Forvalter: – Har ingen som helst tillit til Sigve Brekke

Telenors statlige eiere holder kortene tett til brystet, tross den siste tidens uro. Øvrige markedsaktører uttrykker tvil om Sigve Brekke er den som bør eller vil lede selskapet fremover.

FÅR KRITIKK: Det stormer igjen rundt konsernsjef Sigve Brekke i Telenor.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
Publisert:,

Det er tilsynelatende full splid i Telenor, der styreleder Gunn Wærsted ifølge DN skal ha forsøkt å kvitte seg med konsernsjef Sigve Brekke – uten å ha funnet støtte i eget styre. Hvem som kommer seirende ut av dragkampen, er nå opp til selskapets eiere.

Eierskapet i Telenor er dominert at staten, som har en andel på rundt 54 prosent gjennom Næringsdepartementet. Herfra har det vært relativt tyst, tross de siste dagenes uro.

«Næringsministeren har tillit til sittende styreleder og styre. Det har vi i alle selskaper hvor vi er eier», er den korte beskjeden formidlet av kommunikasjonssjef Trond Viken via NTB.

Nest største aksjonær er også et statlig foretak. Folketrygdfondet, som sitter på rundt fem prosent av aksjene, ønsker ikke å kommentere saken.

Den øvrige aksjonærlisten er ellers dominert av ulike typer fond. Enkelte av disse er mer frittalende.

– Ingen tillit

– Jeg har ingen som helst tillit til Sigve Brekke, og synes kursutviklingen i Telenor vitner om at markedet heller ikke har veldig stor tillit til ham, sier Jan Petter Sissener til E24.

I forrige måned ble Telenor trukket frem som en av de negative bidragsyterne i fondet Sissener Canoups.

Sissener forteller at de nå har begrenset eksponering i Telenor, hvilket først og fremst speiler deres syn på industriens fremtidsutsikter.

Les også

Professorer: Enten Brekke eller Wærsted er ferdig i Telenor

Den profilerte forvalteren mener at de største aksjonærene nå er nødt til å støtte Gunn Wærsted, gitt at hennes utnevnelse var bredt fundert.

– Generelt må staten utøve sitt eierskap som hvilken som helst annen profesjonell eier, og ta hensyn til at det finnes andre aksjonærer. De må være forsiktige med å utøve sin eiermakt. I hvert fall i omstridte spørsmål er det viktig at de får med seg de andre aksjonærene, sier Sissener.

Jan Petter Sissener

Foto: Therese Alice Sanne

Fredag skriver DN at Telenor-aksjonær Danske Capital Norge har bedt bedriftsforsamlingen om å ta tak i konflikten.

Støy

Porteføljeforvalter og analysesjef Roger Berntsen er også blant Telenor-eierne gjennom fondet Netfonds Xtra, som har anslagsvis 30 millioner investert i teleselskapet.

Netfonds er undervektet Telenor relativt til Oslo Børs, men det er ikke direkte relatert til uroen som har vært i styre og ledelse.

– Det viktigste for Telenor er det underliggende markedet. Det er ikke bra, og har ikke vært bra på en god stund, sier Berntsen til E24.

Berntsen viser imidlertid til at det har vært støy i selskapet en stund, relatert til blant annet korrupsjonssaken i Vimpelcom, den såkalte CV-saken og den brå avgangen til Svein Aaser som styrets leder.

– Over tid kan man ikke ha denne typen støy i et selskap. Noen må gi etter, og til syvende og sist er det eieren som bestemmer utfallet, sier Berntsen.

Roger Berntsen

– Eieren har valgt et styre med en styreleder, som igjen har valgt en sjef. Hvis det er uro mellom Brekke og deler av styret er ikke dette noe eieren kan leve med. Derfor er dette et eierproblem.

Tror Brekke forsvinner

Berntsen tror at det vil komme en avgjørelse i saken senest ved generalforsamlingen neste år, og at det hele vil ende med at Brekke får en sluttpakke.

– I bunn og grunn betyr det ikke så mye hva Brekke måtte mene, eller hva Wærsted og styret måtte mene. Det er en situasjon som kun eierne bestemmer utfallet av, sier Berntsen.

Dersom Netfonds hadde vært majoritetsaksjonær i Telenor, hadde det vært duket for utskiftninger i styret. Berntsen stiller spørsmål ved om staten som eier er så sterk som den burde være, og om statens eierskap utøves på en dårlig måte.

– Kanskje må det omdefineres eller presiseres tydeligere at staten, som er en stor eier, også må være en hard eier som hensyntar minoritetsaksjonærene i større grad. Da kan det også komme noe positivt ut av dette, sier Berntsen.

Tross uroen har Telenor-aksjen steget gjennom de siste dagene. Den er opp nesten fem prosent, den siste uken sett under ett.

Over litt tid har imidlertid ikke Telenor gjort det spesielt bra på børs. Det inneværende året er aksjen ned drøyt 11 prosent.

Les også

Monica Mæland «har tillit» til Telenor-styrelederen

Les også

Wærsted til DN: – Uheldig for selskapet

Les også

– Vil vite hva næringsministeren har visst

Her kan du lese mer om