Spetalen sa at bitcoin var tull – nå har han kjøpt selv

På DNB Invest-konferansen avviste Øystein Stray Spetalen bitcoin som tull og tøys. Nå har han fulgt etter Kjell Inge Røkke og kjøpt bitcoin, ifølge Finansavisen.

Investor Øystein Stray Spetalen.
Publisert:

Avisen skriver også at Spetalen har blitt medeier i kryptobørsen Mirai Exchange, som har opplevd kraftig økning i handelsvolumene den siste tiden.

I et intervju som ble tatt opp tidlig i mars og publisert på nett forrige uke, påpekte Spetalen at bitcoin var energifiendtlig, og han mente derfor at det ikke var noe å satse på.

– Det er bare en tullevaluta. Det er bare tull og tøys. Vi klarer oss fint med det betalingssystemet vi har i dag, sa Spetalen i et intervju med DNB på DNB Invest-konferansen, som ble sendt forrige torsdag.

skriver Finansavisen at investoren har snudd helt i synet på bitcoin.

Det skal ha skjedd etter et møte med gründerne bak kryptobørsen Mirai Exchange. Spetalen opplyser til Finansavisen at han nå eier 17 prosent av denne børsen gjennom Tycoon Industrier.

– Når fakta endrer seg, så endrer jeg meg. Jeg møtte MiraiEx-gründerne Thuc og Øyvind dagen etter opptaket av podcasten tidlig i mars og skjønte at jeg hadde tatt feil, sier Spetalen til Finansavisen.

– Og når jeg i tillegg leste at Kjell Inge Røkke hadde gått inn i bitcoin, så var det helt åpenbart. Orker ikke å se at Røkke tjener penger og ikke jeg, sier Spetalen.

Investoren sier til avisen at han også eier bitcoin, men mindre enn Røkke.

Les også

Spetalen tror på høyere oljepris og er skeptisk til bitcoin: – Det er bare tull og tøys

Røkke kjøpte for en halv mrd.

8. mars sendte Aker-konsernet og Kjell Inge Røkke ut melding om at de hadde har etablert selskapet Seetee, som har investert rundt en halv milliard kroner fordelt på 1.170 bitcoin.

I et aksjonærbrev uttrykte Røkke sin fascinasjon for mulighetene i bitcoin, og sa at han var forberedt på å bli latterliggjort for investeringen.

«Når vi tror på noe eller noen, er vi forberedt på å se ut som idioter i en lenger periode», skrev milliardæren.

Kryptoaktører som Arcane Crypto mente at Røkkes inntreden kan gjøre bitcoin mer stuerent. Flere eier kryptovaluta enn tidligere, og handelen på kryptobørsen Mirai Exchange har økt fra 97 millioner i desember til 451 millioner i februar.

– Jeg våknet i dag tidlig og fikk litt hakeslepp, sa daglig leder Thuc Tuan Hoang i kryptobørsen Mirai Exchange til E24 etter at Røkke meldte om sitt bitcoin-kjøp.

Les også

Kryptobørs-leder om Røkkes kryptokjøp: – Hakeslepp

Ny finansiell arkitektur

I intervjuet på DNB Invest-seminaret i forrige uke sa Spetalen at det å handle på Kaffebrenneriet med bitcoin vil koste 100–150 kroner i energi.

Ifølge Finansavisen ser Spetalen fortsatt ikke for seg å bruke bitcoin til å kjøpe espresso på Kaffebrenneriet, på samme måte som gull normalt ikke brukes til å handle med.

Han viser i stedet til at bitcoin kan fungere til verdilagring på en lignende måte som gull, eller som grunnmur i en ny finansiell arkitektur.

Investor Kjell Inge Røkke er inne på lignende tanker i aksjonærbrevet han skrev nylig.

«Bitcoin kan fortsatt gå til null. Men den kan også bli kjernen i en ny pengepolitisk arkitektur. I så fall kan én bitcoin bli verdt millioner av dollar», skrev Røkke.

Ifølge Coinmarketcap omsettes én bitcoin for tiden til 55.200 dollar, eller 476.000 kroner.

Spetalens selskap Tycoon Industrier investerte også nylig i kryptoselskapet Element. Det skjedde i forbindelse med at Element kjøpte selskapet Distributed Ledger Technologies, som blant annet sitter på kontrakter for utvinning av bitcoin ved anlegg i USA.

Les også

Kryptobørs henter 12 millioner: – Hatt noen veldig gode måneder

Publisert:
Gå til e24.no