Grønn teknologi

Shortselger fortsetter ordkrigen mot Nikola

Hindenburg Research sier de fortsatt shortselger Nikola-aksjen, etter at Nikola i går slo tilbake mot svindelpåstandene.

Nikola-sjef Trevor Milton avviser påstandene i en rapport fra selskapet Hindenburg Research. Samtidig med beskyldningen har Hindenburg spekulert penger på at Nikola-aksjen skal falle i verdi.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Nikola forsøker å revolusjonere lastebilindustrien, men den siste uken har selskapet måttet slå tilbake mot svindelanklager.

Selskapet Hindenburg Research har kommet med en rekke anklager mot Nikolas teknologi og sådd tvil om tidligere utspill fra Nikola-sjef Trevor Milton.

Samtidig har Hindenburg shortsolgt Nikola-aksjen, altså inngått et veddemål på kursfall.

Nikola-sjefen avfeide umiddelbart Hindenburgs påstander om at selskapet har løyet om hvor langt de var kommet teknologisk.

Mandag slo også Nikola tilbake med mer detaljerte svar på noen av de over 50 spørsmålene som Hindenburg har stilt til selskapets leder.

Les på E24+

«Wow», «bad ass», «holy cow»: Twitter-kontoen som kan styre Nel-aksjen

– Vi er fortsatt short

Nå fortsetter Hindenburg ordkrigen. De hevder at Nikolas svar er vage, og at noen av dem bekrefter de hadde rett i sine påstander.

– Nikolas svar hadde hull store nok til å kjøre en lastebil gjennom. Vi er fortsatt short aksjene i Nikola Corp, skriver Hindenburg i en melding.

– Vi ser på Nikolas svar som en innrømmelse av svindel med verdipapirer, skriver Hindenburg.

En av beskyldningene som Nikola har besvart gjelder at selskapet skal ha latt lastebilen Nikola One trille ned en bakke, men fremstilt det som at bilen kjørte for egen maskin, i en video fra 2016.

«Selskapet sier at de aldri hadde hevdet at lastebilen gikk for egen maskin, til tross for villedende klipping og påstander om at den hadde 1.000 hestekrefter med ’Sports Performance’», skriver Hindenburg.

«Selvsagt kan ikke bilen ha 1.000 hestekrefter eller selv 1 hestekraft hvis den ikke går for egen drift», skriver de.

Hindenburg hevder også at Nikola svarer vagt på spørsmålene om hvor solid ordreboken deres egentlig er. Mange av ordrene skal komme fra selskapet U.S. Xpress, som sitter på svært lite kontanter for tiden.

Hindenburg peker også på at Nikola ikke gir tydelige svar om den revolusjonerende batteriteknologien selskapet tidligere har lovet, men i stedet viser til hemmelige drøftelser med et ukjent universitet om batteriteknologi.

Viser til fungerende teknologi

Nikola har avvist alle Hindenburgs påstander, og sier at det sentrale er at selskapet nå jobber med å få i gang produksjonen av to lastebilmodeller som fungerer, nemlig Nikola Two og Nikola Tre. Disse skal gå på henholdsvis hydrogen og batteridrift.

Nikola skal ha tatt kontakt med USAs finansmyndighet Securities and Exchange Commission (SEC) etter Hindenburgs rapport, og SEC ser nå på saken, ifølge Bloomberg.

Nikola-aksjen har gått mye opp og ned de siste dagene. Før anklagene i forrige uke var aksjen til tider oppe i 50 dollar, mens den har vært nede i 28 dollar på det laveste etter Hindenburgs rapport.

Mandag stengte aksjen på 35 dollar.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Grønn teknologi
 2. Nikola Motor Company
 3. Elbil
 4. Hydrogen
 5. Securities and Exchange Commission (SEC)

Flere artikler

 1. Krasse påstander mot Nels storkunde: Slik slår Nikola tilbake

 2. Nel falt markant etter at partner anklages for svindel

 3. Gründer Trevor Milton forlater Nikola

 4. Veddemålene mot Nikola øker igjen under svindelkrangelen

 5. Nikola: Tidligere toppsjef kom med «unøyaktige» uttalelser