Uenige om verdien på verdens største oljeselskap

Visekronprins Mohammed bin Salman har verdsatt oljegiganten Saudi Aramco til vanvittige 17.000 milliarder kroner. Det får folk på innsiden av selskapet til å heve øyenbrynene.  

HØY VERDIVURDERING: Saudi-Arabias visekronprins Mohammed bin Salman har lagt en plan for å bedre landets økonomiske utvikling. Det innebærer blant annet å børsnotere den statlige oljegiganten Saudi Aramco.
Publisert: Publisert:

Visekronprins Mohammed bin Salman har tidligere anslått at den statlige oljegiganten er verdt 2.000 milliarder dollar, drøyt 17.000 milliarder kroner.

Men den egentlige verdien er trolig langt lavere, ifølge personer tett på prosessen med å børsnotere selskapet, melder Wall Street Journal.

Selv etter å ha tatt høyde for skattekuttene som nylig ble vedtatt, klarer de ikke å komme frem til at selskapet er verdt mer enn 1.500 milliarder dollar.

Vurderer variabler

Siden i fjor har titalls personer jobbet med å finne ut hvordan man skal ta Aramco på børs.

Ifølge interne dokumenter som Wall Street Journal har fått tilgang til, har teamet vurdert en rekke variabler som kan påvirke prisen som investorer er villige til å betale for aksjer i verdens største oljeprodusent.

Les også

Tre faktorer som kan senke oljeprisen

Da Saudia-Arabia i forrige måned varslet at de ville kutte skatten til Aramco fra 85 til 50 prosent, bidro det til at den anslåtte verdien steg betydelig.

Men uansett hvordan teamet vrir og vender på det, får de ikke verdien til å bli høyere enn 1.500 milliarder dollar.

For å sette avviket i perspektiv: Forskjellen på 500 milliarder dollar utgjør markedsverdien til Amazon og Netflix til sammen, skriver CNBC.

Kan bli historiens største

Målet med børsnoteringen er å hente inn penger som kan investeres i andre industrier og dermed gjøre Saudi-Arabia mindre oljeavhengig. Planen er å selge omlag 5 prosent av selskapet.

Les også

Bank skrur ned oljeprisanslagene: Opecs plan fungerer ikke som planlagt

Men en lavere verdivurdering betyr mindre penger til slike formål, og vil også gjøre landet i stand til å låne mindre penger for å diversifisere økonomien.

Aramco produserer nesten 10 millioner fat olje hver dag, over dobbelt så mye som verdens største børsnoterte oljeselskap Exxon Mobil, som er verdsatt til 337 milliarder dollar.

Den saudiske oljegiganten har også blant de laveste produksjonskostnadene i verden.

Når selskapet går på børs neste år, kan det bli den største børsnoteringen i verdenshistorien.

Les også

Tre faktorer som kan senke oljeprisen

Les også

Oljegiganter satser på fornybar energi

Les også

Saudi-Arabia og USA går inn i olje-gründerbedrift i Rogaland

Publisert: