Nordiske giganter øker milliardoverskuddene

Resultatpilene peker oppover hos de fleste av de største nordiske selskapene i andre kvartal, men aksjestrateg ser tegn til at lønnsomheten er under press.

LEGEMIDDELKJEMPE: Novo Nordisk er fortsatt det selskapet med høyest børsverdi i Norden. Her en produksjonslinje med insulin.
Publisert: Publisert:

På Wall Street vokser overskuddene i det nest høyeste tempoet på åtte år, men også i mer hjemlige trakter kan mange av selskapene vise til en sprekere finansiell utvikling i andre kvartal.

De største selskapene i Norden har nå vært i ilden med sine kvartalstall. Milliardoverskuddene øker, både hos legemiddelkjempen Novo Nordisk i Danmark, oljeselskapet Equinor og lastebilprodusenten AB Volvo.

– Totalt sett har det vært forholdsvis bra, sier aksjestrateg Paul Harper om den nordiske resultatsesongen.

Les også: Storbank advarer: Ny korreksjon står for tur

Regnskapstallene til de tre selskapene med høyest markedsverdi i Norge, Sverige, Danmark og Finland viser at det kun er aksjonærene i hardt pressede Danske Bank, finske Nokia og fornybar energi-selskapet Ørsted som må ta til takke med lavere overskudd i andre kvartal (se grafikk under).

Blant de 11 nordiske gigantene (Nordea er børsnotert i både Sverige og Finland), kan derimot åtte vise til fremgang i det siste kvartalet.

– Tegn til marginpress

Harper i DNB Markets viser til at et flertall av 70 store og mellomstore nordiske selskaper, som per tirsdag denne uken hadde lagt frem sine regnskapsrapporter, har hatt høyere inntekter enn analytikerne forventet.

Men lenger nede i regnskapet, på driftsresultatet og overskuddet per aksje, er ikke bildet like entydig. Harper ser tegn til press på lønnsomheten.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

– Man har like mange som har overrasket positivt som negativt på EBIT-nivå (driftsresultat). Det tyder på at det er tegn til marginpress, når man ikke klarer å få like mange positive overraskelser på EBIT som på inntekter. Det er noe vi har sett de siste to kvartalene også, sier DNB Markets-strategen.

– Det er bra vekst i økonomien, etterspørselsbildet er bra, men enkelte selskaper begynner å slite med begrenset ledig kapasitet. Høyere råvarepriser gjør det vanskelig å få oppside på marginene, sier han.

– Skal være forsiktig

Ifølge Harper er det typisk at man ser et slikt lønnsomhetspress mot slutten av den økonomiske syklusen, altså når oppgangstidene i økonomien og markedene har vart lenge.

Det er nå snart ti år siden den globale finanskrisen nesten sendte verdensøkonomien utfor stupet, og siden den gang har verdens børser steget kraftig, til stadig nye rekordnivåer.

Les også

Analytiker spår «ekstrem lønnsomhet» for Equinor

Spørsmålet er hvor lenge oppgangen i økonomien og aksjemarkedet kan vare.

– Vi har et nøytralt markedssyn, basert på at når man er sent i syklusen skal man være litt forsiktig. På kort sikt er det noenlunde bra vekst i økonomien og noenlunde bra utvikling på inntjeningsestimatene i selskapene, sier Harper.

– Det ser forholdsvis bra ut på kort sikt, men man trenger å være litt forsiktig når man er sent ut i syklusen og prisingen er relativt høy i et historisk perspektiv, sier han.

Nordens giganter

Danske Novo Nordisk, som blant annet produserer diabetesmedisin, er fortsatt regionens største selskap målt etter markedsverdi. Til tross for stigende resultat ble ikke markedet overbevist av tallslippet, og sendte aksjen ned på rapporteringsdagen.

Imponerte gjorde heller ikke Danske Bank, som sliter med hvitvaskingsskandale i Estland. Resultatpilene pekte nedover i andre kvartal, og på København-børsen ble resultatet kursfall.

Les også

Telenor skuffer i andre kvartal: Omsetningen og driftsresultatet falt

Bedre mottatt ble den finansielle fasiten til Ørsted. Selskapet som tidligere het Dong Energy byttet navn i fjor, etter at det hadde solgt seg ut av olje og gass for å satse på fornybar energi.

Tross lavere nettoresultat i andre kvartal kunne det tredje største selskapet på København-børsen melde om et sterkt første halvår, og belønnes med en kursoppgang torsdag formiddag.

Les også: Satser på landvind med milliardoppkjøp

Fremgang for Nordea

Hos vår nabo i øst er det Nordea som inntar førsteplass på listen over selskapene med høyest markedsverdi, og storbanken har samme posisjon i Helsinki der den også er notert.

I likhet med de store industriselskapene Atlas Copco og Volvo ble det resultatfremgang for Nordea i andre kvartal.

Her hjemme kunne Equinor, DNB og Telenor slå i bordet med høyere resultat etter skatt, men investorene så ut til å vente mer av børskjempene, og på Oslo Børs endte de tre i rødt på rapporteringsdagen.

Les mer: Beste kvartal på fire år, men Equinor tar nye milliardtap i USA

Les også

Spillselskapene på Wall Street øker mer enn ventet

Les også

Apple knuser forventningene, men skuffer på iPhone-salget

Les også

Svakere mobilsalg fra Samsung

Publisert:

Her kan du lese mer om