John Fredriksen tar jafs av Arcus før børsnoteringen

Skipsrederens familieselskap kjøper aksjer for 288 millioner i spritprodusenten.

KJØPER: Fredriksen-selskapet Geveran Trading har blitt tildelt 6,7 millioner aksjer i Arcus.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Før børsnoteringen av vin- og spritprodusenten Arcus er det gjennomført et aksjetilbud, og blant de som har tegnet seg er skipsreder John Fredriksen.

Fredriksen-selskapet Geveran Trading er blitt tildelt 6,7 millioner aksjer i tilbudet, noe som vil utgjøre en eierandel 9,85 prosent av 68,02 millioner aksjer etter børsnoteringen, ifølge en melding.

Med en tilbudspris på 43 kroner beløper Fredriksens tegning seg til 288 millioner kroner.

Prises til nær tre mrd.

Arcus, som har første handelsdag torsdag, meldte onsdag morgen at aksjetilbudet før noteringen var fullført, til en pris på 43 kroner per aksje.

Tilbudsprisen, som endte i øvre del av intervallet som først ble indikert, gir en verdi av selskapet på 2,925 milliarder kroner.

Tilbudet består både av nye aksjer og nedsalg av eksisterende aksjonærer.

Les også

Priser Arcus til tre milliarder

Det vil bli trykket opp 18,02 millioner nye aksjer, som bringer inn 775 millioner kroner. Dette beløpet vil blant annet benyttes til refinansiering av gjeld

Samtidig selger hovedaksjonær Ratos seg ned. Etter salget av totalt 21,13 millioner aksjer sitter Ratos, et svensk børsnotert investeringsselskap, med en eierandel på 30,2 prosent, før utøvelse av en overtildelingsopsjon.

Denne opsjonen gir tilretteleggerne, meglerhusene ABG Sundal Collier og SEB, rett til å dekke overtildelinger i tilbudet. Om opsjonen blir benyttet fullt ut vil eierandelen til Ratos reduseres til 20,7 prosent.

Også andre av dagens aksjonærer, inkludert potetforedlingselskapet Hoff SA, selger aksjer i tilbudet. Hoff kvitter seg med 1,65 millioner aksjer og blir sittende med en eierandel på 4,8 prosent.

Stødig vekst

Arcus, som har 417 ansatte, fikk i fjor et brutto driftsresultat (ebitda) på 274 millioner kroner av inntekter på 2,7 milliarder kroner.

Les også

Arcus-Gruppen snur bunnlinjen

Da Ratos kjøpte seg inn i 2005, var omsetningen på 863 millioner kroner.

– Arcus har hatt omsetningsvekst 17 år på rad, sa konsernsjef Kenneth Hamnes i Arcus ASA da nyheten om børsnoteringen ble annonsert tidligere i november.

Arcus er Norges største og Sveriges nest største importør av vin, med 450 agenturer fra produsenter i alle verdensdeler.

Selskapet er en betydelig produsent av akevitt, cognac, bitter og vodka med salg i 25 land, særlig Norden og Tyskland. Arcus eier også kjente merkevarer innen akevitt som Linie, Gammel Opland, Gilde, Aalborg og Gammel Dansk.

Les også

Fredriksens tørrlastrederi styrer mot lysere tider

Les også

Fredriksen øker i tørrlast: – Sett i ettertid var jeg litt for tidlig ute

Les også

Milliardunderskudd for Seadrill etter store nedskrivninger

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børsnotering
  2. John Fredriksen

Flere artikler

  1. Akevittgiganten Arcus på børs – milliardgevinst for svensk investeringsselskap

  2. Hagen kjøper i Arcus – blir største aksjonær

  3. Priser Arcus til tre milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. Arcus slår seg sammen med finsk spritkjempe

  6. Holta om budet på Arcus: – Hagen kan vente til aksjonærene gir opp