Element åpner for flere kryptovalutaer – men vet ikke når

Gjennom et oppkjøp i Marokko åpner Element for en hel portefølje av kryptovalutaer sikret i edle metaller og råvarer. Men datoen de først ga for krypytosatsingen, forholder de seg ikke til lenger. 

INGEN HØYDESKREKK: Styreleder i Element, Lars Christian Beitnes, mener aksjen, basert på andre lignende prosjekter, bør ligge på det dobbelte av dagens kurs når flere av gruvene kommer i produksjon. Han blir ikke bekymret over den utrolige veksten selskapet har opplevd den siste tiden.

Foto: Sindre Hopland
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Til tross for at Elements aksje har steget 212 prosent det siste året, mener styreleder at aksjen er god for mye mer basert på lignende prosjekter.

– Jeg har ikke høydeskrekk på fem kroner, for jeg ser hva lignende verdier prises til der ute, sier styreleder i Element, Lars Christian Beitnes, til E24.

Basert på Elements gruve i Canada, mener han Elements aksje bør ligge på rundt 10 kroner. Han sammenligner her kursen med lignende kanadiske gruveselskapers verdi før og etter produksjonen har startet.

Element suste opp 13,32 prosent til 5,02 kroner aksjen på Oslo Børs mandag, etter at det i helgen ble annonsert en intensjonsavtale på oppkjøp av Osead Maroc Mining SA (OMM) sammen med franske gruveselskapet Auplata.

OMM eier aksjemajoriteten (37 prosent) i Compagnie Minière de Toussit SA (CMT), Marokkos nest største gruveselskap, som også er notert på børsen i Casablanca.

Ifølge meldingen får Element en opsjon på å kjøpe halve OMM til en prislapp på 41,45 millioner euro, rundt 400 millioner kroner etter gjeldende kurs.

For å gjennomføre transaksjonen har Element sikret seg en konvertibel lånefasilitet på 500 millioner kroner fra investeringsselskapet Alpha Blue Ocean, med opsjon på ytterligere 500 millioner kroner.

Kryptoprosjekt tar tid

Selskapet fikk for alvor fart på kursen da de annonserte planer om å utstede kryptovaluta sikret i jern og nikkel i fjor.
På det tidspunktet mente selskapet at de skulle få til en kryptoemisjon (ICO) innen 30. juni, men det er ikke en dato selskapet forholder seg til lenger.

– Det er fortsatt tidlig i 2018, men det er ikke sikkert at det blir i juni.

– Men når kommer utstedelsen av disse kryptovalutaene til å skje?

– Vi var forberedt på at det spørsmål ville komme i dag, og jeg kan dessverre ikke guide på det, men det jeg kan si er at det jobbes intenst, sier Beitnes.

Styreledelsen sier at tidslinjen er det mest hyppige spørsmålet investorer spør om i samtale med selskapet.

– Det er viktig for oss når vi først gjør en ICO, at det blir gjort ordentlig, og ikke bare lansere en kryptovaluta på to uker, slik veldig mange andre har gjort tidligere.

Les også

Norsk selskap presenterer kryptoprosjekt på USAs største økonomikanal

Han legger til at det også er viktig for selskapet å bygge plattformen på en måte slik at andre selskaper med råvarer sikret i kryptovaluta kan bruke Elements plattform.

Beitnes forklarer at det mest utfordrende med kryptoplanene er å gjøre alt riktig i henhold til loven, og sier de nå også må starte samtaler med marokkanske myndigheter om de skal få utstedt kryptovalutaer på CMTs råvarer.

Marokkanske OMM har gruver som produserer bly, sølv og sink, og planen er å utstede kryptovalutaer også sikret i disse råvarene.

– Vi får plutselig en portefølje av råvarer på plattformen vår, sier Beitnes.

Franske Auplata har den siste tiden hamstret Element-aksjer, og er nå største aksjonær i Element med over 14 prosent av selskapets utstedte aksjer ifølge styrelederen.

FRISKE PENGER: Medgrunnlegger og toppsjef i investeringsselskapet Alpha Blue Ocean Pierre Vannineuse var til stede i Oslo denne uken for å snakke om finansieringen de bistår med til Elements ekspansjonsplaner.

Foto: Sindre Hopland

Rikelig med utbytte

CMT, selskapet Element og Auplata ønsker å kontrollere majoriteten av i Marokko, har en historie for å være sjenerøs med sine utbytter.

Gruveselskapet ble børsnotert i 2008, og har foruten i 2011 levert utbytte på mer enn 50 prosent av nettoinntekter, noe som tilsvarer to ganger noteringsprisen.

– Når vi så disse tallene ble det et veldig enkelt valg, sier styreleder Beitnes, som også sier at utbyttepraksisen er betryggende med tanker på finansieringen på 500 millioner kroner.

Beitnes sier at alt ligger til rette for at utbyttet vil fortsette å være stabilt høyt, og øke de neste årene.

CMT har også syv gullgruvedriftstillatelser i området Tighza, nok et metall Element håper å utstede kryptovaluta på i fremtiden.

Les også

Norsk selskap skal konkurrere mot Venezuelas kryptovaluta

Finansieringen fra Alpha Blue Ocean vil også gå til en endelig investering i Ambershaw Metallics Inc, Elements gruvedrift i Canada.

Planen er å notere denne gruvedriften på børs i Canada i andre kvartal.

– Det var kryptosatsingen som gjorde at vi ble interessert i selskapet. Element er et av de mest avanserte selskapene vi har sett som gjennomfører en kryptoemisjon, sier toppsjef i investeringsselskapet Alpha Blue Ocean, Pierre Vannineuse, som står for lånefasiliteten på 500 millioner kroner.

– Hvordan sammenligner du Element med andre børsnoterte selskaper med luftige kryptoplaner?

– Element er det eneste seriøse selskapet.

Les også

Ledende kryptobørs ruster opp til rakettvekst

Les også

Nordea vant rettssak mot norsk bitcoin-veksler

Les også

Hentet over en mrd. i kryptoemisjon: – Skulle gjerne hentet mye mer

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Digital valuta
 2. Element
 3. Bitcoin

Flere artikler

 1. Største Element-aksjonær: Klagde på finansdirektøren flere ganger

 2. Betalt innhold

  Slik ble Element fanget i dødsspiralen

 3. Styreleder Lars Beitnes i Element går av

 4. Element utsetter kryptolansering

 5. Induct-sjefen har fått millionerstatning av Alpha Blue Ocean – Element-aksjer frigis