Tror Fed fremdeles vil heve renten

Styringsrenten i verdens største økonomi skal fremdeles opp i desember eller på nyåret, mener eksperter.

RENTESJEF: USAs sentralbanksjef Janet Yellen har varslet at et renteløft kan komme i desember. Nå er spørsmålet om Donald Trumps valgseier vil endre på dette.

Foto: Alex Brandon AP
Publisert:

– I utgangspunktet lå alt til rette for en videre renteøkning. Vi ser klarere tegn til at lønnsveksten går opp, og arbeidsledigheten er på et lavt nivå. Da er det helt klart rom for å ta bort noen av de ekstreme stimulansene, sier Øystein Børsum, seniorøkonom i Swedbank.

Den amerikanske sentralbanken (Fed) varslet før valget at renten kan bli satt opp i desember, og Børsum tror sentralbanken vil holde seg til planen om en snarlig renteheving.

– Det eneste som kan velte dette bildet, er dersom markedene nå blir veldig urolige. Men det ser ut til at det blir en stabilisering raskere enn vi så etter brexit, sier han.

Henter seg inn

Donald Trump er imidlertid valgt til USAs neste president mot alle odds, og markedene verden over har reagert med sjokk natt til onsdag og i morgentimene.

Men mye har hentet seg inn igjen allerede. Oslo Børs åpnet ned nesten tre prosent ved børsåpning, men endte opp 0,37 prosent. Wall Street åpnet også i positivt terreng.

Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.

Foto: Rasmus Kongsøre/Swedbank

Andre steder i verden var fallet kraftigere. Nikkei 225-indeksen i Japan endte ned over fem prosent og Hang Seng i Hong Kong var ned litt over to prosent.

– Det er utvilsomt at usikkerheten har økt, sier Børsum.


– En del av det Trump har sagt har vært til dels alarmerende for global økonomi og global sikkerhet. Han har sagt han vil rive i stykker handelsavtaler. Spørsmålet er om dette vil lede til en form for handelskrig. På en eller annen måte må han levere på det han har sagt i valgkampen, legger seniorøkonomen til.

Avhenger av Kongressen

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror de økonomiske konsekvensene i USA vil avhenge av hva Trump får gjennom i Kongressen.

– Mange tror forslagene om å kutte skatter og satse mer på infrastrukturinvesteringer vil gå gjennom. En del spår at det vil øke underskuddet som betyr at gjeldstaket må løftes igjen, som antagelig vil være en hard kamp, sier hun.

Republikanerne har fått flertall i Kongressens begge kamre – Senatet og Representantenes hus – men de republikanske representantene vil ikke nødvendigvis stemme igjennom Trumps politikk.

Ifølge Due-Andresen dreier frykten seg først og fremst om utenrikspolitikken.

– Han har makt til å rive i stykker de eksisterende handelsavtalene som han har sagt at han vil, sier hun.

Tror Fed kan vente

Due-Andresen mener rentesettingen kan bli påvirket, og at sannsynligheten nå er mindre for et det blir en renteheving i verdens største økonomi neste måned.

– Det er på helt kort sikt priset inn en mindre sannsynlighet for renteheving i desember. Det er fordi dette kan skape støy og markedsturbulens på kort sikt og det kan hende Fed vil se an situasjonen før de setter opp renten, sier hun.

Tirsdag var det i rentemarkedet priset inn over 80 prosent sannsynlighet for at Fed ville heve renten i desember. Onsdag har sannsynligheten falt til under 50 prosent.

På lengre sikt kan imidlertid renten komme raskere opp med Trump som president, mener hun.

– Trump kan utnevne styremedlemmer til Fed, der det er to ledige plasser. Det kan trekke den pengepolitiske komiteen i mer haukeaktig retning, som kan bidra til raskere renteoppgang enn man ellers ville fått. Det er en risiko, sier Due-Andresen.

Les også

Sjeføkonom: – Norge taper på dette valget

Vil bytte ut Yellen

Donald Trump har tidligere varslet at han vil bytte ut USAs sittende sentralbanksjef Janet Yellen, noe som bryter med tradisjonen om at sentralbanksjefer får sitte til tross for at presidenten skifter farge.

Yellens fireårsperiode går ut i 2018, og Trump sa i mai at han synes det vil være «svært passende» at Yellen blir byttet ut med noen andre.

– Jeg har ingenting mot Janet Yellen, jeg synes hun har gjort jobben sin, sa Trump før han beskrev Yellen som «veldig dyktig».

Men det er altså ikke nok til at han vil gi Yellen en ny fireårsperiode.

– Hun er ikke republikaner. Når perioden hennes går ut, vil jeg erstatte henne fordi jeg synes det er svært passende, sa Trump.

Les også

Sjefstrateg om Trump-sjokk: - Markedsreaksjonen er ganske brutal

Les også

Trump-sjokk sender Oslo Børs rett ned

Les også

Renteoppgangen som aldri kom: Derfor makter ikke USAs sentralbank å heve renten