Det norske taper mindre

Det norske oljeselskap brukte mindre penger på letevirksomhet i 2011 enn i 2010, men fikk likevel mer olje «på bok».

FORNØYD SJEF: - Vi er på vei mot å bli et fullverdig oljeselskap, og en betydelig aktør på norsk sokkel, sier administrerende direktør Erik Haugane i Det norske oljeselskap etter 2011.
Publisert: Publisert:

Oljeselskapet Det norske fikk i fjerde kvartal et negativt driftsresultat etter skatt på 125,4 millioner kroner.

Det var en forbedring på over 200 millioner kroner fra samme periode året før, og skyldes i hovedsak lavere letekostnader.

Også når man ser på hele året, falt underskuddet - fra 690 millioner kroner i 2010 til 459 millioner i 2011 - på grunn av mindre letevirksomhet.

Likevel økte selskapets olje- og gassressurser betydelig gjennom året.

Eier stor del av Sverdrup

Det norske oljeselskap eier 20 prosent av oljefunnet som i dag heter Sverdrup West, tidligere kjent som Aldous Major.

Størrelsen på funnet er i løpet av 2011 blitt kraftig oppjustert, og Det norskes andel utgjør mellom 180 og 300 millioner fat olje og gass.

Funnet er ventet å være operativt fra 2017, med nokså begrensede produksjonskostnader på grunn av nærheten til allerede etablert infrastruktur i Nordsjøen.

«2011 var et meget godt år for Det norske oljeselskap ASA. Selskapets ressursbase ble tredoblet og langsiktig investering sikret,» oppsummerer selskapet i en pressemelding fredag.

LES OGSÅ: Statoil håper på 20 storfunn

Finansiering på på plass

Før den tid skal Det norske sette andre, mindre funn i produksjon. I fjerde kvartal bedret Det norske den finansielle situasjonen med å konvertere et usikret obligasjonslån til aksjer (450 millioner kroner) og å få etablert en lånefasilitet på inntil 500 millioner dollar.

«Samlet gir dette en solid finansiell basis for å jobbe med utbygginger som Atla, Jette og Krafla,» skriver selskapet.

- I løpet av 2011 skapte vi store verdier. Først og fremst med det store funnet på Sverdrup. Dette sammen med solide finanser gjør det at vi med trygghet kan se fram til vår første egenopererte feltutbygging på Jette, sier administrerende direktør Erik Haugane i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Statoil bruker mer enn 8 milliarder kroner på leting i Norge

Publisert: