Nå kommer det flere nye sedler fra Norges Bank

Norges Bank har jobbet lenge med å utvikle de nye norske pengesedlene som rulles ut i tre lanseringsrunder. Nå er det klart for runde to med nye 50- og 500-kronesedler.

SNART UT PÅ GATEN: Etter planen settes de nye 50- og 500-kronesedlene i sirkulasjon 18. oktober 2018
Publisert:

Etter at Norges Bank våren 2014 avholdt en designkonkurranse for nye sedler, ble de nye motivene lansert høsten samme år.

Den nye seddelserien innebærer at kjente historiske personligheter som Edvard Munch, Sigrid Undset, Kirsten Flagstad og Kristian Birkeland har måttet vike plass til fordel for nye motiver med et seilskip på 500-lappen, en torsk på 200-lappen, et vikingskip på 100-lappen og et fyr på 50-lappen.

Den 30. mai i fjor ble de nye 100- og 200-kronesedlene lansert og satt i omløp og den 18. oktober er det klart for neste lansering: Nå kommer nemlig de nye 50- og 500-kronesedlene.

Norges Bank har hyret inn komiker Alex Rosén til å promotere de nye sedlene. Se filmen nederst i saken!

Hovedmotivet på 500-kroneseddelen er redningsskøyten RS 14 Stavanger, designet av Norges mest kjente båtbygger og konstruktør, Colin Archer.

50-kroneseddelens hovedmotiv tar utgangspunkt i Utvær fyr i Solund kommune, en fyrstasjon som ble bygget i 1900 og som er det vestligste punktet i landet.

Hele lanseringsprosjektet vil bli ferdig neste høst når den nye tusenlappen blir satt i sirkulasjon med sitt nye havmotiv.

Les også: Feirer nye sedler med torskesang!

Skal være vanskeligere å forfalske

Sikkerheten for den norske kronen som betalingsmiddel har vært hovedårsaken til at sedlene fra Norges Bank får seg en kraftig overhaling.

– Den teknologiske utviklingen innebærer at falsknere får bedre metoder for å etterligne ekte sedler. Derfor må sentralbankene utvikle mer avanserte sikkerhetselementer, skriver Norges Bank når de skal forklare hvorfor man introduserer nye sedler.

– De siste årene har mange av landene rundt oss gitt ut nye og sikrere sedler. Seddelforfalskning er heldigvis lite utbredt i Norge. Men dersom våre sedler blir dårligst i klassen, risikerer vi at forfalskning blir et problem, skriver sentralbanken videre.

Etter hvert som nye sedler fases inn blir de gamle sedlene av tilsvarende valør ikke lenger kategorisert som «tvungent betalingsmiddel».

Det betyr at for eksempel ikke lenger er pliktig til å godta de gamle sedlene som betaling. Det kan likevel at flere butikker godtar gamle sedler en stund.

Hvis du sitter på gamle sedler som er gått ut, kan du veksle dem inn hos Norges Bank. På sine nettsider opplyser Norges Bank de forskjellige måtene du kan veksle inn de gamle sedlene på.

Her er hele lanseringsplanen for den nye seddelserien:

30. mai 2017 Ny 100- og 200-kroneseddel
30. mai 2018 Gammel 100- og 200-kroneseddel blir ugyldig
18. oktober 2018 Ny 50- og 500-kroneseddel
18. oktober 2019 Gammel 50- og 500-kroneseddel blir ugyldig
Høsten 2019 Ny 1000-kroneseddel
Høsten 2020 Gammel 1000-kroneseddel blir ugyldig

.

Les også

Glemte du å veksle: Dette må du gjøre

Les også

Nå må du veksle de gamle sedlene

Les også

Professor: – Vi kommer ikke til å se snurten av de nye sedlene

Publisert:

Her kan du lese mer om