Sparker Jacob Schram som Norwegian-sjef – Geir Karlsen tar over

Bare en måned etter at Norwegian forlot konkursbeskyttelsen sparkes konsernsjefen på dagen - halvannet år etter han startet i jobben. Nok en gang er det finansdirektør Geir Karlsen som blir bedt om å steppe inn - men denne gang er det permanent.

Geir Karlsen (til venstre) tar over som Norwegian-sjef etter Jacob Schram (til høyre)
Publisert:

Styret i Norwegian stemte søndag for å erstatte selskapets konsernsjef Jacob Schram på dagen – med virkning fra mandag.

Det kommer frem i en børsmelding mandag morgen.

Nok en gang er det selskapets finansdirektør Geir Karlsen som rykker opp og tar kontrollen i det norske flyselskapet.

Forrige gang det skjedde var i 2019 da gründer Bjørn Kjos gikk av som konsernsjef. Den gang ble Karlsen konstituert i rollen frem til en permanent konsernsjef ble utpekt.

Nå er det annerledes, for nå er det Karlsen som er utpekt som permanent konsernsjef av styret.

Endringen markerer nok et skifte i toppen av Norwegian på kort tid.

Norwegian styreleder Svein Harald Øygard ble valgt inn i sitt verv så sent som i juni i år, da han tok over etter Niels Smedegaard.

Jacob Schram har heller ikke sittet lenge, for han startet i jobben i januar 2020.

Det er også under en måned siden «nye» Norwegian ble presentert. Selskapet forlot da konkursbeskyttelsen det søkte om før jul med seks milliarder i frisk kapital.

Karlsen har helt siden han kom inn i 2018 hatt en helt sentral rolle i Norwegian.

Karlsen har overfor finansmarkedet representert kontinuiteten i toppledelsen ut mot finansmarkedet og investorer, og han har ledet selskapets arbeid med å kutte kostnader og restrukturere selskapet.

Schram selv sa etter at selskapet forlot konkursbeskyttelsen tidligere i vår at Karlsen hadde spilt en essensiell rolle i at Norwegian klarte å unngå konkurs.

– Jeg vil påstå at Geir og teamet hans har skapt finanshistorie, både innenfor bransjen, men også innenfor finanssektoren, sa Schram da.

Børsmeldingen fra Norwegian leser du her

56-årige Karlsen kom inn i Norwegian våren 2018 i rollen som finansdirektør.

E24 har vært i kontakt med Jacob Schram som opplyser at han ikke har noen ytterligere kommentarer til avgjørelsen og det som kommer frem i børsmeldingen nå.

Schram er forøvrig langt i fra den første profilen som slutter i Norwegian. De siste par årene har store deler av konsernledelsen og mange andre sentrale personer i selskapet sluttet.

Les også

Flere sentrale Norwegian-profiler slutter

Forsøkte å forhandle ned sluttpakke

Selv om Schram per mandag ikke lenger er konsernsjef i Norwegian, vil han i en periode frem til 31. mars neste år være tilgjengelig for styret på fulltid i oppsigelsestiden.

Schrams ansettelseskontrakt som ble signert på slutten av 2019, gjør ham berettiget til ni måneders oppsigelsestid.

I denne perioden vil Schram motta sin nåværende lønn, og deretter vil et 15-måneders sluttvederlag gis i månedlige utbetalinger, som spesifisert i ansettelseskontrakten fra 20. november 2019.

Selskapet skriver at styret har forsøkt å redusere sluttpakken ned «til et nivå som reflekterer utfordringene i bransjen, men det ingen avtale har blitt nådd».

Aftenposten/E24 skrev nylig om lønns- og bonusordningene som er lagt opp i Norwegian nå på vei ut av coronakrisen.

I ordningene kommer frem at grunnlønnen til Jacob Schram i 2021 skulle være 7,0 millioner og Geir Karlsen 4,5 millioner.

Geir Karlsen skal fortsette på den lønnen, selv om han nå rykker opp fra å være finansdirektør til å bli konsernsjef.

I tillegg kommer bonusordninger og aksjeopsjoner som vil bli tildelt «avhengig av oppnåelse av forretningsplanen for 2021–2022». Aksjeopsjoner vil få en kurs basert på Norwegian-aksjen ved børsslutt 21. juni, kommer det frem.

Schram vil dermed i oppsigelsesperioden få 5,25 millioner kroner, før han deretter får 8,75 millioner kroner i fallskjerm.

Les også

Norwegian legger opp til potensiell bonusfest for ledelsen

– Kan like gjerne skje med en gang

Styreleder Svein Harald Øygard i Norwegian sier i børsmeldingen at han er glad for at Geir Karlsen har takket ja til jobben.

Han peker på at Karlsen har «ledet en vellykket finansiell rekonstruksjon av Norwegian» og at han «har den kompetansen, fokuset, tilliten og engasjementet som gjør ham til den beste konsernsjefen for Norwegian».

Styrelederen legger heller ikke skjul på at fasen selskapet nå er i er en viktig fase, der man er på vei ut av pandemien og skal «iverksette ytterligere tiltak for å styrke posisjonen som lavprisflyselskap og for å sikre en bærekraftig lønnsomhet fremover».

– Vi har kommet til at Geir Karlsen er den beste til å lede selskapet fremover, sier styrelederen i Norwegian til E24.

Han opplyser at styret tok beslutningen søndag kveld.

– Styret i Norwegian vedtok Schrams fratredelse og ansettelsen av Karlsen, sier Øygard.

Han vil ikke gå inn på hvorfor styret mener Schram ikke er den riktige personen til å lede Norwegian.

– Hvorfor skjer det så raskt?

– Når det først skal skje, kan det like gjerne skje med en gang. Det er klart at selskapet er i en viktig fase og Karlsen har vært instrumentell i å få på plass den finansielle rekonstruksjonen. Han har ledet arbeidet med utviklingen av forretningsplanen og det er den forretningsplanen som ligger til grunn for driften av Norwegian, sier Øygard.

Karlsen sier at han er takknemlig for tilliten som styret har vist ham, og at han ser frem til å fortsette i Norwegian i den nye rollen som konsernsjef.

– Det viktigste for oss i tiden fremover blir å øke lønnsomheten i lavpris-segmentet, og å tiltrekke oss nye og eksisterende kunder i alle de viktigste markedene våre. Norwegian er godt posisjonert i markedet etter den finansielle rekonstruksjonen av selskapet, og vi har en sterk merkevare, populære produkter og tjenester – og ikke minst et lag bestående av erfarne kolleger, klare for å kjempe om hver eneste kunde, sier Karlsen.

Prosessen med å finne en ny finansdirektør vil begynne umiddelbart.

Publisert:
Gå til e24.no