Elliptic Labs med hopp på flat Børs

Teknologiselskapet Elliptic Labs fikk en kanonavslutning på uken, mens Oslo Børs endte uken med nedgang etter tre strake dager med stigning. Samtidig stupte Scatec etter tallslipp.

ROLIG: Oslo Børs handles i flatt terreng fredag ettermiddag.
Børsdagen
 • Joachim Birger Nilsen
 • Anders Lang-Ree
Publisert:

Etter et kraftig fall på to prosent på mandag, fulgte tre dager med oppgang for Børsen. Men fredag ble rekken brutt, da investorene sendte Hovedindeksen ned.

Ukens siste handelsdag endte ned 0,05 prosent for Oslo Børs. Dermed står indeksen med 1131,88 poeng i det markedet tar helg. Det er tilnærmet identisk med nivået fra forrige fredag, da Børsen stengte på 1131,03 poeng.

Det ble en skikkelig opptur for Euronext Growth-noterte Elliptic Labs, som endte fredagens handel opp i overkant av 23 prosent. Industrigiganten Hydro steg også etter et sterkt andre kvartal, mens Carasent ble dagens vinner på Hovedindeksen, etter å ha hentet over 400 millioner kroner.

Verre gikk det med Scatec, som falt som en stein og ble fredagens soleklare taper med en nedgang på over 16 prosent.

Resultatrush

Før børsåpning kom det både nyheter og ferske regnskapstall fra flere selskaper, blant annet disse:

 • Fornybarselskapet Scatec økte kraftproduksjonen i andre kvartal. Både inntekter og resultat fikk også et løft, og selskapet meldte om overskudd på 110 millioner kroner med inntekter på 1,1 milliarder kroner. Under presentasjonen av kvartalsrapporten meldte Scatec at det har inngått en prinsippavtale med sine långivere i Ukraina, etter å ha vært i brudd med disse i første kvartal. Solaksjen var også klart mest omsatt på Oslo Børs, og stupte over 16 prosent.
 • Norsk Hydro økte inntjeningen kraftig i andre kvartal takket være høye aluminiumpriser og sterk etterspørsel. Industrigiganten fortsatte dermed den positive utviklingen fra første kvartal, og karakteriserer andre kvartal som et «rekordresultat». Omsetningen økte til 34,34 milliarder kroner, opp fra 26,08 milliarder i tilsvarende periode i fjor. Aksjen snudde til nedgang, og var ved stenging ned 0,85 prosent.
 • Borregaard skrev fredag morgen at de investerer 144 millioner kroner i bioteknologiselskapet Alginor. Det er også planlagt en ytterligere kapitalinnhenting hvor Borregaard vil spytte inn 126 millioner, totalt 266 millioner kroner. Selskapet ser synergieffekter med det Haugesund-baserte selskapet. Industrikonsernet snudde til oppgang på 3,98 prosent.
 • Carasent skrev i en melding torsdag at det henter 420 millioner kroner fra det aktive eierfondet Vitruvian Partners. Sistnevnte kontrollerer da 15,25 prosent av aksjene i selskapet. Carasent planlegger å bruke midlene til å finansiere potensielle oppkjøp og til å styrke mulighetsrommet innen organiske vekstmuligheter, ifølge meldingen. Aksjen er blant dagens vinnere, med en oppgang på i overkant av åtte prosent.
 • Hydrogenselskapet Nel meldte fredag at det har inngått en avtale med det nederlandske samarbeidsprosjektet Poshydon. Samarbeidet skal styrke utvikling og bruk av vind til havs, naturgass og hydrogen i Nederland. Markedet sendte aksjen ned 3,04 prosent.
Les også

Nordmenn hamstrer aksjer: – Mange har overdreven selvtillit

– Markedet overreagerer

Andreas Bertheussen, analytiker i Kepler Cheuvreux, registrerte at markedet straffet solaksjen Scatec etter selskapets ferske kvartalsrapport.

– Men jeg synes markedet overreagerer, selv om det var et svakere resultat fra strømproduksjonen. Isolert sett rettferdiggjør det en svak kursutvikling hvis man bare ser på det, men dette er i overkant mye, sier han til E24.

Analytikeren mener det var «flere gode ting i rapporten», særlig rundt vekstkomponenten til fornybarselskapet, men peker på at det fremdeles er vanskelig å verdsette grønne aksjer.

– Aksjen er veldig tett koblet opp mot hele den grønne sektoren, noe vi så på oppturen før jul og nedturen etterpå. Markedet jobber nok med å finne fotfeste, sier Bertheussen.

Oljeprisen faller svakt

Ellers er det små bevegelser i oljeprisen fredag. Ett fat nordsjøolje (brent spot) handles i skrivende stund til 73,56 dollar i spotmarkedet, opp 0,05 prosent for dagen. Den amerikanske lettoljen (WTI) handles til 71,69 dollar, ned 0,01 prosent siden i går.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets skrev i en oppdatering fredag morgen at oljeprisen nå har hentet seg inn etter mandagens nedtur. Etter mandagens handel i brent-kontrakter falt oljeprisen 5,96 prosent til 68,75 dollar.

Martinsen fremhever også økende etterspørsel, og poengterer at man nå har passert 95.000 kommersielle flyginger per dag. Globalt er kommersielle flyginger fortsatt ned 24 prosent sammenlignet med siste normalår 2019, men det bemerkes at utviklingen er et «klart signal» på økende reiselyst globalt.

Les også

Oljedirektoratet om skattepakken: – Prosjektene hadde nok blitt gjennomført uansett

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Borregaard
 3. Norsk Hydro
 4. Oslo Børs
 5. Nel
 6. Scatec
 7. Carasent (tidl. Apptix)

Flere artikler

 1. Oslo Børs slår fjerde rekord på rad med knapp margin

 2. Flatt på Oslo Børs – Magnora falt etter storsalg

 3. Oslo Børs endte dagen med fall etter forverring av oljeprisen

 4. Markant oppgang avsluttet vinglete uke på Oslo Børs

 5. Flatt ved stengetid på Oslo Børs