Oppkjøp og sammenslåinger

NTS ombestemmer og vil kjøpe Norway Royal Salmon likevel

NTS gjør helomvending og vil kjøpe Norway Royal Salmon. Budet som nå er lagt på bordet verdsetter oppdrettsselskapet til 9,2 milliarder, nesten to milliarder mer enn dagens markedsverdi.

Illustrasjonsbilde.

NTS ASA
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Den 21. juni varslet NTS at de planla å selge seg ned i oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon innen lovens frist på fire uker for å unngå å måtte komme med et tilbud på resten av aksjene i selskapet.

NTS hadde nemlig inngått en avtale med Måsøval Eiendom om å kjøpe aksjer i NRS, et kjøp som gjorde at NTS sin eierandel i Norway Royal Salmon endte på 30,84 prosent – så vidt over grensen på 30 prosent som i norsk lov utløser en plikt om å tilby å kjøpe resten av aksjene i et selskap.

Nå tar NTS en U-sving og varsler i en børsmelding at de vil kjøpe seg opp i NRS i stedet, ifølge en børsmelding.

«NTS ASA ønsker ikke å selge seg ned i Norway Royal Salmon (NRS) og har besluttet å fremme bud på alle aksjer til 209 kroner per stykk», skriver NTS i en pressemelding.

Tilbudet på 209 kroner priser NRS sine 44 millioner aksjer til 9,2 milliarder kroner.

Til sammenligning endte NRS-aksjen på 169,2 kroner torsdag ettermiddag på Oslo Børs, som gir en markedsverdi på 7,37 milliarder.

Handelen i NRS-aksjen var først pauset på Oslo Børs, men etter noen minutter åpnet handelen og aksjen skjøt opp 23 prosent til 208 kroner.

Prisen på 209 kroner per aksje er den samme som NTS betalte for NRS-aksjene i transaksjonen med Måsøval Eiendom og «er lik den høyeste betalte eller avtalte prisen betalt av NTS eller konsoliderte parter i perioden 6 måneder før tilbudsplikten inntrådte», ifølge selskapet.

NTS skriver at det «forventes at Oslo Børs godkjenner» det pliktige tilbudet fredag. Aksjonærene i Norway Royal Salmon har frem til 16. august på å svare ja eller nei til tilbudet.

Les også

Svakere driftsresultat for Norway Royal Salmon

Vil opp til 100.000 laks årlig

NTS er et havbrukskonsern med historie tilbake til 1879 da det var kjent som Namsos Damskipsselskap.

NTS har drevet innenfor brønnbåtvirksomhet og har ekspandert inn i oppdrett.

– NTS ASA har et uttalt mål å være en aktiv deltager i produksjon av 100.000 tonn laks i Norge i løpet av en tre- til femårsperiode. Fremfor å selge oss ned i NRS søker vi heller å øke vår eksponering mot norsk oppdrett, i et selskap godt posisjonert for videre vekst, sier styreleder Odd R. Øie, i pressemeldingen.

NRS har et mål om å slakte totalt 52.000 laks i år, hvorav 40.000 tonn kommer fra Norge. NRS har i tillegg en eierpost på 50,3 prosent i Arctic Fish, som driver med lakseoppdrett på Island.

Et oppkjøp av NRS vil dermed bidra langt på vei til at NTS når målet.

NTS ble i juni enige med Salmonor om å fusjonere de namdalske laksepionerene MNH og Salmonor. Det fusjonerte selskapet vil ifølge NTS ha et årlig slaktevolum på rundt 37.000 tonn i år, ifølge NTS.

NTS eide i november i fjor 16,2 prosent av aksjene i Norway Royal Salmon og inngikk en avtale med Måsøval Eiendom, der man sikret seg enda flere NRS-aksjer i bytte mot aksjer i Ice Fish Farm.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oppkjøp og sammenslåinger
 2. Norway Royal Salmon
 3. NTS
 4. NRS
 5. Laks
 6. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Norway Royal Salmon-styret ber aksjonærene avvise bud fra oppdrettsgigant

 2. NTS i milliardfusjon med lakseoppdretteren Salmonor

 3. Norsk laksepioner på vei mot børs

 4. Lakseverdier for opp mot 140 mrd. utenfor børs: – Vil ikke sitte i Monaco og telle penger

 5. Ni milliarder i laksetransaksjoner på halvannen uke: Meglertopper tror på ny oppkjøpsbølge