det verste er over

Mandag fikk Oslo Børs en etterlengtet oppgang etter noen krevende oktober-uker. Aksjestrateg tror nedgangen kan vare noen uker til, men at det verste er over.

AKSJENE STEG: Etter en betydelig nedgang så langt i oktober steg aksjene på Oslo Børs i løpet av denne ukens første handelsdag. Korreksjonen i markedet kan fortsette noen uker til, men det verste er trolig over, tror aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank1 Markets.
Publisert:

Mandag ga en etterlengtet opptur på Oslo Børs.

Hovedindeksen steg 1,5 prosent til 875,78 poeng, noe som er en viss trøst etter at indeksen startet måneden på over 940 poeng, men siden har falt betydelig.

– Dette ser ut som en klassisk korreksjon, som normalt går over etter hvert, sier aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank1 Markets til E24.

– Det er ikke noe veldig nytt og alvorlig som har skjedd i markedet. Det verste av dårlige nyheter kom faktisk to uker etter at fallet hadde begynt, med dårlig boligsalg i USA, legger han til.

Hermanrud sier at det er kursutviklingen i seg selv som er nyheten mandag, og trekker ikke frem noen enkeltfaktorer som kan forklare aksjerekylen i Oslo.

– Jeg tipper at markedet enten har bunnet nå, eller så når vi bunnen om et par uker, sier Hermanrud.

Les mer: Nøkkeltall og kvartalsrapporter blir viktige for utviklingen

Les på E24+

Korreksjon eller krakk? Derfor trekker markedet seg selv ned

– Kursene hadde steget mye

Aksjefallet denne måneden forklarer han med at markedene hadde steget mye, og dermed var modne for en korreksjon:

– Noe av forklaringen på nedturen vi har sett er nok det at kursene hadde steget mye før oppgangen, og da særlig i noen sektorer, som teknologiaksjer i USA og olje- og energiaksjer her hjemme. Det er også de som har fått mest juling i nedturen, sier han.

– Er det verste over?

AKSJESTRATEG: Peter Hermanrud. FOTO: JAVAD PARSA

– Jeg tror det verste er over. Men det kan svekke seg noen uker til på grunn av ytterligere dårlige nyheter, som det svake boligsalget i USA. Så langt har Oslo Børs falt rundt ni prosent, og korreksjoner kan innimellom medføre fall på 15 prosent, sier Hermanrud.

Equinor-aksjen steg

Som vanlig topper Equinor listen over de mest omsatte aksjene mandag, og oljekjempen avsluttet dagen med en oppgang på 1,37 prosent.

Blant de andre storselskapene som bidro til oppturen var DNB med en oppgang på 1,19 prosent, Telenor med en oppgang på 2,59 prosent, Yara med en oppgang på 0,86 prosent og Marine Harvest med en oppgang på 2,39 prosent.

Bare noen få av de mest omsatte aksjene gikk motsatt vei mandag. Aker BP-aksjen var nest mest omsatt, men falt 2,67 prosent. Norsk Hydro falt med 0,26 prosent.

«Grei» resultatsesong

Den norske resultatsesongen startet for fullt i forrige uke da en rekke store selskaper la frem tall for tredje kvartal.

– Den har vært ganske grei, det har gått ganske nøyaktig i tråd med forventningene. Estimatene lå litt høyt, men kom ned før resultatsesongen. Dermed traff de ganske bra, sier Hermanrud.

Han sier at selskapene på Oslo Børs har levert drøye 30 prosent bedre tall i tredje kvartal enn i samme kvartal i fjor, og rundt 15 prosent bedre enn andre kvartal i år, i snitt. Samtidig har de vært omtrent som ventet, sier han.

– Blant selskapene som har gjort det bedre enn ventet finner vi særlig Equinor og Hydro. Også Orkla gikk bra, sier Hermanrud.

– Det er ikke mange som har skuffet. Aker BP levert litt svakere enn ventet, men kursen gikk bra likevel. DNB og Yara falt derimot etter noe skuffende tall, sier aksjestrategen.

NEDGANG I OKTOBER: Slik har hovedindeksen på Oslo Børs utviklet seg så langt i 2018. Denne måneden har kursene falt en god del, men mandag pekte pilene oppover.
Publisert:

Her kan du lese mer om