Investorenes aksjekjøp

Heftig kamp rundt videospill-aksje: – Ute etter en knockout

Hobbyinvestorer fra forumer og spekulanter som vedder på kursras i aksjer, kjemper for øyeblikket en innbitt kamp om utviklingen i videospill-aksjen Gamestop. De sistnevnte har tapt over 40 milliarder kroner på kampen bare i år, men nekter å gi opp.

Illustrasjonsfoto. Gamestop har nå en markedsverdi på rundt ti milliarder dollar på Wall Street. På grunn av svære kurshopp på kort tid, har New York-børsen ved flere tilfeller stanset handelen.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Dette er en tungvektskamp som er verdt å følge med på, skriver analysesjef Ihor Dusaniwsky i analysebyrået S3 Partners i et notat.

Videospillselskapet Gamestop har fått «alles» øyne på seg på nyåret.

Tirsdag var USA-aksjen den klart mest omsatte på Wall Street med et handelsvolum på 20 milliarder dollar, eller rundt 170 milliarder kroner.

Den heftige handelen, som har bidratt til å sende aksjekursen til himmels, skjer i kjølvannet av at Gamestop-aksjen lenge har hatt en svært høy shortinteresse, altså veddemål på kursfall mot seg.

Massive shorttap

Da det på nyåret var snakk om ytterligere shorting av aksjen, bestemte hobbyinvestorer i amerikanske aksjeforum, spesielt på Reddit-forumet «WallStreetBets», om å kjøpe videospillaksjen i stor stil.

Dette er noe de gjerne gjør med aksjer som har høye veddemål mot seg.

For shortselgerne i Gamestop er situasjonen brutal.

Videospillselskapets aksjebyks på nær 700 prosent i år har påført et tap på fem milliarder dollar, eller 43 milliarder kroner, siden årsskiftet, ifølge ferske S3 Partners-beregninger.

Det kommer på toppen av tap på i underkant av en milliard dollar, eller rundt åtte milliarder kroner, i fjor.

Like etter åpning på Wall Street onsdag fortsetter himmelferden, og Gamestop-aksjen stige nye 109 prosent.

– Ser ikke et fall

Det er ikke hvem som helst hobbyinvestorene og andre som har hengt seg på så langt har tatt innersvingen på. På den andre siden står i stor grad hedgefond.

Men selv om det nå skrives om en heftig shortskvis som etter hvert vil tvinge shortselgerne ut av posisjonene sine, så viser de ferske S3 Partners-tallene at shorterne så langt nekter å gi opp kampen.

– Vi ser ikke et fall i antallet aksjer som shortes, skriver Dusaniwsky i S3 Partners i Gamestop-notatet.

Han følger markedet for shortsalg tett og siteres ofte i internasjonale medier som Reuters og Bloomberg.

Samlet er shortinteressen i Gamestop, som har 5.000 videospillbutikker, nå på 5,5 milliarder dollar, som betyr at 71,79 millioner aksjer er lånt ut til praksisen. Det er rundt en million aksjer mer enn for en uke siden.

Les også

Veddemålene mot gigafond stuper: – Bobletendenser

– Ekstremt sterk etterspørsel

Det er likevel slik at noen av de eldre shortposisjonene trimmes for øyeblikket, ifølge S3 Partners. Blant annet dekket hedgefondet Melvin Capital tirsdag inn shortposisjonen sin med et «stort» tap, skriver CNBC.

– Men for hver shortposisjon som dekkes inn, ser vi ekstremt sterk etterspørsel fra nye shortselgere som ønsker å starte ferske shortposisjoner og kapitalisere på et fall for en aksjekurs som har steget for høyt. Meglere leter nå i hver eneste krik og krok for å tilfredsstille etterspørselen etter shortsalg, skriver Dusaniwsky.

På grunn av den høye shortinteressen er det nå mangel på Gamestop-aksjer å låne for å vedde på kursfall. Mangelen på shortaksjer har også ført til at avgiften for å låne aksjer til shortsalg har gjort et kraftig byks.

– Shorterne og de som er long er i en knockout-kamp som blir ført i aksjemarkedet og på sosiale medier. Begge sider holder stand med sterk overbevisning, men til slutt vil kun en side stå igjen som den absolutte vinneren. Og i de seneste rundene av denne kurskampen er aksjonærene langt foran målt i poeng, men shortselgerne er ute etter en knockout i senere runder, skriver Dusaniwsky.

Analysesjefen ser riktignok ikke bare lyst på shortselgernes utsikter.

– Hvis Gamestop-kursen holder seg på det nåværende nivået eller fortsetter å stige, vil shortselgerne bli skvist ut av posisjonene deres og aksjen vil få et ekstra «boost».

Shortskvis er noe som skjer i aksjer som har en stor andel investorer som vedder på kursfall. Når slike aksjer plutselig stiger, faller verdien av disse investeringene, og dette kan føre til at shortselgerne enten ønsker eller blir tvunget til å kvitte seg med posisjonen.

Det skaper et unaturlig stort positivt trykk på aksjen, som gjerne fører til en betydelig kursoppgang.

Les også

Shortselgere tapte 2.000 mrd. kroner i fjor – mange gir nå opp

«Gamma-felle»

Hobbyinvestorene har også et triks i erme for å få det som de vil – det som av Bloomberg omtales som en «gamma-felle».

Det betyr at de legger inn en kjøpsordre på aksjen på et bestemt tidspunkt frem i tid, kalt en kjøpsopsjon. Dette gir en rett til å kjøpe aksjen, men man er ikke pliktig til å gjøre det.

Den såkalte «market makeren», som selger opsjonen og har ansvaret for at det alltid er en kjøpskurs og en salgskurs, har på sin side «hedget», eller sikret seg ved å kjøpe aksjer. Og dersom aksjekursen stiger, vil megleren fortsette å kjøpe aksjer.

Denne typen opsjonshandel har eksplodert i Gamestop i år.

Bloomberg-kommentator Matt Levine forklarer det slik:

– Du (hobbyinvestoren, red.anm.) har ikke gjort noe som helst. Du kjøpte opsjoner på tirsdag og stoppet deretter å handle. Men «market makeren» fortsatte å kjøpe aksjer mens den steg for å sikre opsjonen. Gang det med den ekstreme populariteten i Gamestop-opsjoner og du får en aksje som blir kjøpt mens kursen stiger. Det vil selvfølgelig dytte kursen opp mer, skriver han.

Les også

Største veddemål på dollarras på nær tre år: – Markedet er på tå hev

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Gamestop
 3. Bloomberg
 4. Reddit
 5. Wall Street
 6. USA
 7. Hedgefond

Flere artikler

 1. Gamestop fortsetter himmelferden - Biden-administrasjonen «overvåker situasjonen»

 2. Reddit-aksjer ga tap på 18 mrd. denne uken: – Har gått fra vettet

 3. Gamestop-kaoset: Foreslår nye regler for short-rapportering

 4. Laveste veddemål på aksjeras på årevis: – Gamestop-situasjonen har nok redusert appetitten

 5. Tesla-shortere tapte over 320 mrd. i 2020: – Største jeg har sett