Italia med redningspakke for verdens eldste bank

Den kriserammede banken Monte dei Paschi di Siena mislyktes i forsøket på å skaffe nok kapital til å berge banken, men italienske myndigheter har kunngjort en redningspakke.

REDDET: Monte dei Paschi er verdens eldste bank. Her er hovedkvarteret i Siena i Italia.

Foto: Stefano Rellandini Reuters
  • NTB
  • John Thomas Aarø
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Regjeringen vil stille totalt 20 milliarder euro – 182 milliarder kroner – til rådighet for Italias banker, sier statsminister Paolo Gentiloni.

Regjeringens offentliggjøring kommer kort tid etter at verdens eldste bank opplyste at et fire dager langt forsøk på å få på plass rundt 45 milliarder kroner i refinansiering hadde mislyktes.

Sent torsdag kveld opplyste banken at kriseplanen hadde feilet. Da løp fristen for aksjesalget, som sammen med gjeldsombyttet og avhending av misligholdte lån utgjorde planen, ut.

Underveis i tegningsprosessen ble det klarere og klarere om at planen om å tiltrekke seg såkalte «ankerinvestorer», altså større investorer, gikk trått.

Les også

Verdens eldste bank i tidsnød – gjør siste forsøk på krisegrep

Aksjonærtap

Regjeringen søker å sikre sparepengene til landets innbyggere og gjøre banksektoren sterkere og mer solid, sier Gentiloni.

Selv om banken nå får et sikkerhetsnett, vil det ifølge regjeringen fortsatt innebære at en rekke av bankens aksjonærer vil tape penger.

Det skjer fordi regningen for redningspakken ikke utelukkende landet hos befolkningen.

Det var tidligere i desember at den italienske banken fridde til aktører i privat sektor for å lede an i bergingen av banken. Den europeiske sentralbanken har tidligere avvist en begjæring om å utvide fristen for å redde banken.

Monte dei Paschi ble i sommer brennmerket som Europas svakeste bank i stresstester av viktige banker.

Banken har vært operativ siden 1472, og regnes som den eldste utlånsbanken i verden.

Flere pressede banker

Monte dei Paschi regnes som verdens eldste bank, og er Italias tredje største. Den er imidlertid ikke den eneste som sliter med misligholdte lån.

Den italienske banksektoren er eurosonens fjerde største, og sitter på rundt en tredjedel av unionens «dårlige» gjeld. Det er nå ventet at aktører som Banca Popolare Di Vicenza, Veneto Banca og Banca Carige kan trenge en hjelpende hånd.

Dersom regjeringen benytter seg av alle de 20 milliardene som er tilgjengelige, vil det kunne påvirke landets statsfinanser. Den italienske statsgjelden utgjør rundt 133 prosent av landets brutto nasjonalprodukt, kun overgått av Hellas i eurosonen.

Les også

Verdens eldste bank bekrefter at kriseplanen feilet

Les også

Kriseplanen skal ha «kollapset»: – Det er ingen investorer i sikte

Les også

Italia klargjør krisepakke til bankene: Vil bruke inntil 180 milliarder kroner

Publisert:

Flere artikler

  1. Verdens eldste bank bekrefter at kriseplanen feilet

  2. Financial Times: Italia vurderer ny redningspakke for krisebanker

  3. Verdens eldste bank søker redning i privat sektor

  4. Italia klargjør krisepakke til bankene: Vil bruke inntil 180 milliarder kroner

  5. Verdens eldste bank trenger 80 milliarder