Trevor Milton tiltalt for bedrageri

Statsadvokaten i New York har tatt ut tiltale mot Nikola-grunnleggeren. Etter å ha vært i varetekt noen timer, ble han løslatt mot en kausjon på over 100 millioner dollar.

UTE: Trevor Milton forlot stillingen som toppsjef i Nikola i september i fjor.
Nytt fra børsselskapene
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Nikolas grunnlegger Trevor Milton er tiltalt for å ha avgitt falske utsagn til investorer, melder Bloomberg torsdag ettermiddag. Den tidligere toppsjefen skal være tiltalt for bedrageri på tre punkter, skriver CNBC.

Tiltalen går på at Milton skal ha feilinformert investorer om selskapets fremdrift i utviklingen av elektriske og hydrogendrevne lastebiler.

Gründeren skal ha gitt investorer feilinformasjon i perioden november 2019 til september 2020, skriver Bloomberg.

Milton ble løslatt fra varetekt senere torsdag kveld mot en kausjon på 100 millioner dollar, skriver CNBC. Tilsvarende over 873 millioner kroner.

Det norske hydrogenselskapet Nel har over lengre tid vært partner med lastebilprodusenten Nikola.

Nel-sjef Jon André Løkke har ingen kommentar til siktelsen, men påpeker at Milton har vært ute av selskapet i lengre tid.

– Nikola utvikler seg videre uavhengig av ham, sier han til E24.

Siktet for å ha lurt småinvestorer

I tiltalebeslutningen fremgår det at Milton med viten og vilje skal ha siktet seg inn mot småinvestorer. Det hevdes at Milton skal ha kommet med både villedende og uriktig informasjon rettet mot småinvestorer på sosiale medier, i tillegg til andre mediekanaler.

Milton skal blant annet ha hevdet at:

 • Nikola var klare med en funksjonell prototypeversjon av «Nikola One», selv om Milton skal ha visst at den ikke var kjøreklar.
 • At den elektriske- og hydrogendrevne pickupen «Nikola Badger» skal ha blitt konstruert og bygget basert på Nikolas egne deler og teknologi.
 • At Nikola produserte hydrogen til reduserte kostnader, selv om Milton skal ha visst at de ikke produserte hydrogen overhodet.

Av tiltalen fremgår det at flere uerfarne investorer skal ha kjøpt Nikola-aksjer under pandemien. Flere av disse, i tillegg til nåværende aksjonærer, skal ha tapt «flere hundre tusen dollar» etter at Miltons uttalelser «ble avslørt som uriktige og villedende», står det.

Statsadvokaten hevder også i tiltalen at Miltons intensjoner utelukkende har vært å berike seg selv og forhøye sin egen status som gründer.

Les også

Nikola: Tidligere toppsjef kom med «unøyaktige» uttalelser

Knusende rapport

Hindenburg Research kom i september i fjor med skarpe anklager mot Nikola og den daværende toppsjefen Trevor Milton. Noen dager senere trakk han seg ut av selskapet.

I Nikolas årsrapport for fjoråret vedgikk innrømte selskapet at den tidligere toppsjefens uttalelser var «upresise».

Selv om Nikola den gang måtte innrømme at uttalelsene ikke var helt korrekte, var det flere påstander fra Hildenburg som siden ikke har blitt bekreftet av selskapet. Blant annet mener Nikola at hovedpåstanden om at selskapet er en «intrikat svindel» ikke stemmer.

Etter skandalen har selskapet vært nødt til å nedskalere flere planer. Blant annet har utviklingen av pickupen «Nikola Badger» midlertidig blitt lagt bort.

Les på E24+

Nikola er visst ikke død likevel. Hva nå for Hexagon og Nel?

Nel er partner

Det norske hydrogenselskapet Nel har over lengre tid vært partner med Nikola. Da Miltons avgang ble kjent i september sa Løkke til E24 at han hadde fått beskjed om at Nikolas forpliktelser fortsatt lå fast.

– Mark (Russel red.anm.) har for noen timer siden bekreftet at Nikolas strategi forblir uendret og at deres «commitment» til Nel er uendret, uavhengig av nyheter som måtte komme, sa Løkke til E24 den gang.

Da Nel kom med rapporten for første kvartal skrev selskapet at utviklingsprogrammet de to selskapene har sammen for utvikling av hydrogenfyllestasjoner fortsetter. Samtidig meldte selskapet at «prosessen og implementeringen har blitt forsinket av strategigjennomganger og andre covid-19-relaterte faktorer inkludert reiserestriksjoner».

Rettelse: I den opprinnelige teksten sto det at Milton var siktet for «falsk forklaring». Dette er senere rettet til «feilinformasjon».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Nikola Motor Company

Flere artikler

 1. Oljefondet eier Nikola-aksjer: Tapte over 170 millioner kroner etter tiltale

 2. Wall Street endte rolig opp: Nikola falt over femten prosent

 3. Nikola-grunnlegger solgte aksjer for 684 millioner kroner

 4. Betalt innhold

  Det er kanskje ikke rare nyheten som skal til for å gi et Nel-rally

 5. Aker Horizons lanserer ny fornybar energiplattform i Chile