Oljefondet og andre eiere kaster Toshiba-styreleder

Avgangen kommer etter en knusende rapport med anklager om samarbeid mellom Toshiba og japanske myndigheter.

KASTET: Osamu Nagayama må gå som styreleder i Toshiba.
Publisert:

Osamu Nagayama er ferdig som styreleder i Toshiba. Aksjonærene i den japanske elektronikkgiganten stemte mot gjenvalg på generalforsamlingen som ble holdt fredag.

Blant aksjonærene som stemte mot er det norske Oljefondet, som per årsskiftet eide aksjer for 1,4 milliarder kroner i Toshiba, tilsvarende 1,32 prosent av selskapet.

Det dramatiske bakteppet inneholder harde anklager om hvordan Toshiba og det japanske finansdepartementet skal ha samarbeidet for å motarbeide selskapets aksjonærer.

Rapport: Ville «banke opp» aksjonærer

Det har vært kontroverser rundt en rapport som er utarbeidet av eksterne advokater på bestilling fra aksjonærer og som ble lagt ut tidligere denne måneden.

Advokatene fant at ledelsen og enkelte i styret til Toshiba har jobbet tett med tjenestemenn ved det japanske finansdepartementet for å hindre utenlandske aksjonærer i å utøve sine rettigheter.

I rapporten kom det blant annet frem anklager om at Toshibas toppledelse hadde diskutert å «banke opp» enkelte aksjonærer. Departementet forsøkte også å bruke en utenlandsk lov for å true utenlandske investorer, skriver Wall Street Journal.

Toshiba har sagt at selskapet tar konklusjonene i rapporten alvorlig, mens departementet ifølge WSJ har sagt at det ikke er noe uvanlig i å konsultere med ledelsen om potensiell nasjonal sikkerhetsrisiko fra utenlandske investeringer.

Nagayama ble utpekt som styreleder i Toshiba etter fjorårets generalforsamling.

Advokatene tok i rapporten for seg hendelser tilknyttet generalforsamlingen som ble avholdt i fjor, der funnene sto i motsetning til det selskapet selv fant i sin egen gransking. Den eksterne rapporten konkluderte med at generalforsamlingen ikke hadde blitt gjennomført på en rettferdig måte, mens den interne rapporten ikke fant bevis for at selskapet hadde presset aksjonærene, skriver Financial Times.

Her er aksjonærer på vei inn til årsmøte i Toshiba fredag.

Oljefondet viser til retningslinjer

Japans statsminister Yoshihide Suga har avvist anklager om at han visste om Toshibas kampanje mot aktivistinvestorene i fjor, da han hadde en annen toppstilling i japansk politikk.

Avtroppende styreleder Nagayama ble ikke kritisert i den uavhengige rapporten, men investorer har argumentert for at han bør holdes ansvarlig for måten Toshibas egen gransking ble utført.

Nagayama er styreleder i Chugai, et av Japans største legemiddelselskaper, og har tidligere vært med som styreleder gjennom en snuoperasjon i Sony.

I begrunnelsen viser Oljefondet til retningslinjene ved stemmegivning, der det står at aksjonærer skal kunne ha retten til å endre styret når det ikke handler i deres interesse.

«Vi vil vurdere hvorvidt styret har latt være å handle på betydelig forespørsler fra aksjonærer, forsøkt å omgå aksjonærforslag eller implementert endringer i eierstyringen og selskapsledelsen som begrenser aksjonærenes rettigheter uten deres godkjennelse», står det i retningslinjene.

Oljefondet skal vurdere hvorvidt opplysninger hever rimelig tvil om styrets handlinger, når det stemmer for å ta ansvar fra styret, ifølge rettlingslinjene.

«Vi vil også vurdere utilfredsstillende finansiell og strategisk prestasjon, vanstyrt risikotagning, uakseptabel behandling av interessenter eller uønsket miljømessig eller sosiale utfall av selskapets virksomhet», skriver Oljefondet.

Les på E24+

Hun skal styre Grieg-familiens milliardbutikk i Rogaland

Les på E24+

Nå skal salget granskes: Aksjonærer mener de er blitt snytt for «vesentlige verdier»

Publisert: