Nytt fra børsselskapene

Norske Skog stenger anlegg på New Zealand

Norske Skog stenger produksjonsanlegget Tasman på New Zealand, noe som reduserer produksjonskapasiteten på avispapir med 150.000 tonn.

Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kommer frem i en melding.

Norske Skog sa i oktober at de ville ha en strategisk gjennomgang av produksjonsanlegget Tasman i New Zealand etter at coronakrisen dempet etterspørselen etter avispapir i regionen.

Nå har selskapet bestemt seg for å legge ned anlegget og selge maskinene. Stengingen skjer 30. juni, og dette vil kutte Norske Skogs produksjonskapasitet på avispapir med 150.000 tonn i året.

Selskapet vil bokføre restruktureringskostnader på 40 millioner newzealandske dollar (238 millioner kroner) i andre kvartal etter nedstengingen.

Selskapet vil også bokføre et tap på 15 millioner newzealandske dollar i andre kvartal tilknyttet energikontrakter i New Zealand.

Aksjekursen i Norske Skog er ned 7,6 prosent i år til 35,75 kroner.

Les også

Norske Skog med milliardsatsing på bølgepapp

– Detaljert gjennomgang

Selskapet opplyser at 160 ansatte vil bli berørt av nedstengningen. Tasman-anlegget har vært i drift i 66 år og produsert totalt 15 millioner tonn papir. Anlegget har produsert begrensede volumer i 2021.

– Avgjørelsen om å stenge Tasman-anlegget kommer etter en detaljert gjennomgang de siste åtte månedene. Det vil adressere den betydelige ubalansen mellom produksjonskapasiteten på avispapir og kundenes etterspørsel i den australasiatiske regionen, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog.

Utstyret på anlegget er ventet å bli solgt i løpet av andre halvår. Selskapet venter å få inn rundt 60 millioner newzealandske dollar.

Samlet sett venter Norske Skog at nedstengningen og salget av eiendeler vil få en positiv effekt på netto kontantstrøm på 20 millioner newzealandske dollar når prosessen er gjennomført.

Les også

Norske Skog-konkurrent stenger fabrikker i Sverige og Finland

Driver fortsatt med pellets

Norske Skog opplyser at det vil fortsette å drive Boyer-anlegget i Australia, som har en kapasitet på 150.000 tonn avispapir og 135.000 tonn magasinpapir per år.

Selskapet vil fortsatt drive med produksjon av trepellets på New Zealand gjennom Nature’s Flame-anlegget. Selskapet opplyser at det vurderer å øke kapasiteten ved anlegget med 30.000 tonn fra dagens nivå på om lag 90.000 tonn. Norske Skog sier det fortsetter å vurdere mulighetene for det langsiktige eierskapet i Nature’s Flame.

Norske Skog stengte i fjor høst en papirmaskin ved Saugbrugs i Halden, og tok ned produksjonskapasiteten for magasinpapir med 100.000 tonn i året.

Les også

Norske Skog stenger papirmaskin i Halden

Les også

Tungvektere ser grønn børsvinner i utbyttemaskinen Norske Skog

Les også

Norske Skog og Borregaard vurderer CO₂-fangst: Inngår avtale med Equinors CO₂-lager

Les også

Norske Skogs børsbaby prises til 1,5 milliarder

Les meldingen fra Norske Skog om Tasman-anlegget
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Norske Skog
 3. Aksjelive
 4. New Zealand
 5. Næringsliv
 6. Sven Ombudstvedt

Flere artikler

 1. Norske Skog øker underskuddet: Energikrisen tynger resultatet

 2. Norske Skog med milliardsatsing på bølgepapp

 3. Norske Skog-konkurrent stenger fabrikker i Sverige og Finland

 4. Norwegian-sjefen: – Det er ikke godt nok, men det beveger seg definitivt i riktig retning

 5. Norske Skog og Borregaard vurderer CO₂-fangst: Inngår avtale med Equinors CO₂-lager