Dette er kryptovalutaene du må vite om

Bitcoin er på manges lepper for tiden, men det finnes en lang rekke andre kryptovalutaer verdt milliarder av kroner.

POPULÆRE: Det er mange ulike kryptovalutaer som kan brukes til en rekke formål annet enn kun transaksjoner.

Foto: Stringer/Reuters Reuters
  • Sindre Hopland
Publisert:

Det skrives ofte om bitcoin i norske aviser. I år har bitcoin fått oppmerksomhet blant annet for den elleville verdiøkningen.

Men det finnes langt flere kryptovalutaer der ute med ulikt formål og bruksområder, ifølge bitcoin-ekspert og leder for Norges bitcoin- og blockchainforening Stephan Nilsson.

– Det er greit å vite litt om ulike altcoins, men det viktigste er å ha en god forståelse av bitcoin og blokkjede-teknologien, sier han til E24.

Altcoins er en forkortelse for alternative kryptovalutaer, og det finnes hundrevis av dem. Under finner du beskrevet de Nilsson mener er de største og viktigste.

Teknologien som gjør alt mulig: Blokkjede

Det som gjør alle kryptovalutaer mulige, er kalt blokkjede-teknologi.

Nilsson forklarer teknologien på denne måten.

EKSPERT: Stephan Nilsson er leder for Norges Bitcoin- og Blockchainforening.

Foto: Privat

– Blokkjede er et åpent, grenseløst og distribuert nettverk hvor hvem som helst kan lagre små mengder informasjon på en veldig sikker måte, sier han.

Nilsson forklarer videre at informasjonen lagres i en blokk og som sikres med en kryptografisk kode, og hver gang det skjer en endring eller en transaksjon blir en ny blokk med den nye informasjonen laget. Det er slik blokkjeden oppstår.

– Den grunnleggende funksjonen i blokkjede-teknologien er å kunne overføre eierskap uten noen sentral tredjepart, som for eksempel banker. Det er også verdens sikreste måte å lagre informasjon på, ettersom ingen kan endre, slette eller forfalske informasjonen i blokken, sier Nilsson.

Det er ingen som eier blokkjede-teknologien, og desto flere personer som tar den i bruk, jo sikrere er det for alle.

Nilsson understreker at blokkjede-teknologi ikke bare lar oss utføre transaksjoner trygt og anonymt, man at man også kan brukes til mye annet som å lage kontrakter, identifikasjon, stemme ved valg og mye mer.

Den eldste: Bitcoin

FORTSATT STIGNING: Analytiker i Menon Economics og ekspert på blokkjede-teknologi, Torbjørn Bull Jenssen mener bitcoin vil fortsette å stige i verdi i tiden fremover.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Bitcoin er den eldste kryptovalutaen og har siden den ble skapt i 2009 steget i verdi til godt over 4000 dollar. Nå er den verdt mer enn tre ganger verdien av gull.

Årsaken til at bitcoin ofte sammenlignes med gull er at begge verdier har en knapphet ved seg, sier analytiker i Menon Economics og ekspert på blokkjede-teknologi, Torbjørn Bull Jenssen.

– I dag har bitcoin en markedsverdi lik ett prosent av hva gull har. Forskjellen er at bitcoin har stor nytteverdi, og denne verdien vokser jo flere som bruker den, sier han og fortsetter.

– Akkurat som at det kun finnes et begrenset antall unser gull i verden, eksisterer det kun 21 millioner bitcoins, og det er ikke mulig å lage flere.

Enkelt forklart blir en historikk over hver enkelt transaksjon i bitcoin-systemet lagret på alle brukerne i systemet, akkurat som med blokkjede-teknologien beskrevet over.

Det finnes flere metoder for å kjøpe bitcoins – fra å bruke små, fysiske «minibanker», til store bitcoin-børser på internett, til tjenester som matcher deg direkte med en selger.

For å kjøpe bitcoins trenger du en digital lommebok, som er en kryptert kode som kan se ut som denne:

I BUTIKKEN: Bitcoin er den desidert mest brukte kryptovalutaen, og kan nå tas i bruk i en rekke butikker, kafeer og restauranter over hele verden.

Foto: å© Lucy Nicholson / Reuters Reuters

"1MauqJEVKx7mohEXXaHXnn96RFvLEGnVjV"

Denne adressen er gratis og enkelt å få, og denne bruker du til å lagre og kjøpe bitcoins eller ved transaksjoner. Dette prinsippet er likt også ved andre kryptovalutaer.

Ekspert Nilson mener bitcoin er den desidert viktigste og tryggeste kryptovalutaen.

Ethereum

Mange kryptovalutaer er i direkte konkurranse med bitcoin, men ethereum komplementer bitcoin, da den ikke hovedsakelig blir brukt til transaksjoner, men mer som et middel til å bygge desentraliserte plattformer, sier Nilsson.

