Dette er det verste Bjørn Kjos tror kan skje med brexit
Norwegian-ledelsen legger nå beredskapsplaner for brexit, men de vet ennå ikke helt hva som faktisk vil skje med luftfarten når Storbritannia skal ut av EU i mars.
Den 29. mars 2019 skjer det – Storbritannia skal ut av EU.
Selv om det kan virke som en stund til det skjer, er 155 dager igjen på klokken lite tid å regne i luftfarten.
Det er nemlig lenge siden man begynte å selge billettene til flygingene som skal skje den dagen, og i de påfølgende dagene, ukene og månedene. Flyselskapene er nødt til å ha forutsigbarhet ettersom de bestemmer ruter, mannskapsallokering og andre faktorer lang tid i forkant.
Men når det gjelder brexit vet man ennå ikke hva som faktisk skjer, og det bekymrer nå hele bransjen. Ryanair har for eksempel sagt at de endret sine billettvilkår for å ta høyde for brexit, for eksempel hvis fly plutselig ikke får lov til å fly.
Da Norwegian presenterte sine resultater for tredje kvartal torsdag, opplyste selskapet også om at de forbereder seg på brexit. Selskapet har ikke bare mange ruter til Storbritannia, men har også et eget datterselskap med sin egen en flylisens (AOC), base og ikke minst ansatte i landet.
I regnskapet til Norwegian skriver selskapet at luftfarten nå går gjennom en utfordrende tid som en konsekvens av sterk konkurranse og fordi britene skal forlate EU i slutten av mars neste år (kalt brexit).
– Selskapet jobber nå med beredskapsplaner basert på forskjellige brexit-scenarioer, inkludert en «hard brexit», skriver Norwegian.
Oljeprisen spiste opp Norwegians kostnadskutt
– Vi er godt dekket
En hard brexit er det man kaller en utgang fra EU i en situasjon der Storbritannia og EU ikke har ferdigforhandlet en avtale som regulerer hvordan utgangen skal foregå.
I en slik situasjon vil det oppstå en rekke usikkerheter knyttet til både handelspolitikk og flytrafikken, ettersom Storbritannia og EU er så tett sammenvevd i dag med samkjørte reguleringer og godkjenningsordninger, blant annet.
– Vet dere egentlig hvordan brexit vil påvirke dere?
– Nei, det er det vel ingen som egentlig vet, når man følger forhandlingene. Men vi er godt dekket siden vi har en stor operasjon i Storbritannia og den blir i hvert fall ikke påvirket, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian til E24.
– Hva er det verste som kan skje?
– Det er at 737-flyene våre ikke får lov til å fly inn til England, men jeg tror det nesten er utenkelig. Om det skulle skje, tror jeg det bare vil skje noen timer og ikke blir noe langvarig, sier Kjos.
Tror USA og Storbritannia lander en ny avtale
I dag er det den såkalte Open Skies-avtalen som regulerer flytrafikken mellom EU og USA. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir følger utviklingen tett, og han tror USA og Storbritannia får på plass en ny lignende avtale.
– Det betyr ingen begrensninger på kapasitet, frekvenser, flytyper, destinasjoner, setekapasitet og lignende for britiske eller amerikanske flyselskap, sier Elnæs til E24.
Både i EU og USA er det i dag begrensninger som gjør at utlendinger ikke kan eie mer enn en gitt prosentandel i noe flyselskap som skal operere fra et land.
Siden dette gjelder for hele EU spiller det ikke noen rolle fra hvilket EU-land aksjonærene kommer fra, men når Storbritannia nå forlater EU blir de ikke det «samme landet» som EU lenger.
Hans Jørgen Elnæs tror Norwegian og andre vil bli godkjent basert på de gamle reglene.
– Det vil si at Norwegian, British Airways og Virgin Atlantic vil fortsette som i dag, selv om de er mer enn 50 prosent eid av non- UK-aksjonærer. Derimot tror jeg dette ikke gjelde for flyselskap som starter opp etter avtalen er signert, da må de være kontrollert/eid mer enn 50 prosent av britiske interesser, sier Elnæs og legger til:
– Det er positivt for Norwegian fordi det kan dempe konkurransen.
Børskommentar: Klarer Norwegian det høye vinterhinderet, kan det blir riktig så bra
Bransjen kan få sertifikatproblem
Det som kan bli et problem hvis EU og Storbritannia ikke blir enige om en avtale, er at sertifikat for piloter, mannskap og flydeler som er utstedt eller produser i Storbritannia ikke blir gyldig i EU, siden britene da havner utenfor det såkalte EASA-regimet, forklarer Elnæs.
– EasyJet har allerede iverksatt tiltak og startet konvertering av britiske piloter og crew sine sertifikater til å bli godkjent i Østerrike. Jeg vet ikke om EØS-avtalen kan hjelpe Norwegians britiske virksomhet mer enn Ryanair og EasyJet, sier Elnæs.
– Men flyruter mellom Norge og UK skal nok fortsette som i dag, selv ved en hard brexit, sier han med referanse til en situasjon der britene forlater EU uten en avtale.
Han tror ikke politikerne vil sitte å se på at flytrafikken stopper, og at det vil komme en rask løsning i så tilfellet.
– Det er også en overgangs periode på 21 måneder og da er planen at alt skal fungere som før brexit, men det vet vi jo ikke i dag.