Danske Bank holder lånedøren åpen for oljeprosjekter: – Optimismen går inn i en ny fase

Oljeprisens oppgang er godt nytt også for bankene som har lånt ut penger til de oljerelaterte virksomhetene. Danske Banks norske avdeling setter stadig mindre til side for å dekke mulige tap, og holder lånedøren åpen for oljeprosjekter.

LÅNER UT MER: Trond F. Mellingsæter, toppsjef i Danske Bank i Norge, kan vise til utlånsvekst i første halvår. Her ved en tidligere anledning.

Foto: Tone Iren Sørheim
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Nedskrivninger på eventuelle tap på utlån faller. Der har mye vært knyttet til olje og oljeeksponert virksomhet. Nedgangen skyldes at vi har en klar bedring i oljemarkedet, sier Danske Banks norgessjef Trond Mellingsæter til E24.

Mens konsernet, som har den største delen av virksomheten i Danmark, og har slitt med hvitvaskingsskandale i Estland, måtte se resultatet falle i første halvår, kan Mellingsæter skilte med resultatfremgang (se faktaboks).

Nedskrivningsposten er en buffer banken har mot tap. Den vurderes hvert kvartal ut fra markedssituasjon og det enkelte låneengasjement.

– Vi har tatt den ned kvartal for kvartal, sier Mellingsæter.

Banken har lånt ut 25 milliarder kroner til olje og oljeservice i Norge, av et totalt utlån på nær 290 milliarder. Det er mindre enn tidligere, men Mellingsæter holder fortsatt lånedøren åpen for oljerelaterte prosjekter.

– Eksponeringen har gått naturlig ned. Vi har ikke endret strategi og håndterer fortsatt gode prosjekter. Kommer det gode prosjekter inn vil vi være med å finansiere, sier han.

Les også: Danske Bank: Norskekronen spesielt sårbar for handelskrig

– Optimismen går inn i en ny fase

Fra de mørkeste dagene i starten av 2016 har oljeprisen steget fra under 30 dollar fatet til over 70 dollar per fat.

Samtidig har oljebransjen kuttet kostnader.

Denne kombinasjonen har fått opp lønnsomheten og gir grobunn for økte investeringer.

– Vi ser de første tegnene til et optimismen går inn i en ny fase, sier Danske Bank-strateg Christian Lie.

– Investeringene i nye felt komplementerer eksisterende felt. Det er veldig positivt. Basert på dette ser vi et mulig oppsidepotensial for oljesektoren og norsk økonomi fremover, sier han.

Les også: Mot det mest effektive leteåret siden 2010

Strategen viser til utviklingstrekkene i Norges Bank regionale nettverk, en tett fulgt undersøkelse som tar temperaturen på de forskjellige delene av norsk økonomi.

Den viste ved forrige korsvei at oljeleverandørene melder om den sterkeste veksten siden fallet i oljeprisen for tre år siden, med forventninger om stigende vekst fremover.

Seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management

Foto: Danske Bank

Samtidig har SSBs telling av oljeselskapenes investeringsplaner vist at det ligger an til første år med oppgang siden 2014.

– På norsk sokkel snakker vi om en balansepris på under 30 dollar fatet på nye investeringer, mens oljeprisen er på over 70 dollar fatet. Det borger for god inntjening i sektoren, sier Lie.

Danske Banks forventning er at oljeinvesteringene skal opp 15 prosent i 2018 og 2019, mens den tror leteinvesteringene alene vil stige med rundt 25 prosent sammenlignet med i fjor.

– Optimismen er mest basert på forventningsundersøkelser og utvikling i ordrebøkene. Den faktiske aktiviteten og produksjonen forventer vi først i andre halvår og gjennom 2019, sier Lie.

Les også: Høyere oljepris er bra for USAs økonomi

Tror handelskonflikten demper oljeprisen

Oljeprisen nådde en topp på 80 dollar fatet tilbake i mai, men har siden sklidd ned til 72 dollar per fat.

Lie mener det skyldes at Libya har økt oljeeksporten igjen, samtidig som markedet er bekymret for handelskonflikten mellom USA og Kina, men også Europa.

Strategen tror konflikten «blir verre før den blir bedre».

Les også

Handelskrigen kan true amerikansk oljeeksport

– Men vi vet at Trump er opptatt av å ta æren for det som skjer i amerikanske økonomi og aksjemarked. Det er ikke en usannsynlig hypotese at Trump vil moderere seg først når han ser at handelskrigen får en negativ effekt på amerikansk økonomi og aksjemarked, sier Lie.

I motsatt fall, om handelskonflikten ikke eskalerer, tror han oljeprisen kan stige.

– Om vi skulle få en overraskende moderering fra Trump ser vi oppside på kort sikt fordi oljelagrene i OECD har kommet mye ned, og reservekapasiteten er svært presset. Markedsbalansen er stram fordi etterspørselen nå er høyere enn tilbudet.

Les også

– Det er vanskelig å finne et kvartal med bedre resultater i Akers historie

Les også

Trump hevder han forsnakket seg i Helsingfors

Les også

Offshore-streiken dårlig nytt for krisenæring

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Danske Bank
  2. Regnskap og resultater
  3. Olje og gass

Flere artikler

  1. Kundeflukt etter hvitvaskingsskandalen

  2. Inntektsfall også for Danske Bank Norge: – Solid år likevel, sier landsjefen

  3. Danske Bank Norge tar markedsandeler i tøff konkurranse

  4. Annonsørinnhold

  5. Danske Bank-sjef avlyser norsk rentesjokk: – Økonomien er solid

  6. Dette skjer denne uken: Amerikansk PMI og norsk ledighet