DN: Swedbank-topper går til konkurrenten Sparebank 1 Markets

En rekke kjente Swebank-profiler, inkludert Pål Ringholm, Peter Hermanrud og Harald Magnus Andreassen, hopper av og går til konkurrenten Sparebank 1 Markets. Samtidig slutter sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets og går til DNB.

SWEDBANK-PROFIL: Peter Hermanrud, sjefstrateg i Swedbank.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Anders Park Framstad
 • Marius Lorentzen
 • John Thomas Aarø
Publisert:

Det er tyvetalls erfarne medarbeidere som bytter beite, fra Swedbank Norge til Sparebank 1 Markets, ifølge en pressemelding.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

– SpareBank 1 Markets har vært gjennom en omfattende og vellykket snuoperasjon, og har etablert en robust og lønnsom plattform. Gjennom nyansettelsene styrker vi vår posisjon i kapitalmarkedet vesentlig. Vi øker kompetansen og høyner gjennomføringsevnen, sier administrerende direktør Stein Husby i SpareBank 1 Markets i en kommentar.

Han sier meglerhuset nå får høyt profilerte analytikere med på laget.

– Må jobbe på ny måte

Talsmann Gabriel Francke Rodau i Swedbank bekrefter overfor E24 at et antall erfarne personer i Swedbank har valgt å slutte.

Han ønsker ikke å kommentere enkeltpersoner eller spesielle stillinger, men sier at det har vært diskusjoner i en periode:

– Vi har hatt en pågående diskusjon med et par senior medarbeidere om deres fremtid og fremtiden til organisasjonen, sier Francke Rodau.

Han forklarer at bakgrunnen er det overordnede arbeidet Swedbank gjør for å bygge et sterkere og mer integrert tilbud til institusjonelle kunder og bedriftskunder i sin nordiske forretningssatsing.

– Vi ser et behov for at man må jobbe på en ny måte for å møte kundenes behov fremover. Dette er delvis årsak til den dialogen vi har hatt med enkelte medarbeidere og det er delvis årsak til at et antall personer har valgt å avslutte sitt arbeidsforhold, sier Francke Rodau.

Les også

Shakeb Syed slutter i Sparebank 1 Markets

Avviser nedtrapping i Norge

Francke Rodau avviser at man nå skal trappe ned tilstedeværelsen i Norge, og selskapet skal nå inn i en prosess for å erstatte de som har sluttet.

– Norge er en veldig viktig del av vår nordiske forretningsstrategi, og vi skal nå gjøre en del nyansettelser, sier Francke Rodau, som ikke vil spesifisere hva slags jobber de nå skal ansette til.

– Våre ansatte jobber med over grensene i Norden enn tidligere, men vår lokale tilstedeværelse forandres ikke, legger han til.

Det har i en lengre perioder vært spekulert i fremtiden til Swedbanks norske virksomhet, særlig etter at fondsforvaltningen forsvant ut i fjor.

Swedbank solgte ut fondsvirksomheten og forvalterne gikk over til det relativt ferske fondsforvalterselskapet First Fondene.

En kilde med lang erfaring fra Swedbank-systemet sier at utskillelsen av fondsvirksomheten i fjor av mange ble ansett som det første steget i prosessen med å nedskalere Swedbanks virksomhet i Norge. Det avvises altså av Swedbank sentralt.

Swedbank kom inn på eiersiden i det som het First Securities i 2002 og sikret fullt eierskap i 2010. I 2011 byttet meglerhuset navn fra Swedbank First Securities til bare å hete Swedbank Securities her i Norge.

First Fondene består av Swedbanks gamle fondsforvaltning i Norge. I oktober 2016 ble forvaltningsselskapet kjøpt opp av Nansen Capital Partners og de ansatte i Swedbank Asset Management. Nansen Capital Partners ble startet i 2015 av to av de gamle Skagen-gründerne Åge Westbø og Tor Dagfinn Veen.

Nansen Capital eier 58 prosent av Skagen Fondene og 51 prosent av First Fondene. Resten av First eies i hovedsak av partnerne som gikk fra Swedbank.

Les også

Hermanrud om rekordbørs: – Lett å se for seg 800 poeng

Ordknapp

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er ordknapp.

– Jeg har ingen kommentar, sier Andreassen til E24, og legger til:

– Det er sjelden jeg ikke er i stand til å svare på spørsmål, men nå kan jeg ikke det.

Sjefanalytiker for kreditt Pål Ringholm har ikke besvart E24s henvendelser mandag. Peter Hermanrud opplyser at han ikke kan snakke nå.

E24 har heller ikke kommet i kontakt med Charlotte Aleblad, som er daglig leder for Swedbank i Norge.

Kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1, Hans Tronstad, forteller at de gjennom strategiprosessen har sett et behov for å ansette flere, og at det var slik de kom i dialog med Swedbank-profilene.

– Med dette styrker vi oss vesentlig på Corporate Finance og analyse, samt i verdipapirhandel på meglersiden. Vi skal være ledende på megling og analyse, sier Tronstad.

– Har dere fristet de med en betydelig sign-on-bonus?

– Det har jeg ikke noen kommentar til utover at det er snakk om mindre beløp enn vi har tilbudt tidligere, sier Tronstad om Swedbank-gjengen som etter planen starter 1. juni.

Tronstad forteller at Sparebank 1 Markets nå får muligheten til å dekke flere selskaper og sektorer enn før, og at de nye utfyller teamet som allerede er i meglerhuset. På corporate-siden er det snakk om en generell styrking, og ikke inn mot et spesielt segment.

Sjeføkonom slutter

Fra Sparebank 1 Markets meddeler sjeføkonom Shakeb Syed at han slutter og begynner som porteføljeforvalter i DNB Asset Management den 27. februar.

Syed har vært sjeføkonom i meglerhuset siden august 2011.

Før det var han økonom i Handelsbanken Capital Markets.

SpareBank 1 Markets har SpareBank 1 SMN som største eier med en eierandel på 73 prosent. Meglerhuset, som etter nyansettelsene har 125 ansatte, snudde et underskudd før skatt på 84,1 millioner kroner i 2015 til et overskudd på 9,9 millioner kroner i 2016.

Les også

Derfor kan disse friste med økt utbytte

Les også

Venter lavere oljetap i år

Les også

Jekker opp bank-anbefaling: – Redusert risiko for uventede oljetap

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Swedbank
 2. SpareBank 1 SMN

Flere artikler

 1. Sparebank 1 kjente til misnøye hos konkurrenten

 2. Shakeb Syed slutter i Sparebank 1 Markets

 3. SpareBank 1 Markets starter med kapitalforvaltning

 4. Kepler Cheuvreux sluker Swedbanks meglervirksomhet

 5. Pål Ringholm slutter som analysesjef i Sparebank 1 Markets