Forvalter frykter renteknekk for «sårbare» børsferskinger

Høy verdsettelse og begrenset likviditet gjør mange Euronext Growth-selskaper ekstra sårbare for en korreksjon, ifølge forvalter Marius Borthen. Han frykter konsekvensen av stigende amerikanske statsrenter.

AVVENTENDE: Hedgefondforvalter Marius Borthen er skeptisk til å investere i de nye selskapene som strømmer mot Oslo Børs og Euronext Growth.
Publisert: Publisert:

– Vi skal ikke lenger tilbake enn til oktober hvor flere av disse selskapene falt 25-30 prosent på et par uker, sier Marius Borthen, forvalter av hedgefondet Blueberry Capital.

Høy prising og sterk kursutvikling gjør at selskapene fortsatt står i kø for å noteres på Oslo Børs, og da særlig den uregulerte markedsplassen Euronext Growth.

Borthen forventer selv en «eksplosjon» av noteringer i første halvår, men ser en økende risiko ved å investere i børsnykommerne.

Tiårige statsrenter i USA har skutt i været, og forvalteren tror denne utviklingen mest sannsynlig vil være triggeren for neste korreksjon i aksjemarkedet.

– Når det skjer, er det mange Euronext Growth-case som er sårbare, med høy verdsettelse, ditto vekstforventninger og varierende grad av likviditet i aksjen, som fort kan tørke helt inn når markedet ikke er like hot lenger, sier Borthen.

– Dette har skjedd i alle korreksjoner og nedturer de siste 30 årene og vil nok skje i 2021-22 også. Så sikkert smart å holde litt igjen i disse dager, legger han til.

Les også

Rana Gruber kaster seg på børsbølgen - 23 nye selskaper på vei

Bekymret for likviditeten

Investorer som deltok i emisjonene i forkant av årets foreløpig åtte børsnoteringer har hittil fått en avkastning på nær 60 prosent i snitt, ifølge E24s beregninger.

Den soleklart mest lukrative har vært Horisont Energi, med en opptur på heftige 284 prosent. Kun ett av de nye selskapene, landoppdretteren Proximar Seafood, har gitt negativ avkastning.

Samtidig er det syv nye Euronext Growth-noteringer på vei de neste to ukene, og flere meglerhus har uttalt til E24 at de jobber med et titalls prosjekter for første halvår.

– Spørsmålet er om det blir lukrativt å være med på disse dealene, for det kan bli mer tilbud enn etterspørsel. Og da vil vi se det samme som vi så i oktober i fjor, da mange av børsnoteringene floppet og falt kraftig i etterkant, sier Borthen.

Borthen forklarer skepsisen for børsnoteringene på miniputtbørsen slik:

– Er du et større fond, så kommer du deg ikke ut. Posisjonene blir helt illikvide, fremhever forvalteren.

Nedsalg utløste kraftig rabatt

Onsdag forrige uke skrev E24 at investor Øystein Stray Spetalen måtte gi en rabatt på hele 20 prosent for å dumpe sin aksjepost på rundt fire prosent i oppdrettsselskapet The Kingfish Company.

Noe bedre gikk det da hovedeier Valinor i billadeselskapet Zaptec la ut 42 prosent av sin aksjebeholdning for salg mandag denne uken. Aksjene ble til slutt solgt for en rabatt på syv prosent fra sluttkurs samme dag.

Les også

Spetalen var hjørnesteinsinvestor i Kingfish: Solgte aksjer med nær 20 prosent rabatt

Medianomsetningen i Zaptec-aksjen de siste 30 dagene har vært på 49 millioner kroner, ifølge handelsdata fra Infront. For Kingfish er det samme tallet knappe 800.000 kroner.

Borthen understreker at han ikke har investert i noen av selskapene, og derfor ikke kjenner dem i detalj.

– Men hvor mye rabatt man må gi er jo en direkte effekt av interessen i markedet for å investere i respektive selskap. Zaptec er jo superhot og har levert tall over forventning enn god stund. Derfor er det ikke så overraskende at meglerhusene klarer å sette plasseringen til mindre rabatt på sluttkurs enn i andre transaksjoner, sier Borthen.

– Egentlig et svakhetstegn

Borthen ser nå mange likhetstrekk med andre bullmarkeder, altså sterke oppgangsperioder – slik som før finanskrisen

– Min store bekymring nå er at tiårige statsrenter i USA har steget fra 0,5 til 1,3 prosent på kort tid. I et relativt perspektiv er det en ganske brutal endring, særlig fordi det ikke ser ut til å stoppe nå. Jeg tipper at 1,5 prosent blir et kritisk punkt for aksjemarkedet, sier Borthen.

Flere eksperter har satt renteoppgangen i sammenheng med Demokratenes valgseier, og utsiktene til en sterkere amerikansk finanspolitikk.

Høyere renter anses vanligvis som negativt for aksjemarkedet, siden det øker investorenes diskonteringsrente. Dermed reduserer nåverdien av de fremtidige kontantstrømmen som aksjene verdsettes ut fra.

– Det du ser nå, med renteoppgang i tiåringen og svak dollar, er egentlig et svakhetstegn for trygge plasseringer i USA, sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1 Gruppen.

– Store investorer ser nå at de ikke klarer å bevare kjøpekraften ved å plassere pengene i amerikanske statsrenter. Dette ligger også bak at oljeprisen stiger, sier Holvik.

TROR IKKE PÅ RENTEDREVET KORREKSJON: Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen.

Tror sentralbanken vil komme til unnsetning

Hun viser til at lave eller negative realrenter over en lengre periode gjør at investorer øker risikoen i sine investeringer, for å oppnå høyere forventet avkastning enn det de nå får ved å sitte passivt i renter.

– Da leter investorene etter nye trender, som grønne investeringer, og råvarer. Det har og vært en trend over mange år med en økende finansiell investering i råvarer og mer eksotiske investeringer ved hjelp av derivater, også i råvaremarkedene, og det øker volatiliteten og forsterker trender, sier Holvik.

Hun ser ikke noen stor risiko for at høyere rente på den amerikanske tiåringen fører til korreksjon i aksjemarkedene - i hvert fall ikke på en god stund.

– Så lenge den amerikanske sentralbanken har sagt at de vil holde rentene lave lenge, og at det viktigste er å stimulere økonomien, så vil de trolig komme på banen om lange renter stiger videre, sier Holvik.

Les også

Marius shortet Tesla i desember - klar for å kaste kortene allerede

Publisert:
Gå til e24.no