Børsfall etter kvartalstall: Alle de store har fått tommelen ned
Resultatsesongen har så langt ikke gitt jubel hos aksjonærene på Oslo Børs.
Etter gårsdagens massive resultatskred har de fleste av de aller største aktørene på Oslo Børs lagt frem tall for fjerde kvartal, og det er et fellestrekk som er interessant å merke seg:
Samtlige av resultatrapportene fra storselskapene har utløst negative kursreaksjoner (se sammendrag og oversikt nederst i saken).
Dette gjelder også aktører som DNB og Orkla, som isolert sett kunne slå i bordet med høyere resultater enn det analytikerne hadde sett for seg. Likevel falt de to selskapenes aksjekurs henholdsvis 2,07 og 5,59 prosent på rapporteringsdagene.
– Det ser ut som om rapportene har vært noenlunde ok, men reaksjonen i aksjekursene har vært ganske svak. Forventningene har kanskje vært enda litt høyere enn det som lå i analytikernes estimater, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til E24.
Nordisk fenomen
Prosentandelen av selskaper som har levert avvik fra konsensus er for øvrig ikke så oppsiktsvekkende, og ser man bak tallene er det i flere tilfeller selskaps- eller bransjespesifikke årsaker som ligger bak.
Ifølge Harper har imidlertid totalt sett to av tre selskaper falt på sine tall.
– Dette har vi egentlig sett i hele Norden, at resultatene har fått en svak mottagelse selv om tallene ikke har vært spesielt dårlige. Dette reflekterer nok en blanding av forventninger om at selskapene skulle være litt mer fremoverlente i guidingen sin, og også det at markedet er priset relativt høyt, hvilket medfører at det til enhver tid er større nedside, sier han.
E24 har tidligere omtalt hvordan Oslo Børs har steget til nye rekorder, hvordan dette ha strukket de såkalte multiplene og hvordan dette kan indikere at prisingen har «løpt foran» estimatene og inntjeningen.
I forbindelse med at milepælen på 700 poeng ble nådd på nyåret beskrev aksjenestor Peter Hermanrud forholdet mellom pris og inntjening (P/E) på Oslo Børs som «den dyreste på evigheter». Men han mente samtidig at inntjeningsbiten av brøken var unormalt lav.
Uendrede estimater
Normalt snakker man om såkalt «forward P/E», der man legger forventet inntjening over de neste 12 månedene til grunn.
– Estimatene for 2017 er så å si uendret de siste par månedene. Sånn sett, når prisingen har gått mer enn estimatene har utviklet seg, var det nok kanskje implisitt forventet at estimatene skulle komme noe opp, sier Harper.
Egentlig er ikke dette noen negativ overraskelse – snarere tvert imot.
– Normalt pleier estimatene å skli litt hver rapporteringssesong. Nå er de relativt uendret, og det er faktisk marginalt bedre enn det pleier å være, men det er kanskje ikke nok når markedet har gått en del, sier han.
Hovedindeksen på Oslo Børs er i skrivende stund priset til omtrent 17,69 ganger forventet inntjening. Tilsvarende forhold for storaksjeindeksen OBX er 16,27 ganger.
Disse gjenstår
Hvem kan så «redde» resultatsesongen?
Blant selskapene av en viss størrelse og interesse rapporterer blant annet Kværner, Marine Harvest og Salmar onsdag neste uke. De to sistnevnte opererer i en bransje der inntjeningen en god stund har vært meget bra.
Ellers skal flyselskapet Norwegian i ilden dagen etter, før flere av selskapene i John Fredriksen-sfæren er relativt sent ute. Seadrill-tallene kommer den 23. februar, Frontline og Golden Ocean den 28. februar.
Innimellom der legger Kjell Inge Røkkes Aker frem tall, mens Subsea 7 er blant de siste i denne omgang.