Investorenes aksjekjøp

Nel-smell for britisk hedgefond

Hydrogenselskapet Nel har i sommer hentet inn deler av kursknekken, som er dårlig nytt for shorterne i aksjen med høyest veddemål mot seg på Oslo Børs.

Crispin Odey er en av de mest kjente figurene i Londons finansverden, ifølge Financial Times. Han startet opp hedgefondet Odey Asset Management i 1991. I fjor sluttet han som sjef, men forvalter fortsatt noen fond.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Da Nel-aksjen i vår hadde falt rundt 40 prosent på Oslo Børs siden årsskiftet, inntok en rekke spekulanter veddemål på mer ras.

Blant disse var det bredt omtalte, britiske hedgefondet Odey Asset Management, som ble startet opp av finansmannen Crispin Odey.

Nel-aksjen har imidlertid ikke falt mer siden shortposisjonen, et veddemål på kursfall, ble inngått i midten av mai, men isteden tikket oppover med rundt 20 prosent – der mesteparten har kommet siden midten av juni.

Det betyr en smell på nær 60 millioner kroner for Odey Asset Management på Nel-posisjonen, som har blitt økt tre ganger, ifølge E24s beregninger.

Mest shortet

Samlet er minst 6,56 prosent av alle Nel-aksjer nå lånt ut til shortsalg, som gjør aksjen til den med høyest veddemål mot seg på Oslo Børs.

På det meste var shortinteressen i Nel oppe i 7,66 prosent i midten av juni, men den siste tiden har noe blitt dekket inn.

Odey Asset Management er short 1,10 prosent av de utestående Nel-aksjene.

Nel-shorterne er alle utenlandske og er for det meste hedgefond, en type fond som har blitt stort omtalt i kjølvannet av at hobbyinvestorer har forsøkt å skvise dem ut av shortposisjoner i flere selskaper siden nyttår.

Finanstilsynets shortoversikt registrerer kun beholdninger på over 0,5 prosent av et selskaps aksjer. Listene har også en dags etterslep og det kan ha blitt gjort endringer i perioden.

Verdt 30 mrd.

Nel har lenge vært en populær «grønn» aksje blant både norske og tyske småsparere, som har bidratt til å sende kursen betydelig oppover.

Hydrogen er det vanligste grunnstoffet i universet, men å tjene penger på det er ikke lett. Nels potensielle inntjening ligger i fremtiden, og i 2020 tapte det samlet 415 millioner kroner på driften.

Markedsverdien er nå på 30 milliarder kroner for selskapet, som flere analytikere har blitt skeptisk til på børs de siste månedene.

Nels hovedprodukter er hydrogenproduksjonsanlegg for industri og energiformål, hydrogenstasjoner for transportsektoren, samt lagringsløsninger for fornybar energi.

Rutinert

Finansguruen George Soros var blant investorene da Odey startet opp Odey Asset Management i 1991, ifølge Financial Times (FT).

Sistnevnte person ble i fjor sommer siktet for et overfall som skulle ha skjedd i 1998, men ble nylig funnet ikke skyldig, skriver FT. Høsten etter siktelsen ble det kjent at Odey ga seg som sjef for investeringsselskapet sitt, men han forvalter fortsatt noen av fondene, fremgår det hos den britiske finansavisen.

Odey Asset Management var blant de mange som tidvis brant seg på shortposisjoner i en av fjorårets vinneraksjer, Tesla, ifølge FT.

I april omtalte Bloomberg at hedgefondet hadde inngått en shortposisjon i matleveringsselskapet Deliveroo – kort tid etter børsnoteringen i slutten av mars.

E24 har tidligere forsøkt å komme i kontakt med Odey Asset Management om Nel-posisjonen uten å lykkes.

Les også

Nel tar over som mest shortet på Børsen: – Prisingen er for høy

Les også

Europeiske investorer har kjøpt seg opp under Nel-ras: Eier nå over halvparten av selskapet

Les også

Aksjeinvesteringer trakk ned Nel-resultatet: Tapte 580 millioner i første kvartal

Les på E24+

Det er faktisk noen som kjøper Nel i bøtter og spann

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Hedgefond
 3. Shorthandel
 4. Nel
 5. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Britisk hedgefond satser på mer Nel-ras – er største shortselger

 2. Nel tar over som mest shortet på Børsen: – Prisingen er for høy

 3. Gamestop-kaoset: Foreslår nye regler for short-rapportering

 4. Spetalen avslutter hydrogen-short etter børsras

 5. «The Big Short»-investor avsluttet Fredriksen-veddemål