– Fordelen med ethereum er at de har en stor utviklergruppe, og verktøyene for utvikling er også veldig enkle og gode, noe som gjør at folk som ikke kjenner blokkjede-teknologi enkelt kan starte, sier han.

Les også

Gabriel (17) betaler pizzaen med Ethereum

Ethereum brukes til å bygge plattformer for folkefinansiering, organisasjoner eller til å bygge andre valutaer på toppen av ethereum-teknologien. Siden alt er desentralisert, må det bygges innenfor ethereum-nettverket, noe som også kan by på utfordringer ifølge Nilsson.

– Problemet er at ethereum-teknologien gjør at man i fremtiden vil få en kapasitetsbrist, noe vi allerede ser bevis på, forklarer han.

GENIERKLÆRT: Den 23 år gamle russeren Vitalik Buterin er en av grunnleggerne av ethereum.

Foto: Romanpoet

Når det er sagt utklasser ethereum bitcoin i verdivekst. Ether, som er valutaen til ethereum, har steget flere tusen prosent i verdi siden den ble introdusert i 2014.

En av grunnleggerne bak ethereum er Vitalik Buterin, en 23-år gammel genierklært russer som startet å interessere seg for bitcoin som 17-åring og er den ledende utvikleren i dag.

Bankenes kryptovaluta: Ripple

Ripple er bankenes egen blokkjede-løsning som er laget for at banker raskere, enklere og billigere kan gjøre transaksjoner uten en statlig tredjepart. Selv om Ripple er mye brukt, er ekspert Nilsson noe forsiktig med å kalle det en altcoin.

– Ripple er ikke et åpent nettverk og kan derfor ikke kalles en altcoin. Det er et billig og kjapt betalingsnettverk for banker og finansinstitusjoner på en felles blokkjede, og burde derfor ikke kalles en altcoin, sier han.

Om en bank i Norge ønsker å overføre penger til en bank i Tyskland, gjør Ripple en kryptert transaksjon ved hjelp av deres blokkjede-teknologi, og i løpet av få sekunder gir Ripple beskjed til bankene at transaksjonen er gjennomført og viser den nye saldoen.

Bitcoinets sølv: Litecoin

Litecoin er veldig likt bitcoin, men er verdt en del mindre. Det eksisterer også flere av dem, 84 millioner litecoins mot bitcoins 21 millioner digitale mynter.

Årsaken til opprettelsen av litecoin var krangel i bitcoin-miljøet sier Nilsson.

– Litecoin var den første altcoinen der transaksjonen var litt kjappere og billigere enn ved bitcoin. Den ble laget på grunn av interne stridigheter som oppsto i bitcoin-miljøet, men ettersom disse problemene nå er løst, vil nok behovet for litecoin bli mindre.

Mange foretrekker litecoin som et middel for å flytte mindre beløp sikkert, enkelt og kryptert.

Les også

Ber norske hedgefond investere i Bitcoin

Sikkerhetsvalutaene: Monero og zcash

Om det er sikkerhet og anonymitet du bryr deg om, så er monero og zcash kryptovalutaene for deg, ifølge Nilsson.


– Monero og zcash har begge spesialisert seg på å gjøre transaksjoner mer private og er ikke sporbare. I bitcoin og andre altcoins kan man spore transaksjonene ved hjelp av det som kalles «datamining», men det er svært vanskelig med disse.

Monero ønsker å gjøre hver enkelt person til sin egen bank, ved å gi brukere total kontroll over sine egne penger. Gjennom monero holdes identiteten din skjult og transaksjoner kan ikke spores.

Monero sier derfor selv at finanskriser og usikre økonomiske tider ikke påvirker valutaens verdi gjennom sin desentraliserte blokkjede-teknologi.

Zcash på sin side bruker en teknologi kalt zk-snark som gjør at all informasjon om brukere og transaksjoner er kryptert.

Hovedforskjellen mellom monero og zcash er teknologien som brukes for å skjule transaksjonene.

Informasjon om valutaene er hentet fra selskapenes nettsider og Wikipedia.

Denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd.

Les også

Bitcoin med ny prisrekord

Les også

I natt ble Bitcoin splittet

Les også

– Det som fremstår som en boble, viser seg å være en liten ert

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin
  2. Teknologi
  3. Digitalisering

Flere artikler

  1. Kryptovaluta halvert siden pristoppen: – Ligner på dotcom-boblen

  2. Denne kryptovalutaen har vokst 4.582 prosent på to måneder

  3. – Vanskelig å få tak i et så stort beløp

  4. Annonsørinnhold

  5. Enighet om oppgradering ga prishopp: – Veldig positivt for bitcoin

  6. Bitcoin over 10.000 dollar