Lego-familien med Quantafuel-gevinst på 750 millioner

Den danske Lego-eieren Kirkbi har så langt gjort en kule i Quantafuel-aksjen, etter at kursen er mer enn tredoblet. Rakettoppgangen utløser også «voldsom interesse» hos småsparerne.

LEGO-EIER: Kjeld Kirk Kristiansen er styreleder i investeringsselskapet Kirkbi, og står oppført med en formue på seks milliarder dollar i Bloombergs rikingliste. Hans bestefar, snekkeren Ole Kirk Kristiansen, grunnla Lego tilbake i 1932. Her ved en tilstelning i Billund i 2017.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Kirk Kristiansens familieselskap Kirkbi kjøpte i sommer aksjer for 250 millioner kroner i Quantafuel, en investering som så langt har vært lukrativ for Lego-eieren.

Quantafuel, som gjenvinner plast, har nemlig skutt i været på Merkur Market, og føyer seg inn i bildet av en grønn bølge på børsen.

Bare siden starten av august er kursen opp fra rundt 22 kroner til 73 kroner – over en tredobling av børsverdiene. Onsdag var aksjen på det meste opp 20 prosent, før den falt og endte dagen omtrent uendret.

Les på E24+

Det lukter faktisk av Quantafuel-emisjonen

750 mill. i papirgevinst

Danske Kirkbi sitter nå med aksjer som er verdt 1,05 milliarder kroner.

Aksjeposten som ble kjøpt i juni er priset til rundt en milliard kroner, og selskapet har også kjøpt seg videre opp etter den første investeringen, viser aksjonærlister.

Via en forvalterkonto i Danske Bank er Kirkbi største eier med en andel på 11,5 prosent av aksjene.

Den første investeringen på 250 millioner har dermed gitt en papirgevinst på rundt 750 millioner kroner for det danske familieselskapet, som har sine største verdier i Lego der de eier 75 prosent.

Kommunikasjonssjef Ulla Lundhus i Kirkbi sier selskapet ikke har noen kommentarer til investeringen i Quantafuel, og viser til uttalelsene som ble gitt i forbindelse med aksjekjøpet.

Investeringsdirektør Thomas Lau Schleicher sa i sommer at Kirkbi hadde tro på Quantafuels teknologi for resirkulering av plast.

Quantafuel mener de har en løsning på problemet med plastforsøpling – ved å sende plast gjennom et av sine anlegg kan selskapet lage blant annet petroleums-produktet nafta, diesel eller ny plast.

Les på E24+

Slik vil Quantafuel gjøre en kule på plast

– Voldsom interesse

Quantafuel har også fanget interessen til mindre investorer.

Kundene i nettmegleren Nordnet kjøpte og solgte aksjer for 210 millioner kroner onsdag, og sto for drøyt halvparten av det totale handelsvolumet på 391 millioner kroner, ifølge investeringsøkonom Mads Johannesen.

– Det er ganske voldsomme tall når du er på 53 prosent av handelen fra Nordnet-kunder. Det tyder på at det er voldsom interesse for ESG-aksjer blant småsparere, sier han til E24.

ESG står for Environment, Social and Governance Criteria, eller miljø-, samfunn- og selskapsstyringskriterier. Kriteriene brukes for å finne ut om et selskap er en god investering ut ifra et bærekraftsperspektiv.

– Med sånne tall ser man også at de fleste småsparere har tjent penger på børsen. Det er alltid artig å se.

Johannesen peker også på at flere meglerhus har økt kursmålene på aksjen.

Danske Bank Markets var onsdag ute med en positiv analyse, hvor de setter kursmålet til 131 kroner, opp fra tidligere 53 kroner. Tidligere i uken økte DNB Markets kursmålet til 84 fra 23,1 kroner, ifølge TDN Direkt.

– Det blir en selvoppfyllende profeti, med ekstremt mye oppmerksomhet rundt selskapet, sier Johannesen.

Les på E24+

Quantafuels første olje kan være verdt null, eller tenk på et tall

Investeringsøkonom Mads Johannesen i nettmegleren Nordnet.

– De løser et stort problem

Analytiker Jørgen Lian i DNB Markets peker på flere grunner til oppgangen i Quantafuel, deriblant oppstarten av selskapets gjenvinningsanlegg i Skive i Danmark.

Anlegget for plastgjenvinning produserte «første olje» denne uken, og selskapet skal nå gjøre videre analyser av produktet ved sitt laboratorium.

– Det er en derisking av teknologien, som viser at den fungerer som den skal nå til å begynne med. Det teller positivt, sier Lian.

– De løser et stort problem som det kommer til å bli økende interesse for fremover. Etter hvert som teknologien nå deriskes og produktet som kommer ut av prosessen godkjennes av kundene deres, vil det bevise at de ligger foran konkurrentene og da kommer nok det toget bare til å fortsette å gå, sier han.

Analytikeren sier at aksjen også har kommet på radaren til internasjonale investorer, som kjøper seg opp i aksjen.

– Det har gitt større interesse enn det har vært. Hvis du ser på markedsverdien i selskapet i det siste, så har det blitt noe å følge med på for de fleste store forvalterne her til lands også. Det baller på seg.

Les på E24+

Quantafuels første olje kan være verdt null, eller tenk på et tall

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Quantafuel
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Generasjonsskifte i Lego-familien

  2. Nordnet-kundene fortsetter å kaste fra seg Nel-aksjer

  3. Nordnet-kunder handlet Nel-aksjer for én milliard

  4. Ferd ute av topplisten i Quantafuel

  5. Aksjeras i Norwegian koster småsparerne dyrt: - Matematikken vinner til slutt